Siirry pääsisältöön

Kukkien ja yrttien kuivaus




Olen vuosittain kuivannut  yrttejä ja myös kukkia sekä elintarvikekäyttöön että koristekäyttöön niin töihin kuin kotiin. Yrtit ripustin aiemmin kimppuina nauhaan ja kuivatin huoneen lämmössä, joskus aikoinaan pannuhuoneen lämmössä tai saunan jälkilämmössä. Muutamia vuosia olen tehnyt myös mausteöljyjä itse kasvatetuiosta yrteistä. Ks https://paivileip.blogspot.com/2016/11/mausteoljyt.html?m=0 

Sittemmin ostimme kuivurin, Avec- merkkinen on meillä - siinä on 5 ritilätasoa kuivatusta varten. Olemme kokeilleet erilaisten juttujen kuivattamista, käytän mahdollisimman matalaa lämpöä 30-40 astetta, jotta värit ja muoto säilyisivät hyvinä. 
Koristeeksi leivontaan ja jälkiruokiin kuivata mm. ruiskukkaa, ruusun terälehtiä ja ruusun lehtiä, laventelin kukkaa, oreganon ja timjamin kukkaa...
Mausteyrteistä oregano ja timjami sekä minttu ja ruohosipuli ovat meillä suosituimmat kuivatettavat, mutta kuivuriin olen laittanut myös basilikaa, salviaa, meiramia, rosmariinia. 
Sienien kuivatukseen - tatit, suppilovahverot, kantarellit ym. kuivuri on ehdottoman hyvä. Chiliä olen aiemmin kuivattanut kiertoilmauunissa, nyt tietysti ne menevät kuivuriin.
Kokeilematta ovat marjat - viipaloituja mansikoita muistaakseni viime vuonna kuivatin. En ole kuivannut myöskään hedelmiä enkä luumuja tai kriikunoita. Puolukan varpuja pitäisi kokeilla, säilyykö niiden väri kuivattamalla hyvin.
Miten sinä käytät kuivuria???? Otan vinkkejä vastaan mielelläni!



Säilytän kuivatut tuotteet joko paperipussissa pölyltä suojassa tai usein lasipurkeissa. Koristekäyttöön tuotteet kelpaavat sellaisenaan, ruoanvalmistukseen yrtit käyvät valmiiden yrttimausteiden tavoin ja  esim sienirouhetta liotetaan vedessä ennen käyttöä, jolloin tuotteesta poistettu vesimäärä ikään kuin palautuu siihen. Liotusaika voi olla muutamia minuutteja tai yön yli. Chili on polttavaa ja kuivan tuotteen maku voimakkaampaa kuin tuoreen, joten käyttömääräohjeeksi riittänee " niin vähän kuin ikinä saat! " Chilin siement ovat polttavin osa ja niistä voi jäädä esim sormiin niin paljon polttavaa kapsaisiinia, että sormilla ihon koskettelu aiheuttaa todellista kipua ... ja ei sormia silmiin chiliä käsiteltäessä! Me kuivaamme chilit siementen kera, niitä voi sitten rapisuttaa kuivan chilin sisältä pois ennen käyttöä.

Kehäkukkaa voidaan kuulemma käyttää turistien huijaamiseen, kun myydään maailman kalleinta maustetta sahramia. Kuivasin kehäkukan terälehtiä niin, että ne olivat kiinni mykiössä - jos ne irrottaa, on kuivaus parasta tehdä huoneen lämmössä leivinpaperin päällä, koska kuivattavat osat ovat niin pieniä. Kehäkukan terälehdet ovat kuulemma yrttisen maun tuojia, joten sopivat esim. sämpylöihin maku ja keltaista väriä tuomaan - ei kuulemma värjää paljoa. 

Me kuivaamme esim sienet paloina tai pienimmät kokonaisina. kuivina niitä voi sitten rutistaa pienemmiksi helposti.




Laventelin ihana väri ei säily alkuperäisenä kuivattaessa, pitääpä kokeilla niidenkin pakastamista. Pakastaminen onkin toinen mielenkiintoinen säilytyskeino niin kukille, karviaisen, vadelman ym. lehdille kuin mustikan varvuille ja yrteillekin - siitä lisää Päivi leipoo facebook sivulla (alla )







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja