Siirry pääsisältöön

Leipuri Viipurissa päivämatkalla



Päivämatkalle Viipuriin pääsee niin matkatoimistojen matkoilla kuin omalla autolla tai bussilla, kun hankkii netistä e-viisumin, siihen ohjeita täällä.

Kotkasta Viipuriin on vain 100 km ja se on meille vuosien varrelta tuttu  ja toisaalta tuntematon naapurikaupunki. Muistelin juuri, että ensimmäistä kertaa kävin Viipurissa 80-luvun alussa, olimme myös päivän bussimatkalla Kotkasta lastemme ja isovanhempien kanssa 90-luvun alussa. Omalla autolla matkustaminen on helppoa, mutta rajamuodollisuudet ottavat joskus ruuhka-aikoina aikaa. Ennen Vaalimaata on uusi Tsar- outlet alue, se näkyy hyvin tielle ennnen rajaa. 

  

Viime aikoina Viipuri on muuttunut, siellä on korjattu paljon vanhoja kauniita rakennuksia. 












Pyöreä torni on 1500-luvulla rakennettu alunperin tykkitorniksi.











Tällä matkalla löysin myös minulle uuden kakkutarvikekaupan Make your cake -ihastuin - taitaa olla Kotkan lähin kakkutarvikekauppa :) :) ! Make your cake on vuoden 1220 alusta auki myös lauantaisin, tällä hetkellä arkipäivinä












Muovisia kakkurasioita ja kertakäyttötavaraa saa myös monista paperikaupoista ja taloustarvikekaupoista esim. Ulitsa Kuybysheva 9:ssä on yksi kauppa, lemmikkieläinkaupan vieressä.


Leivonnaisia kannattaa kuulemma käydä maistelemassa ainakin Confectionery Risole'ssa - me emme sinne tällä matkalla ehtineet.



Suomalainen ravintola Espilä toimi Viipurissa Torkkelinpuistossa 1890 - 1944, virallisesti pitsipaviljongin nimi oli Esplanaatipaviljonki, mutta koska nimi oli vaikea lausua, siitä tuli Espilä. Paviljonki paloi talvisodan pommituksissa. Omistaja avasi uuden Espilän Helsingin keskustaan, sen toiminta loppui 1990-luvun lamaan.

Viipuriin rakennettiin 2016 uusi Espilä vanhan paikalle Torkkelikadulle eli Prospekt Lenina 3. Rakennus on tehty vanhan mallia mukaillen, mutta täysin uudella tekniikalla. Espilä-ravintolan menussa on vanhanaikainen suomalainen ruokalistaosuus, mutta tarjolla on myös monipuolisesti liharuokia ja pastaa ja pitsaakin. Olipa tämä kaunis ja tyylikäs rakennus niin ulkoa kuin sisäpuoleltakin - valtavat kristallikruunut sisällä toivat valoa ja ulkoa rakennus oli jouluvaloin koristeltu.













                                          Espilä cake jälkiruoaksi







Kaupoissa oli joulu ja kaunista katseltavaa. Suurimmat kauppakeskukset ovat Cubus Pietarin suunnassa ja Karusel ennen Viipuria, mutta kaupungilla on kivijaloissa kiinnostavia pieniä liikkeitä, linkkilistoja  löytyy tämän tekstin lopusta.

























Ostosmatkalle Viipuriin neuvovat mm seuraavat nettisivut

Saimaan matkojen ostosopas 

Pieni matkaopas Viipuriin

Visit plus sivulla on myös Viipurin tapahtumakalenteri

Venäjän aika lehden artikkeli Viipurista 2019

Viipuri ennen ja nyt  FB ryhmästä voi löytää kiinnostavia kohteita

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja