Itse tehdyt näkkärit ovat todellista herkkua juustojen kera. Sellaisenaan ne sopivat pieneksi välipalaksikin, kuitupitoinen viljatuote siirtää myös kiireisen nälän tunnetta ja auttaa jaksamaan seuraavaan ateriaan. Olen tehnyt nyt monta kertaa näitä !
Blogissani on jo aiemmin aivan ihana gluteeniton ja ilman kohotusaineita oleva siemennäkkärin ohje täällä - kannattaa kokeilla! Tämä uusi ohje on joko hapanjuuren tai hiivan kanssa toteutettava, minä tein vaalealla hapanjuurella.
Alla olevasta ohjeesta saa 2 pellillistä 60 cm leveään uuniin. Näkkäri kaulitaan ohueksi jauhojen kanssa - laitan silikoonilalustan päälle leivinpaperin ja kaulin näkkärin suoraan leivinpaperille - näin paperi pysyy kauliessa paikoillaan. Näkkärin pinnan voi sutia vedellä ennen uuniin laittamista, ja ripotella siemeniä siihen päälle - minulla oli nyt jokin paahdettu siemensekoitus käytössä ja lisänä salaatinsiemeniä - vaihtoehtoja tähän löytyy.
Rosmariininäkkäriä 2 pellille
3 dl huoneenlämpöistä vettä
3 rkl aktiivista vaaleaa hapanjuurta tai 1/4 pkt hiivaa
1 tl suolaa
2-4 tl kuivattua tai tuoretta rosmariinia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja tai grahamjauhoja
Lämmitä uuni 230 asteeseen - jos teet taikinan hapanjuurella, ei uunin lämmittämisellä ole kiire - se taikina saa kohota lämpimässä paikassa pitempään, esim. 2-3 tuntia.
Sekoita juuri tai hiiva veteen, lisää jauhot ja mausteet ja öljy, sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa tulla paksuksi, niin että se lähes irtoaa kulhon reunoista - tarvittaessa lisää jauhoja tai nestettä. Jätä taikina kohoamaan , hiivalla se kestää puolisen tuntia, jos kulho on lämpimässä paikassa.
Kauli taikina yllä olevan ohjeen mukaan ohueksi levyksi jauhojen avulla. Leikkaa levy taikinapyörällä pieniksi neliöiksi esim. 7 x 7 cm. Voitele palat vedellä, ripottele päälle siemeniä ja laita halutessasi leivinpaperi päälle ja painele sen läpi vielä siemeniä kiinni näkkäriin. Halutessasi voit vielä kohottaa näkkäriä, mutta voi sen paistaa heti myös.
Paista uunissa noin 20 minuttia tai pitempään, kunnes näkkäri alkaa reunoiltaan saada väriä ja tuntuu kuivalta. Näkkäri ei saisi jäädä nahkeaksi purutuntumaltaan, vaan sen pitäisi olla kuivaa - voit myös madaltaa uunin lämpöä 100 asteeseen lopussa. Näkkäri kuivaa kyllä uunipellillä vielä paistamisen jälkeenkin ja huoneen lämmössäkin jonkin verran - mutta tarvittaessa voit laittaa sen uudelleen uuniin kuivamaan. Valmis näkkäri on rapeaa purtavaa ja säilyy hyvin suljetussa rasiassa tai paperipussissa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: