Hapanjuurisämpylät voi tehdä ylikohonneesta yli yön jääkaapissa olleesta taikinasta tai liian pehmeästä, kohonneesta taikinasta. Taikina kaadetaan jauhojen päälle pöydälle, jaetaan paloiksi esim. neliöiksi raapan tai lastan avulla jauhoja apuna käyttäen tarvittaessa ja paistetaan heti - jolloin ne kannattaa laittaa kuumalle pellille tai kivelle - tai kohotuksen jälkeen kylmällä pellillä uuniin. Muistathan, että kylmässä ollutta taikinaa on helpompi käsitellä ja jakaa paloiksi, mutta huoneenlämmössä kohotettukin käy. Nyt tein taikinan kokonaan alusta alkaen.
Vanha totuus on, että parhaat sämpylät tehdään vanha hiutalepuuro tai perunasose nesteenä tai osana nestettä - samaa voi soveltaa hapanjuurileivontaan. Inspriroiduin hapanjuuri.fi Emman ansiosta tähän kokeiluun ja tein ohjeen. Kauramaidolla sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä.
Ruishiutalepuurosämpylät
250 g ruishiutalepuuroa
50 g rypsiöljyä
320 g kauramaitoa tai maitoa tai vettä
125 g (= 27 % ) aktiivista moussemaista, vähän kuplivaa juurta
Noin 450 g Jalon Myllyn vehnäjauhoa tai muuta vehnäjauhoa, pieni osa tästä voi olla hiivaleipävehnäjauhoa esim Rapion Myllyn
5 g suolaa
Lisää puuroon öljy ja kädenlämpöinen maito, tarkista, että seos on haalealta tuntuvaa. Lisää juurta sekä vehnäjauhot - tee riittävän tiukka taikina, jotta se kohoaa paremmin. Anna taikina tekeytyä tunnin verran ja painele sormilla suola sen jälkeen taikinaan - kyllä sen suolan voi lisätä jahojenkin joukossa, mutta tavallisesti hapanjuurileivonnassa suola lisätään vasta tuon tekeytymisen eli autolyysin jälkeen.
Taittele taikinaa kirjekuoren tavoin 4 reunasta keskelle nostellen 3 kertaa 30 minuutin välein kohotuksen alkuvaiheessa. Anna taikinan kohota yhteensä 3-4 tuntia. Kun se on hyvin kohonnut, kaada taikina varovasti jauhotetulle pöydälle ja paloittele se raapalla neliöiksi, nostele sämpyläpalat kohoamaan liinan ja muovin alle tai paista ne heti siirtäen ne kuumalle pellille - minä tykkään kohottaa sämpylöitä ennen paistoa tässä vaiheessa. HUOM. Voit myös pyörittää sämpylät pyöreiksi tai pitkuloiksi, mutta silloin sitkoverkoston kuplat järjestyvät uudelleen ja kohotus tarpeen, kunnes sämpylät tuntuvat vaahtomaisen pehmeiltä.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Suihkuta sämpylät vedellä ja paista noin 10 minuuttia laskien uunin lämpö 225 asteeseen sämpylöitä sinne laittaessasi, kunnes pinta on vaalean ruskea. Herkullisia .... ja muuntaahan voit, mitä vaan hiutalepuuroa, mukaan juustoraastetta tai porkkanaraastetta tai siemeniä puuroon jo keitettäessä ym.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: