Italialainen pitsa on lienee saanut alkunsa foccaciasta, joka on pitsaa paksumpi ohut leipä, jossa on pisteittäin makuaineita. Kiva ajatella, että foccaciassa on jotain alkukantaista - samoin on hapanjuuressa - sekin on alkukantainen leivän leipomisen tapa - tänään ne yhdistyivät keittiössäni :)
Italian sana focaccia tulee antiikkin roomalaisten leivästä nimeltä panis focacius eli tulisijassa, siis ilman uunia, paistettua leipää. Vanhoille roomalaisille, samoin kuin monille nykyajan italialaisille, kyseessä oli vain tavallinen leipä eli tuo sana tarkoitti kaikkea leipää. Samanlaista leipää on syöty muuallakin. Etelä-Ranskassa leivän nimi on fougasse ja Pohjois-Ranskassa fouace. Italiassa on leivän päälle pantu erilaisia aineksia kuten kuivattua tomaattia, jolloin siitä on muodostunut eräänlainen pizza.
Foccaccia hapanjuurella
Pohja:
400 g vettä
2 tl hunajaa
100 g hapanjuurta
80 - 150 g hiivaleipäjauhoja (käytin Strömsbergin)
350 g vehnäjauhoja (käytin Eesti Kalev jauhoa, jossa 13,4% proteiinia)
- jauhot voi korvata pelkällä vehnäjauholla
8-10 g suolaa
½ dl oliiviöljyä
Pinnalle:
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
3 eri väristä pikkupaprikaa suikaleina
1/2 - 1 dl juustoraastetta
rosmariinia tai oreganoa tai timjamia ja basilikaa
Ruoki juuri kahdesti, jotta se ei maistu happamelta. Sekoita vesi, juuri, hunaja ja jauhot. , - huom. Eri jauhot turpoavat eri tavalla, viimeksi käytin yhteensä 420 g jauhoja, lisää siis jauhot vähitellen - tee pehmeä taikinapallo, niin saat pehmeän leivän . Anna taikinan levätä vajaan tunnin.
Lisää sitten suola ja oliiviöljy ja taittele 2-3 kertaa puolen tunnin välein. Anna taikinan kohota 3-tuntia, levitä se sitten vähäeleisesti, rikkomatta sitkoverkostoa, uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohotaa huoneen lämmössä pitkään esim. 5-7 tuntia, kunnes leipä kuplii pinnastaan. Valmistele sen jälkeen täytteet ja paista leipä.
Leikkaa sipuli ja paprikat renkaiksi ja pehmitä sipulia tai molempia öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Lisää suolaa, sokeria ja vähän mustapippuria Suikaloi paprikat ja käytä niitäkin pannulla sipulin kanssa niin, että ne pehmenevät. Paprikat voi laittaa leivän päälle kuumentamattakin - paprikat voi korvata pikkutomastin puoliskoilla.
Ripottele täytteet leivän pinnalle. Ripottele pinnalle juustoraastetta vain vähän. Paista uunin alaosassa 200°c , kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Tämä oli todella herkullista!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: