Siirry pääsisältöön

Pikamunkit - lusikalla öljyyn











Pikamunkit

ohjeesta saa 16 - 20 kpl

1/2 dl  sokeria
3- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
2dl maitoa tai kauramaitoa
1 kananmuna

Paistamiseen 1-2 l rapsiöljy tai rapsi-auringonkukkaöljy, rypsiöljy tai kookosrasva

Pinnalle sokeria ja 1 tl vanilliinisokeria

Pikamunkeista tulee epämääräisen muotoisia, ei siis pyöreitä tai renkaita. Pikamunkit on nopea valmistaa. 

Sekoita kuivat aineet, lisää kosteat aineet. Sekoita mahdollisimman vähän. Ettei taikina sitkisty. . 

Paisto.    

Kuumenna rasva laakeassa teräskattilassa, se on sopivan kuumaa, kun pudottamalla pienen pienen taikina palan öljyyn se alkaa pian saada väriä. Varaa kansi viereen - tukahduta sillä liekki- estä hapen saanti painamalla kansi tiiviisti öljykattilan päälle, jos öljy syttyy palamaan. Kuumenna öljy kovalla teholla ensin. Mutta paisto tapahtuu keskilämmöllä tai matalammalla teholla, että munkit ehtivät kypsyä sisältä. - päältä vaalea ja sisältä kypsä, on tavoite. Tarkista kypsyys halkaise alla suurin kypsä munkki - tarvittaessa tee pienempiä, niin sisäkypsyys onnistuu helpommin. 

Nosta varovasti pieniä nokareita taikinasta kahdella lusikalla ja pudota rasvaan. Kypsennä 3-5 munkkia kerralla, käännä munkkeja ja paista  keskiteholla noin 5-7 minuuttia yhteensä. Nosta munkit valumaa siivilään, joka on teräsastian päällä tai lautaselle talouspaperin päälle. Kääntele sokerissa pikaisen valutuksen jälkeen. Tarkistithan kypsyyden halkaise alla yhden munkin? Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreina. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...