Leivoin hapanjuurella kohottaen kanelikierrepullia, korvapuusteja ja sitruunapullia Meillä kotona- ohjeella. Alla ohje vähän muunnettuna, ohjeen voi tehdä myös yleiskoneella sekoittaen ja niin, että antaa osan jauhoista, juuren ja nesteen olla tunnin verran autolyysissä ja sen jälkeen voit lisätä loput jauhot, munan, kardemumman ja suolan yleiskoneella sekoittaen noin 10 minuutin ajan hiljaisella teholla eli vaivaat samalla taikinan. Minä sekoitin taikinan ainekset kerralla yhteen ja jätin sen kohoamaan.
Pikkupullat hapanjuurella noin 40 kpl
150 g voita tai Sunnuntaimargariinia
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1- 2 tl kardemummaa
1/2 - 1 tl suolaa
1 muna
250 g kolme kertaa ruokittua, aktiivista ja mietoa juurta ( nuori juuri ei kelpaa tähän, se on liian hapan. Sain vinkin...pullajuureen voisi viimeisessä ruokinnassa lisätä sokeria esim. 20 % jauhojen painosta, mutta ei välttämätöntä, onnistuu tavallisella vaalealla juurella)
noin 880 g vehnäjauhoja
Tee tavallinen pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää juuri ja muut aineet, rasva sulatettuna. Sekoita taikinasta pehmeä pallo, joka juuri irtoaa kulhon reunoista ja kädestä - taikinan voi kyllä sekoittaa lastalla, kättä ei tarvitse laittaa taikinaan. Jätä kohoamaan kannen tai muovin alle huoneen lämpöön noin tunniksi. Taittele sitten taikinaa 2-3 kertaa puolen tunnin välein ja sen jälkeen kohota vielä lämpimässä paikassa, kunnes taikina on pehmeää ja selkeästi kohonnut.
Laita sitten leipomispöydälle jauhoja ja kaada taikina siihen, pyöräytä se jauhoissa. Käytä leipomisen aikana kuitenkin jauhoja mahdollisimman vähän , vain sen verran, ettei taikina tartu pöytään.
Jaa taikina osiin ja leivo tavanomaisesti pikkupulliksi. Minä laitoin osaan täytteeksi kanelia, sokeria ja vaniljasokeria kaulitun suorakaiteen päälle ja rullasin levyn ja jaoin pulliksi. Osaan pullista laitoin täytteeksi vähän margariinia ja ohuen kerroksen lemon curdia - tuli hyvää! Jäähtyneiden pullien päälle valutin tomusokeri-vesitahnaa, jonka sekoitin tasaiseksi, paksuksi, pursotettavaksi seokseksi.
Erilaisia täytteitä pulliin:
1. Lemon curd sellaisenaan tai tuorejuustoon sekoitettuna, maustetaan sokerilla
2. Dallastäyte 2 dl vaniljakreemijauhetta , lisätään joko 2 dl maitoa tai 200 g tuorejuustoa tai vaniljarahkaa. Vatkataan 100-200 g margariinia pehmeäksi, sekoitetaan joukkoon vaniljakreemiseos ja sokeria, vanilliinisokeria maun mukaan. Säädä seoksen paksuus sopivaksi nestettä lisäämällä.
3. Pistaasitäyte ( vrt. eestiläiset pistaatsia saiakesed)
150 g margariinia 2 dl tomusokeria, 100 g (mielellään suolattomia ja/tai kuorittuja) pistaasipähkinöitä murskattuna, sokeria maun mukaan (voit lisätä vihreää elintarvikeväriä tai pistaasitahnaa)
4. Unikonsiemenpullat ( vrt. eestiläiset moonisaiakesed)
150 g margariinia 2 dl tomusokeria, unikonsiemeniä
Kauli taikina ohueksi levyksi, levitä täyte, rullaa ja kohota, paista pullat.
Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille, jätä kohoamisvaraa. Ripottele vähän jauhoja pullien päälle, jos pullat ovat kovin kosteita - laita leivinpaperi pullien päälle ja pyyhe tai muovi. Anna pullien kohota 3-7 tuntia huoneen lämmössä, kunnes selkeästi huomaat niiden kohonneen lähes kaksinkertaisiksi kooltaan. Kohoamisaika voi olla pitempikin, yön ylikin olen kohottanut, mutta silloin on hyvä suojata pullat esim leivinpaperilla ja muovilla,.etteivät ne kuiva...ja vaarana on, että ne kohoavat liikaa, mikä vaikuttaa makuun ja rakenteeseen.
Kun pullat ovat kohonneet hyvin, voitele ne munalla. Ripottele korvapuustien päälle raesokeria ja paista uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeat. Huonosti kohonneet pullat voi paistaa matalammassa lämpötilassa esim. kiertoilmassa 160-175 ja hyvin kohonneet 200 asteessa.
Erilaisia täytteitä pulliin:
1. Lemon curd sellaisenaan tai tuorejuustoon sekoitettuna, maustetaan sokerilla
2. Dallastäyte 2 dl vaniljakreemijauhetta , lisätään joko 2 dl maitoa tai 200 g tuorejuustoa tai vaniljarahkaa. Vatkataan 100-200 g margariinia pehmeäksi, sekoitetaan joukkoon vaniljakreemiseos ja sokeria, vanilliinisokeria maun mukaan. Säädä seoksen paksuus sopivaksi nestettä lisäämällä.
3. Pistaasitäyte ( vrt. eestiläiset pistaatsia saiakesed)
150 g margariinia 2 dl tomusokeria, 100 g (mielellään suolattomia ja/tai kuorittuja) pistaasipähkinöitä murskattuna, sokeria maun mukaan (voit lisätä vihreää elintarvikeväriä tai pistaasitahnaa)
4. Unikonsiemenpullat ( vrt. eestiläiset moonisaiakesed)
150 g margariinia 2 dl tomusokeria, unikonsiemeniä
Kauli taikina ohueksi levyksi, levitä täyte, rullaa ja kohota, paista pullat.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: