Siirry pääsisältöön

Pikainen punajuuripiirakka vuohenjuustolla tai fetalla


Kakkuviikarin vispailuja blogin Mia kuvaa ja bloggaa ihania ohjeita. Hänen blogistaan sain tämän piirakan täytteen ja tiedon, että punajuurisalaattia voi paistaa. Tuumasta toimeen siis. Ostin Saarioisten Hienon punajuurisalaatin ja vuohenjuustoa, eikä täytteeseen muuta tarvitakaan, yrttejä kasvaa vielä loppukesästä paljon puutarhassani. Toki voit ostaa valmiin pohjataikinankin, mutta sekoitettu taikina valmistuu tuossa tuokiossa! Erilaisia suolaisten piiraiden pohjataikinoita olen koonnut tänne. 

Tässä täytesalaatissa maistuu mielestäni majoneesi, joten itse olisin kaivannut täytteeseen mukaan lisää tuoretta, kypsennettyä punajuurta viipaleina, mutta mieheni piti tästä kovasti juuri näin. Kannattaa siis kokeilla ja tätä ohjetta on helppo tuunata - kypsien punajuuriviipaleiden lisääminen salaattiin voi olla punajuurifriikille hyvä ratkaisu. Juustoa voi vaihtaa - vuohenjuustot ja fetajuustot ainakin sopivat hyvin. Piirakan voi koristella monella tavoin.

Sekoitettu piiraspohja


1 dl ruishiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl vettä tai maitoa

Punajuuritäyte


tuoretta timjamia tai rosmariinia 
1 prk Hieno punajuurisalaatti
Noin 100 g vuohenjuustoa tai fetajuustoa
auringonkukan tai pinjan siemeniä
(balsamicosiirappia, voit keittää siirapin itsekin, ohje Valion sivulla)

Sprayaa vuokaspraylla pitkän mallinen piirasvuoka, jolloin sitä ei tarvitse jauhottaa - tai voitele ja jauhota. Sekoita taikinan ainekset yhteen tasaiseksi massaksi, sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Painele taikina jauhojen avulla vuokaan ja ripottele päälle tuoretta, hienonnettua yrttiä. Kaada päälle punajuurisalaatti, tasoita pinta ja levitä juusto, halutessasi siemeniä. Paista noin puolisen tuntia, kunnes juusto saa vähän väriä ja pohja on kypsä - tarvittaessa, jos juusto tummuu, kuten minulla kävi, voit suojata pinnan foliolla paistamisen loppuvaiheessa.

Valmiin piirakan pinnalle voi ripotella varoen mustapippurirouhetta ja tuoretta yrttiä voi lisätä, siemenet tai pienet salaatinlehdet sopivat myös. Ennen koristelua voi valmiin piiraan juustojen päälle valuttaa ohuina raitoina balsamicosiirappia. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja