Siirry pääsisältöön

Lohi-leipäjuusto-piirakka



Tein jokin aika sitten hyvää poropiirakkaa, jossa oli leipäjuustoa, niinpä kiinnostuin tästä Maku-lehden Lohi-leipäjuusto-piirakasta ja päätin tehdä sitä joulun aikaan - kyllä kannatti, tämä oli todella hyvää.

Muunsin reseptiä - käytin mm. maukasta tattarijauhoa osana piiraspohjaa. Kalana käytin graavilohta ja osin lämminsavulohta, joita joulupöydästä jäi, mutta tähän sopii myös kylmäsavulohi tai muu kypsä tähdekala. Kalan ja leipäjuuston määrän voi säätää vuoan koon mukaan - tein tämän ohjeen syvään 22 senttiseen vuokaan .

 Laitan mieluummin suolaisen piiraan täytemaut päällimmiseksi piiraaseen, jolloin ne näkyvät kauniisti valmiissa piiraassa. 






Lohi-leipäjuustopiiras


Pohja:
  • 100 g margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja, korvaa
  • näistä 1/2 -1 dl tattarijauhoilla tai kauranleseillä1 tlleivinjauhetta
  • 125 gmaitorahkaa

  • Täyte
  • 100 gleipäjuustoa
  • 100 g graavilohta 
  • tai lämminsavulohta tai kylmäsavulohta tai muuta kypsää tähdekalaa
  • 3 kplmunia
  • 2 dlruokakermaa
  • 125 gmaitorahkaa
  • 75-100 g tuorettapinaattia
  • ripaussuolaa
  • 1 tlviherpippuria (hienonnettuna)2 rkltuoretta tilliä (hienonnettuna)

  • Voitele vuoka ja jauhota se tattarijauhoilla tai vehnäjauhoilla. Sekoita pohjataikina monitoimikoneella tasaiseksi ja painele taikina voidellun Ø 20- 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. 
  • Sekoita kananmunat ja kerma sekä rahka sähkövatkaimella ja lisää mausteet. Kiehauta huuhdeltu pinaattia ja valuta se. Levitä pinaatti piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle munamaito. Leikkaa leipäjuusto kuutioksi ja lohi pitkittäin suikaleiksi.
Ripottele piiraan päälle leipäjuusto- ja lohipalat.Paista lohi-leipäjuustopiirakkaa 175 asteessa noin tunti.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja