Pohjataikina 28-30 cm vuokaan
150 g margariinia
1 dl sokeria
2 munaa ( tai 1 muna ja 2 keltuaista)
1/2 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl perunajauhoja (maissitärkkelys ja ohrakas käy myös)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl piimää tai kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa
Sekoita vatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet lastalla käsin sekoittaen vuorotellen piimän kanssa. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan, levitä lastalla - voit muotoilla taikinasta myös reunat piiraaseen.Raparperitäyte: (Myös omenaviipaleet raparperin tilalle tai mansikkaraparperihilloke käy)
500 g raparperia pestynä ja paloiteltuna
1 dl sokeria tai fariinisokeria tai hillosokeria
Lisää kattilan pohjalle aivan pieni tilkkanen vettä, raparperit ja sokeri ja kuumenna, kunnes raparperit ovat pehmeitä, mutta ne eivät saa hajota. Kuumentamisen voit tehdä mikrossakin kuvun alla. Hillosokerin kanssa raparperia keitetään 5-10 min ja raparperi hajoaa, Hillosokerilla keitetty hillo on jäähtyessään kiinteää.
Ripottele vehnäjauhoja piirastaikinan päälle sitomaan nestettä ja nostele raparperit lusikalla piiraan päälle lähes ilman nestettä.
Paista piirasta 175 asteisessa uunissa, kunnes piiraan reunat ovat kauniin vaalean ruskeat.- Marenkihuntu raparperipiiraaseen:
- Tee marenkitäyte niin, että vatkain ja kulhot ovat kuivat ja puhtaatLevitä marenki kahden lusikan avulla "huippuja nostellen" piiraan päälle tai kuvioi se haarukalla tai pursota marengista kukkia pursotinterällä piiraan päälle. Ripottele päälle halutessasi mantelilastuja (tai pähkinärouhetta) ja paista miedossa esim 100- 150 asteisessa uunin lämmössä, kunnes marenki on vaaleaa ja rapeaa TAI käytä tohoa TAI käytä nopeasti kuumemmassa esim 225 asteisessa uunissa piiras, jolloin se saa aivan vähän ruskeaa väriä marengit pintaan. Marenkiin ei mielellään saisi tulla ruskeaa väriä, mutta tämä on ulkonäkö kysymys ja mielipideasia.3 kananmunan valkuaista2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria1-2 tl sitruunanmehua1 tl vanilliinisokeriaErottele valkuaiset ja keltuaiset tarkasti - pienikin keltuaismäärä estää marengin vaahtoutumisen. Kaada ensimmäisenä teräskulhoon noin teelusikallinen sitruunanmehua tai pyyhi kulhon sisäosa sitruunalla tai etikalla. Pieni happaman sitruunanmehun lisäys tekee marengista kiinteämpää.Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri tai tomusokeri ja vanilliinisokeri vatkaamisen loppuvaiheessa pieni määrä kerrallaan. Marenki on valmis, kun se on niin kovaa, ettei se putoa kulhosta, vaikka käännät sen ylösalaisin. Marengin valmistuksesta enemmän asiaa K-kaupan ohjesivustossa. Jätä marenki odottamaan jääkaappiin. MIkäli marengin vatkaus epäonnistuu ja marenki jää hieman valuvaksi, voit kyllä käyttää sen piiraan päälle, mutta lopputulos ei ole niin kuohkea ja rapea kuin onnistunutta marenkia käytettäessä.Kovaa marenkia voit pursottaa esim ruusukkeiksi tai palloiksi piiraan päälle.
Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta, 10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20 henkilölle löytyy täältä Pohja 175 g margariinia (150g) 1 3/4 dl sokeria (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista (4) 1 3/4 dl maitoa ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria (1 tl) Marenki 5 valkuaista (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: