Siirry pääsisältöön

Blinit hapanjuurella


Olen testaillut bliniohjeita hapanjuurella, en tahtonut liian hapanta taikinaa, muutaman koeversion olen tehnyt ja tänään!!! - tänään ne tulivat niin täydellisen hyviä meidän makuumme. Nämä ovat onnellisia hetkiä reseptin kehittäjälle :)

Tarvitset hapanjuuren, jota on ruokittu esim. kaksi kertaa peräkkäin, jolloin juuren happamuus mietonee. Tarjosimme blinit tänään kylmäsavulohitartarin ja suolakurkun kera - voin lämpimästi suositella!

Blinit hapanjuurella


2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
1 dl aktiivista hapanjuurta
2 dl tattarijauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä
2 keltuaista 
2 valkuaista 
(tarvittaessa vettä esim 1 dl lisää taikinaan)

Sekoita muuta ainekset, paitsi kananmunan valkuaiset ja anna taikinan tekeytyä huoneen lämmössä 3-4 tuntia. Vaahdota valkuaiset ja lisää taikinaan, lisää tarvittaessa vettä, jos taikinaa on vaikea nostaa lettupannulle (viimeksi lisäsimme 3 dl vettä ennen paistoa).

 Paista pieniä ohukaisia margariinissa lettupannulla. Pidä levyä keskilämmöllä esim 5/9, käännä lettuset vasta, kun päällipinta on hyytynyt. Paista kauniin vaalean ruskeiksi ja tarjoa suolaisten täytteiden kanssa. 

Taikinan voit tehdä myös kokonaan tattarijauhoista, jos pidät niiden rouheasta mausta.

Huom 4/22 lisäys. Viimeksi sujahti taikinaan juurta vähän liikaa, jouduin lisäämäön vettä 2_-3 dl ennen paistamista. Säädä siis nesteen ja jauhojen määrää tarvittaessa, tee paksuhko velli taikinasta, sellainen joka on hyvä valuttaa kauhasta pannuun. 

Lohitartar 


 1/2 pkt  kylmäsavulohta
 1/2 pieni punasipuli
 1/2 pieni omena 
 1/4 kurkkua
 ripaus sitruunapippuria  
 1  tl sitruunanmehua
 1  prk ranskancremeä tai sitruuna- tilliranskancreme
 1-2 tl tuoretta tilliä hienonnettuna
(Mukaan voi sekoittaa savulohituorejuustoa tai piparjuurijuustoa silloin, jos maustamaton ranskancreme käytössä)

Hienonna lohi, leikkaa sipuli ja omena pieneksi silpuksi. Yhdistä ainekset, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Pieni ripaus sokeria voi taittaa makua hyvin. 

Katkaraputäyte

100 g katkarapuja
1 dl kermaviiliä 
4 rkl majoneesia
ripaus chiliä
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
tilliä, tuoreena tai pakasteena

Sulata katkaravut kevyesti mikrossa. Sekoita ainekset ja maista maku.


Lisäksi lisäkkeeksi käyvät coctailsuolakurkut ja salaattipedillä tarjottavat keitetyt kananmunapuoliskot.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...