Siirry pääsisältöön

Lime-valkosuklaa juustokakku ilman liivatetta - päällä kiilteessä on liivate




Tein lime-valkosuklaa juustokakun ilman liivatetta 20 sentin vuokaan. Mukailin K-ruoka ohjetta. Kirjoitan ohjeen myöhemmin blogiin Hehkuvan vihreän kiilteen tein limemehusta ja vedestä, lisäsin vihreää ja keltaista elintarvikeväriä. Koristekukat löytyivät omalta kasvimaalta. 


Lime-valkosuklaa juustokakku ilman liivatetta


Pohja 20 sentin irtopohjavuokaan tai alustan päälle irtoreunan sisälle
10 hengelle


150 g Kantolan Kultamurokeksejä
40 -50 g leipomismargariinia (jos käytät leipämargariinia, se ei koveta pohjamurua liikaa suurempanakaan määränä)

Täyte

2 limen kuoriraaste
200 g valkosuklaata (Lidl tai Panda)
2 dl vispikermaa
360 g Philadelphia tuorejuustoa
4 rkl sokeria
2 tl vaniljasiirappia tai vähän vaniljaesanssia tai vanilliinisokeria
1 tl sitruunasiirappia tai 2 rkl sitruunan mehua tai limemehua
1 tl vanilliinisokeria


Kiille

2 isoa Ewald -liivatelehteä (huom. tarkista liivatteen määrä käyttämästäsi pakkauksesta, hapollinen lime voi vaatia vähän suuremman määrän liivatetta kuin ohjeessa)
1 dl limemehua
1 dl vettä
3 rkl sokeria
vihreää ja keltaista elintarvikeväriä

Koristeluun
mansikoita, vadelmia, mustikoita
orvokkeja tai muita syötäviä kukkia
marenkeja jne. 

Valmistele vuoka. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla tai mieluummin laita irtopohjavuoan reuna tai muu kakkureuna kakkualustan päälle ja tee juustokakku suoraan tarjoilualustalle. Srayaa reuna vuokaspraylla tai voitele öljyllä.

Pohja. Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää sulatettu margariini. Painele seos vuoan pohjalle, tasoita reunat lusikalla ja poista murut reunan sisäpinnoilta.  Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon. Nopeutat kakun valmistumista, jos siirrät pohjan jääkaappiin tai pakastimeen juustomassan valmistamisen ajaksi.

Juustomassa. Pese limehedelmät hyvin ja raasta niistä kuori - ei mielellänn valkoista osaa mukaan. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Paloittele suklaa ja sulata matalalla teholla (360) mikrossa puoli minuuttia kerrallaan, sekoita välillä - älä kuumenna liikaa, heti kun saat sekoittamalla suklaamassan tasaiseksi, kaada se tuorejuuston joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella. Lisää varovasti sekoittaen joukkoon kermavaahto ja mausteet. Tarkista maku ja mausta oman makusi mukaan. 

Varmin keino onnistua juustomassan ja moussen suhteen on, että makuaineet ja mahdolliset liivatteet sekoitetaan rahkaan tai tuorejuustoon ja pehmeä - ei kova kermavaahto lisätään viimeksi seokseeen. Voit kopauttaa vuokaa vielä pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat ja kakun reunasta saataisiin tasainen - se ei onnistu, jos kermavaahto on liian kovaa.

Kaada massa kakkuvuokaan ja anna kakun hyytyä yön yli tai jos teet kiireessä kakkua, laita se pakastimeen jähmettymään esim 1/2 tunniksi, kunnes pinta on hyytynyt.

Valmista kiille - jos haluat kiillettä  paksumman kerroksen, tee 1 1/2 kertainen annosmäärä - minusta se oli liikaa. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Purista limehedelmistä mehu tai käytä valmista limemehua.
Yhdistä pienessä kulhossa limetinmehu, 3/4 dl vettä, sokeri ja muutama tippa elintarvikeväriä.

Kuumenna ¼ dl vettä kattilassa ja liuota siihen kuivaksi puristetut liivatteet. Sekoita liivate mehun joukkoon. Jäähdytä hetki ja levitä kiille lusikalla annostellen jähmettyneen kakun pinnalle varoen, ettei valkoista täyteosaa liukene kiilteen joukkoon - ei siis liian kuumana liivateseosta pinnalle ja vältä kakun liikuttelua, ennen kuin hyytyminen on alkanut. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Irrota reuna - ensin veitsellä yläreuna irti vuoasta, sitten avaa varovasti raunaa tai nosta  sitä ylöspäin ja poista reuna. Tasoita kuumalla veitsellä kakun reunoja tarvittaessa.

Koristele kakku.Koristeiden kiinnitys juustokakun kiilteeseen käy hyvin  kastamalla koristeet lautasella olevaan tahmeaan liivate-vesiseokseen - varo ettet tiputa kiilteen päälle pisaroita laittaessasi koristetta paikoilleen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja