Siirry pääsisältöön

Sitruuna-lakujäätelö ja vadelma-kinuskijäätelö


Sitruuna-lakujäätelö

200 g sitruunatuorejuustoa tai kreikkalaista jogurttia, jolloin lemoncurdia lisättävä
1-3 rkl lemon curdia
6 dl vispikermaa
1-2 tl glukoosisiirappia
1 tlk kondensoitua maitoa
1 dl lakritsikastiketta (Käytin Kouvolan lakritsin - maista kastikkeen maku, jos käytät eri merkkisiä tuotteita, mihin olet tottunut)
vanilliinisokeria ja sokeria tarvittaessa maun mukaan
1-2 dl lakritsinpaloja 

Hienonna veitsellä lakritsakarkkeja esim. Makulaku Markkinalaku 

Vaahdota sähkövatkaimella tuorejuusto ja lemon curd tasaiseksi. Lisää lemon curdia varoen, sitä voit lisätä myöhemin makusi mukaan, se on ihanan kirpakkaa. Lisää vispikerma ja vaahdota niin, että vatkaimen jäljet jäävät näkyviin ja massa on puuromaisen paksua. Lisää glukoosisiirappi kondensoitu maito ja vatkaa ainekset sekaisin - teen kaiken tämän lisäilemällä aineksia yleiskoneen kulhoon, mutta onnistuu hyvin sähkövatkaimellakin. Käytän esim. kuvassa olevaa tuotetta. 


Maista, lisää halutessasi vaniljasokeria tai sokeria. 

Kaada jäätelöstä puolet 1-2 litran pakastepurkkiin. Kaada päälle raitoina tai pallomaisina pisteinä lakukastiketta - vedä cocktaitikulla kiemuroita. Ripottele lakupaloja vähän päälle. Kaada loppu jäätelömassa pakasterasioihin ja päälle taas lakukastiketta ja karkkirouhetta. Pakasta yön yli. 

Vadelmakinuskijäätelö (tai salted caramel)

200 g kinuskituorejuustoa tai vaniljatuorejuustoa
6 dl vispikermaa - tästä voi 2 dl korvata esim. vaniljajogurtilla tai maustamattomalla
1-2 tl glukoosisiirappia
1 tlk kondensoitua maitoa
1 dl kinuskikastiketta
vanilliinisokeria ja sokeria tarvittaessa maun mukaan
1-2 dl pakastevadelmia ja mustikoita
keksinpaloja 

Hienonna veitsellä lakritsakarkkeja esim. Makulaku Markkinalaku 

Vaahdota sähkövatkaimella tuorejuusto tasaiseksi.  Lisää vispikerma ja vaahdota niin, että vatkaimen jäljet jäävät näkyviin ja massa on puuromaisen paksua. Lisää glukoosisiirappi, kondensoitu maito ja vatkaa ainekset sekaisin yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Maista, lisää halutessasi vaniljasokeria tai sokeria. 

Rouhi jäisiä pakastevadelmia haarukalla kulhossa ja sekoita ne kevyesti lastalla jäätelön joukkoon. Pakastevadelmat eivät saa sulaa, koska kerran pakastettua ei saa uudelleen pakastaa, toimi siis nopeasti.

Kaada jäätelöstä puolet 1-2 litran pakastepurkkiin. Kaada päälle raitoina tai pallomaisina pisteinä kinuskikastiketta - vedä cocktaitikulla kiemuroita.  Kaada loppu jäätelömassa pakasterasioihin ja päälle taas kinuskikastiketta  ja marjoja sekä keksinpaloja. ( Keksinpalojen sijast Marianne rouhekin sopii pinnalle)
 Pakasta yön yli. 

Jos haluat salted caramel makua jäätelöön, lisää pikku hippu suolaa joko kinuskituorejuustoon tai kinuskikastikkeeseen.

Ostamme jäätelövohveleita mökille ja kotiin ja kun otamme jäätelön pakastimesta, saa se hetken sulaa ja sen jälkeen saakin tehtyä jäätelötötteröitä hyvän jäätelökauhan avulla.



Katso 18 minuutin video-ohje laktoosittoman kookos-mangojäätelön valmistuksesta alla 






 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja