Siirry pääsisältöön

Kirsikkahillo




Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista (Köyhän miehen lakkahillo on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja. 

Kivien poisto kirsikoista
Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsikat pestään, varo valumavesiä, ne värjäävät pöydän pintoja - teräs kestää hyvin happamuutta.  Kiviä voi poistaa perunankuorimisveitsellä, kirsikka pullon suuhun ja työnnä pillillä tai syömäpuikolla-systeemillä, kuvassa keihästin kirsikoita kuten lapsen metsämansikoita heinään, nyt vain paksumpi puutikku välineenä. Parhaan neuvoin sain Erja-ystävältäni - höyrytin kirsikoita litran verran kerrallaan höyrykattilassa, sitten nostin ne hetkeksi jäähtymään ja oikealla kädellä nostin kirsikoita käteen, puristin yhtä kerrallaan ja vasen käsi keräsi kirsikan kivet - näin alkoi homma sujumaan! Parina päivänä tätä taisin tehdä iskelmän soidessa taustalla :)

Lisäys 2021: Tilasin uuden laitteen, jonka sanotaan puhdistavan jopa 12 kg kirsikoita tunnissa. Hyvin toimii, kun kokeilin. Huomasimme kuitenkin, että ainakin pieniä kirsikoita kannattaa pudotella nyrkistä yksi kerrallaan koneeseen, jotta saa tarkistettua, että laite todella rouhaisee joka kirsikasta kiven pois - eka hillosatsimme sisälsi vielä kiviä ei -toivottavan määrän - oppia ikä kaikki!












Lasipurkkien puhdistus ja desinfiointi lämmön avulla
Aloita työ siitä, että liotat tosi likaisia lasipurkkeja yön yli kylmässä vedessä, sitten peset ne kuumalla vedellä tai astianpesukoneella. Sen jälkeen kääri sanomalehteä hillopurkkien ympärille, jolloin niitä voit käsitellä paljain käsin polttamatta sormiasi ja kuumenna purkkeja ritilän päällä uunissa 100 asteessa noin 10 minuuttia tai pitempään, jolloin bakteerit kuolevat niistä. Jos purkkisi ovat puhtaita, riittää astianpesukoneella pesu ja pesun jälkeen ohjelmaan kuuluva kuumennus -käytä purkit kuumina, niin ei uunikuumennusta tarvita. Kaupoissa puhtaat hillopurkit maksavat noin 2 € kpl, helpolla saat etiketit irti käytetyistä purkeistakin, jos liotat niitä kuumassa vedessä, hankaat veitsellä ja viimeistelet pinnan puhtaaksi saippuoidun teräsvillan kanssa hankaamalla ja  laitat lopuksi purkit astianpesukoneeseen. 

Suojaa työpiste kuumuudelta ja roiskeilta. Hapan värjäävä neste voi aiheuttaa pysyviä jälkiä esim. kivipintaan- Minä nostan täytettävän hillopurkin syvälle lasilautaselle, jonka tiedän kestävän lämpötilavaihteluita halkeamatta. Aseta tarvittavat välineet niin lähelle kattilaa, ettei kuumaa hilloa valua pöydälle, minä nostan hilloa joko kauhalla tai kaadan kaatoreunalla varustetusta astiasta varovasti. Hillokaulus helpottaa toimintaa (kuvassa valkoinen).



Sokerin valinta ja hillon valmistus
Hillon voi keittää tavallista sokeria käyttäen, mutta suosittelen kovasti hillosokeria, jossa on hyydyttävää pektiiniä mukana. Raa'at marjat sisältävät samaa ainetta, joten jos saat raakoja marjoja mukaan ja pehmität niitä keittämällä, saat itsestään hyytyvää hilloa. Hillosokerilla valmistettu hillo hyytyy vasta kylmässä, usein lopulliseen muotoonsa vasta viikkojen säilytyksessä. Hillosokerilla hyydytetty tuote sulaa kuumassa taas nestemäisemmäksi.

Olen kokeillut kirsikkahilloa vaniljalla ja tummalla suklaalla ym., mutta kyllä parasta on tämä alla oleva perusohje! 

Kirsikkahillo


1kg kirsikoita
500 g hillosokeria

Voit mehustaa puhdistetut - huuhtele ja poista kivet - kirsikat sokerin kanssa kattilassa yön yli huoneen lämmössä, mutta se ei ole tarpeen, koska mehu irtoaa kirsikoista kuumennettaessakin.

Hillosokerin takana on käyttöohje - peratut tuoreet marjat tai pakastetut marjat kuumennetaan ja hillosokeria lisätään 500 g eli puoli pakettia marjakilolle. Keittämistä jatketaan hiljalleen 10-15 minuuttia, kovakuorisille tuo pitempi aika.  

Huom. Anna hillosokerilla keitetyn hillon jäähtyä kattilassa puolisen tuntia ennen purkittamista, sekoittele välillä, niin marjat jakautuvat tasaisesti hilloon. Jos marjat nousevat pinnalle lasipurkissa, saat ehkä sekoitettua ne tasaisemmin ravistelemalla purkkia ennen kuin hilloseos ehtii jäähtyä. 

 Hillo purkitetaan kuumiin lasipurkkeihin. (Kuuma hillo rikkoo kylmän lasipurkin!!!! ). 
Kun purkitat hillon, täytä purkki piripintaan saakka, niin ettei yhtään ilmatilaa pieneliöiden toimintaa jää - näin hillo säilyy hyvänä koko talven yli kylmäsäilytyksessä. Sulje tiiviillä metallikannella ja jätä jäähtymään. 

Huuhtele heti kuumalla!! vedellä purkit puhtaiksi tai tee se vasta seuraavan päivänä - hilloroiskeet purkin pinnalla homehtuvat, niitä ei saa jäädä. Kuulet kansien poksahtelevan hillojen jäähtyessä, kun purkkiin syntyy hapeton tyhjiö, joka edistää tuotteen säilymistä. Siirrä seuraavana päivänä purkit jääkaappilämpötilaan. 

Tänä vuonna huomasin kaupassa uuden tuotteen, luomuhillosokerin , jonka avulla hillo valmistuu muutamassa minuutissa pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Jos marjat ovat kovakuorisia, keittäisin niitä hetken pehmeäksi ennen sokerin lisäämistä. Luomuhillosokeri (noin 3 € kilohinta) on kaksi kertaa kalliimpaa kuin tavallinen hillosokeri ja erona siinä on lyhyempi keittoaika, muutoin se toimii samoin kuin edellinen. Ohjeessa luomuhillosokeri lisätään suoraan kylmien marjojen päälle ja keitetään 4 minuuttia.

Hilloa voi tehdä myös hillo-ja marmeladisokerilla, joka tuottaa kiinteämpää ja vähemmän sokerista hilloa - tai oikeastaa marmeladia. Käytän sitä tehdessäni esim pakastemarjoista nopeasti pienen määrän hilloa esim. kakkutäytteisiin. Hillo- ja marmeladisokeria käytetään paketti eli 330 g kilolle marjoja, keittoaika on 4-10 minuuttia, kovakuorisille marjoille ja kirsikoillekin pitempi aika - tarvittaessa voi iahn vähän lisätä vettä. Jäähdytän hillon nopeasti siirtämällä kattilan kylmään vesialtaaseen.

HUOM: vettä tarvitsee käyttää hilloja valmistaessaan vain, jos marjoista itsestään ei tunnu nestettä irtoavan kuumennettaessa - "tilkkanen vettä pohjalle" ohje toimii silloin. Hillon voi keittää niin, että marjat jäävät kokonaisen oloisina sen joukkoon tai toki voi halutessaan myös soseuttaa marjat. Hyytelö tehdään vain mehusta ja sen pitäisi olla kirkkaan oloista.


Minihillosokerilla voit tehdä vähemmän sokerista hilloa



Varoituksia
Joskus voi pieni asia olla vaikea :) -edellisessä kodissa leikkasin upean kirsikkapuun aivan väärään aikaan alkukesästä ja aiheutin hyvin tuottavan puun kuoleman... että sitä harmittelin vuosien myötä monesti!! Varoitus myös toinen alkuunsa - Risto-naapurin kanssa ulkona jutellessani mukavia vierähti aikaa ja unohdin kirsikkahillokattilan levylle - sisään palatessani oli sitten keittiö täynnä punaista hapanta mehua - sitä siivousta en unohda ikinä ja opikseni otin - älä käytä sinäkään kantta tiiviisti, älä pidä levyn lämpöä liian korkealla, äläkä jätä hillokattilaa valvomatta !! Ja kirsikkapuun leikkausaikaa on lienee elokuu nykysuosituksen mukaan - tarkista asia, ennen kuin puuta alat karsimaan <3

Kirsikkamehu on tosi hapanta, se saattaa jättää pysyviä jälkiä. Yleensä marjatahrat ja rasvatahrat lähtevät pinnoilta tai vaatteista, kun annat astianpesuaineen raakana vaikuttaa 15 min tai yön yli ja peset sen jälkeen kohteen. 

Kommentit

  1. Kirsikankiven poistaja laite ei siis poista kiviä 100% ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mitään keinoa, joka poistaisi kivet 100 prosenttisesti. Voit poistaa yksitellen pillin avulla pulloon tyrkäten tai perunankuorintaveitsen kärjellä, mutta aina niitä kiviä joku saattaa hillon joukkoon jäädä. Eri asia jos teet mehua tai hyytelöä tietysti.

      Mitä tarkemmin pudotat yhden kirsikan kerrallaan laitteeseen, sitä tarkemmin se kiven nappaa pois. "Ruuhka" tekee laitteeseen tukosta, varteen tarttuu pari kolme kirsikkaa ja silloin ei tulos ole tarkka. Kivethän nousevat hilloa keitettäessä pinnalle, mutta ei välttämättä kaikki.

      Eilen oli oikeassa kourassani kirsikoita, joita pudotin laitteeseen yksi kerrallaan ja vasen käsi painoi kiven sieppaavaa tappia, hyvä rytmi 😊. Yhtään kiveä en nähnyt hilloa keittäessäni. Kyllä tuo laite helpottaa paljon työtä, meillä on kirsikkapuuta, joista 3 suuria, kaikkea en toki säilö 😊. Eilen keitinkin hillon hillo-marmeladisokerilla, tulee kiinteämpää ja vähemmän sokeria. Haluan kirsikan marjojen pyöreän muodon säilyvän hillossa.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja