Siirry pääsisältöön

Valkosuklaa-karpalo cookies


Vielä ehtii tekemään kivoja purkkilahjoja - purkkiin kootaan reseptin kuivat ainekset ja purkin mukaan lähtee ohje, mitä aineksiin on lisättävä . Alla on Ohje lahjan saajalle ja valkosuklaa-karpalo cookiesin resepti. Tein näitä pienen lapsen kanssa niin, että mittasin aineet ja hän kaatoi purkkiin.

Purkissa on ainekset valkosuklaa+karpalopikkuleipiin – ks alla oleva ohje. Sekoita purkin ainekset keskenään ja lisää 1/2 kananmuna tai 1 keltuainen ja 100 g margariinia sulatettuna. Nosta taikinasta kahdella pikkulusikalla reiluja nokareita uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi reunoiltaan.
Jos tahdot, voit paistaa yhden koekakun – pikkuleipätaikina on aina hyvä testata. Jos tahdot pikkuleivistä ohuempia ja suurempia, lisää vähän margariinia taikinaan, jos ne leviävät liian ohuiksi, voit lisät jauhoja esim 1-2 rkl. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Säilyvät hyvin purkissa huoneen lämmössä tai pakastettuna.


Valkosuklaa-karpalo pikkuleivät (noin 12 kpl)

1 ½  dl vehnäjauhoja
¼  tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
pikku ripaus  suolaa
100g huoneenlämpöistä voita
0,6 dl eli reilu puoli desiä ruokokidesokeria
0,6 dl sokeria
½  kananmuna (riko juomalasiin ja sekoita, ota puolet)
1  tl vaniljasokeria
1 ¼  dl isoja kaurahiutaleita
1 ¼  dl kuivattuja karpaloita
1 ¼  dl valkosuklaahippuja

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita leivinpaperi uunipellin päälle.

Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola, sekä karpalot ja valkosuklaapalat keskenään pienessä kulhossa.
Sulata margariini, anna sen jäähtyä hetki ja lisää kuiviin aineisiin kananmuna ja margariini. Sekoita lastalla, mutta varo sekoittamasta liikaa, ettei taikina sitkisty.

Nostele taikinaa kekoihin leivinpaperin päälle, jätä leviämisvaraa TAI

pyöritä taikinasta tasakokoisia palloja (noin 1 rkl taikinaa per pikkuleipä) ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kaikki eivät mahdu uuniin samalla kertaa, joten joudut paistamaan pikkuleivät kahdella pellillä. Paista 200 asteessa, kunnes pikkuleipien reunat saavat ruskeaa väriä. Anna valmiiden pikkuleipien jäähtyä hyvin, ennen kuin siirrät niitä.



Riippuu rasvan ja kuivien aineiden suhteesta, kuinka paljon pikkuleivät leviävät - hyvän makuisia ovat molemmat. Kuvassa olevat pikkuleivät on lusikoitu pellille, pyörittämällä palloja saat säännöllisemmän muotoisia. Ylemmässä kuvassa taikina on kuivempi, alemmassa kuvassa margariinia on taikinassa enemmän suhteessa kuiviin aineisiin.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja