Siirry pääsisältöön

Lohi-leipäjuusto-piirakka



Tein jokin aika sitten hyvää poropiirakkaa, jossa oli leipäjuustoa, niinpä kiinnostuin tästä Maku-lehden Lohi-leipäjuusto-piirakasta ja päätin tehdä sitä joulun aikaan - kyllä kannatti, tämä oli todella hyvää.

Muunsin reseptiä - käytin mm. maukasta tattarijauhoa osana piiraspohjaa. Kalana käytin graavilohta ja osin lämminsavulohta, joita joulupöydästä jäi, mutta tähän sopii myös kylmäsavulohi tai muu kypsä tähdekala. Kalan ja leipäjuuston määrän voi säätää vuoan koon mukaan - tein tämän ohjeen syvään 22 senttiseen vuokaan .

 Laitan mieluummin suolaisen piiraan täytemaut päällimmiseksi piiraaseen, jolloin ne näkyvät kauniisti valmiissa piiraassa. 






Lohi-leipäjuustopiiras


Pohja:
  • 100 g margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja, korvaa
  • näistä 1/2 -1 dl tattarijauhoilla tai kauranleseillä1 tlleivinjauhetta
  • 125 gmaitorahkaa

  • Täyte
  • 100 gleipäjuustoa
  • 100 g graavilohta 
  • tai lämminsavulohta tai kylmäsavulohta tai muuta kypsää tähdekalaa
  • 3 kplmunia
  • 2 dlruokakermaa
  • 125 gmaitorahkaa
  • 75-100 g tuorettapinaattia
  • ripaussuolaa
  • 1 tlviherpippuria (hienonnettuna)2 rkltuoretta tilliä (hienonnettuna)

  • Voitele vuoka ja jauhota se tattarijauhoilla tai vehnäjauhoilla. Sekoita pohjataikina monitoimikoneella tasaiseksi ja painele taikina voidellun Ø 20- 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. 
  • Sekoita kananmunat ja kerma sekä rahka sähkövatkaimella ja lisää mausteet. Kiehauta huuhdeltu pinaattia ja valuta se. Levitä pinaatti piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle munamaito. Leikkaa leipäjuusto kuutioksi ja lohi pitkittäin suikaleiksi.
Ripottele piiraan päälle leipäjuusto- ja lohipalat.Paista lohi-leipäjuustopiirakkaa 175 asteessa noin tunti.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...