Siirry pääsisältöön

Lohi-leipäjuusto-piirakka



Tein jokin aika sitten hyvää poropiirakkaa, jossa oli leipäjuustoa, niinpä kiinnostuin tästä Maku-lehden Lohi-leipäjuusto-piirakasta ja päätin tehdä sitä joulun aikaan - kyllä kannatti, tämä oli todella hyvää.

Muunsin reseptiä - käytin mm. maukasta tattarijauhoa osana piiraspohjaa. Kalana käytin graavilohta ja osin lämminsavulohta, joita joulupöydästä jäi, mutta tähän sopii myös kylmäsavulohi tai muu kypsä tähdekala. Kalan ja leipäjuuston määrän voi säätää vuoan koon mukaan - tein tämän ohjeen syvään 22 senttiseen vuokaan .

 Laitan mieluummin suolaisen piiraan täytemaut päällimmiseksi piiraaseen, jolloin ne näkyvät kauniisti valmiissa piiraassa. 






Lohi-leipäjuustopiiras


Pohja:
  • 100 g margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja, korvaa
  • näistä 1/2 -1 dl tattarijauhoilla tai kauranleseillä1 tlleivinjauhetta
  • 125 gmaitorahkaa

  • Täyte
  • 100 gleipäjuustoa
  • 100 g graavilohta 
  • tai lämminsavulohta tai kylmäsavulohta tai muuta kypsää tähdekalaa
  • 3 kplmunia
  • 2 dlruokakermaa
  • 125 gmaitorahkaa
  • 75-100 g tuorettapinaattia
  • ripaussuolaa
  • 1 tlviherpippuria (hienonnettuna)2 rkltuoretta tilliä (hienonnettuna)

  • Voitele vuoka ja jauhota se tattarijauhoilla tai vehnäjauhoilla. Sekoita pohjataikina monitoimikoneella tasaiseksi ja painele taikina voidellun Ø 20- 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. 
  • Sekoita kananmunat ja kerma sekä rahka sähkövatkaimella ja lisää mausteet. Kiehauta huuhdeltu pinaattia ja valuta se. Levitä pinaatti piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle munamaito. Leikkaa leipäjuusto kuutioksi ja lohi pitkittäin suikaleiksi.
Ripottele piiraan päälle leipäjuusto- ja lohipalat.Paista lohi-leipäjuustopiirakkaa 175 asteessa noin tunti.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...