Siirry pääsisältöön

Sitruuna-ricottaleivokset gluteeniton ohje


Nämä leivokset tehdään ilman vehnäjauhoja - mantelijauhosta ja perunajauhosta -  ja näihin saa käytettyä kotiin jääneitä marenkeja pinnalle koristeeksi. Ricottajuusto tekee näistä erityisen hyvän makuisia, samoin sitruunan ja mantelin makuyhdistelmä.

Sitruuna-ricottaleivokset  8:lle 
 Vuoan tai irtoreunan koko 24 cm x 16 cm

100 g margariinia tai voita 
2 tl (luomu)sitruunan kuori 
munaa 
1/2 dl sokeria 
  dl mantelijauhetta 
½ dl perunajauhoja 
1/2 tl leivinjauhetta 
125 g ricottajuustoa 
rkl sitruunan mehua 
½ dl mantelilastuja  
1 1/2 dl marenkimuruja 

TYÖVAIHEET 
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Jos käytät irtoreunaa leivospohjan paistamiseen,  laita se kuumenemaan uunipellille leivinpaperin päälle ja sprayaa vuokaspraylla juuri ennen kuin kaadat taikinan siihen.
2. Pese sitruunat, raasta keltainen kuoriosa ja purista tarvittava määrä mehua. 
3. Sekoita mantelijauhe, perunajauho ja leivinjauhe keskenään. 
4. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi.  Sekoita varovasti lastalla nostellen kuivat aineet, sitruunan kuori ja –mehu, ricotta ja sulatettu margariinia  muna-sokerivaahtoon. 
5.. Kaada ja levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Ripottele päälle mantelilastut ja murenna marengit. 
6. Paista kakkulevyä uunin keskitasossa 175 asteessa (kiertoilmauunissa riittää 160 astetta) noin 25 minuuttia. Kakku saa jäädä rakenteeltaan hieman kosteaksi. Anna jäähtyä ja leikkaa ruuduiksi. Koristele.

Kandeeratut sitruunaviipaleet


Tee nämä jo edellisenä päivänä! Pese ja leikkaa luomusitruuna ohuiksi 1/2 - 1 sentin viipaleiksi. Keitä 2 dl sokeria ja 2 dl vettä kiehuvaksi, lisää sitruunaviipaleet. Anna sitruunoiden olla puoli tuntia kattilassa kannen alla niin, että kattila on kylmällä levyllä. Nosta sitruunat sitten kuivumaan huoneen lämpöön, anna kuviua rauhassa seuraavaan päivään, mutta kääntele niitä välillä.

Koristeruusukkeet


Vaahdota 1-2 dl kermaa, lisää vaahdotuksen aikana 2 rkl rivcottajusutoa tai tuorejuustoa, 1-2 rkl limecurdia ja sokeria maun mukaan. Pursota esim. tähtityllalla koristeruusukkeet jäähtyneiden leivosten päälle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...