Siirry pääsisältöön

Sitruunaleivokset


Entisenä Valiolaisena olen vuosikymmeniä tehnyt niin arkipäivien kuin juhlien ruoat Valion ohjeilla. luotan, että niillä saan hyvää makua. Tämä sitruunaleivosten ohje on Valion uusimpia, tosin sitäkin vähän muuntelin, ohje alla siten, kun minä sen tein. Kyseessä on sekoitettava pikataikina, jonka onnistumisessa on vain yksi tärkeä asia - sekoita mahdollisimman vähän, koska voimakas sekoitus saa aikaan sitkoa, jota tähän taikinaan ei toivota.

Sitruunaleivokset

10 palaa noin 20cm x 30 cm neliövuokaan

4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl unikonsiemeniä
2 dl Valio rypsiöljyä tai juoksevaa kasvirasvaseosta 
        tai 180 g sulatettua margariinia
2 dl luonnonjogurttia tai kermaviiliä
2  kananmunaa
yhden luomusitruunan kuori , raastettuna
3 rkl sitruunamehua

KUORRUTUS:
1 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa sitruuna
100 g tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl lemon curdia (+halutessa elintarvikeväriä)
½ tl unikonsiemeniä

sitruunamelissan lehtiä tai sokerimassakukkia


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sprayaa vuoka tai irtoreuna vuokaspraylla tai vuoraa vuoka leivinpaperilla.
Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään, sekoita mahdollisimman vähän. Levitä kaapimella vuokaan. Jos käytät irtoreunaa, kuumenna se ensin uunissa, niin taikina ei valu ulos reunan alaosasta.

Paista uunin keskitasolla n. 30 min. Jäähdytä ja kuorruta.

Valmista täyte vaahdottamalla tuorejuusto ja rahka. Lisää kerma ja vaahdota.  ja kerma yhdessä. Sekoita lemon curd tasaiseksi toisessa pikkukulhossa, jätä odottamaan. Levitä lusikalla tai kaapimella rahkakuorrutus jäähtyneen kakkupohjan pinnalle, pinta saa aaltoilla. Levitä lusikalla nokareina päälle lemon curd ja veidä veitsellä koukeroita lemon curdin läpi, jotta se muodostaa kuvioita pintaan. Jäähdytä kakku esim hetki pakastimessa. 
Leikkaa sitruunakakku annospaloiksi. Viimeistele unikonsiemenillä ja koristeilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja