Siirry pääsisältöön

Valkosuklaa-karpalo cookies


Vielä ehtii tekemään kivoja purkkilahjoja - purkkiin kootaan reseptin kuivat ainekset ja purkin mukaan lähtee ohje, mitä aineksiin on lisättävä . Alla on Ohje lahjan saajalle ja valkosuklaa-karpalo cookiesin resepti. Tein näitä pienen lapsen kanssa niin, että mittasin aineet ja hän kaatoi purkkiin.

Purkissa on ainekset valkosuklaa+karpalopikkuleipiin – ks alla oleva ohje. Sekoita purkin ainekset keskenään ja lisää 1/2 kananmuna tai 1 keltuainen ja 100 g margariinia sulatettuna. Nosta taikinasta kahdella pikkulusikalla reiluja nokareita uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi reunoiltaan.
Jos tahdot, voit paistaa yhden koekakun – pikkuleipätaikina on aina hyvä testata. Jos tahdot pikkuleivistä ohuempia ja suurempia, lisää vähän margariinia taikinaan, jos ne leviävät liian ohuiksi, voit lisät jauhoja esim 1-2 rkl. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Säilyvät hyvin purkissa huoneen lämmössä tai pakastettuna.


Valkosuklaa-karpalo pikkuleivät (noin 12 kpl)

1 ½  dl vehnäjauhoja
¼  tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
pikku ripaus  suolaa
100g huoneenlämpöistä voita
0,6 dl eli reilu puoli desiä ruokokidesokeria
0,6 dl sokeria
½  kananmuna (riko juomalasiin ja sekoita, ota puolet)
1  tl vaniljasokeria
1 ¼  dl isoja kaurahiutaleita
1 ¼  dl kuivattuja karpaloita
1 ¼  dl valkosuklaahippuja

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita leivinpaperi uunipellin päälle.

Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola, sekä karpalot ja valkosuklaapalat keskenään pienessä kulhossa.
Sulata margariini, anna sen jäähtyä hetki ja lisää kuiviin aineisiin kananmuna ja margariini. Sekoita lastalla, mutta varo sekoittamasta liikaa, ettei taikina sitkisty.

Nostele taikinaa kekoihin leivinpaperin päälle, jätä leviämisvaraa TAI

pyöritä taikinasta tasakokoisia palloja (noin 1 rkl taikinaa per pikkuleipä) ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kaikki eivät mahdu uuniin samalla kertaa, joten joudut paistamaan pikkuleivät kahdella pellillä. Paista 200 asteessa, kunnes pikkuleipien reunat saavat ruskeaa väriä. Anna valmiiden pikkuleipien jäähtyä hyvin, ennen kuin siirrät niitä.



Riippuu rasvan ja kuivien aineiden suhteesta, kuinka paljon pikkuleivät leviävät - hyvän makuisia ovat molemmat. Kuvassa olevat pikkuleivät on lusikoitu pellille, pyörittämällä palloja saat säännöllisemmän muotoisia. Ylemmässä kuvassa taikina on kuivempi, alemmassa kuvassa margariinia on taikinassa enemmän suhteessa kuiviin aineisiin.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...