Siirry pääsisältöön

Omena-limemarmeladi




Omena-limemarmeladi

 annoksesta tulee 3 keskikokoista hillopurkkia

1200 g pestyjä ja lohkottuja, (kuorittuja) omenoita
1/2-1 dl vettä
1 limen mehu tai 1/2 dl lime täysmehua

1 pkt =330 g hillo-ja marmeladisokeria
50 g minihillosokeria tai 50  g lisää hillo- ja marmeladisokeria

(TAI sokerina voi olla 250 g hillosokeria1/2 pkt = 165 g) hillo-ja marmeladisokeria, jolloin hillosta tulee melko kiinteää, marmeladin oloista. Keitä ensin hillosokerin kanssa, yhteensä noin 10 minuuttia, lisää sitten toinen sokeri ja keitä muutama minuutti.) 

Dansukkerilla on vastaava Ohje minihillosokerilla tehtynä, se inspiroi. Hillosokerillakin  voi tehdä omenasoseen, mutta tahdoin kiinteämpää esim. hyvin paahtoleivän päälle sopivaa marmeladia. Marmeladihan tehdään perinteisesti suuremmalla määrällä sokeria ja pitkään keittäen. Näillä pektiiniä sisältävillä erikoissokereilla voi säilössä hyydyttää pienemmällä sokerimäärällä. 

 Minihillosokeripakkauksen ohjeella valmiissa hillosta on sokeria vain 20 %, mutta tuote tulee sitten pehmeämpää kuin hillosokerilla. Käytin nyt purkin pohjan (50 g) tähän, mutta HUOMAA että hillo- ja marmeladisokerilla ( 1 paketti kiloon omenoita tai yllä olevaan ohjeeseen 400-430 g) saat kiinteimmän tuotteen - veden määrä vaikuttaa myös. Hillo- ja marmeladisokerilla lopullisessa marmeladissa on noin 25 % sokeria. 



Pektiini on näiden sokereiden hyydytystehon aikaansaava osa. Pektiiniä on luontaisesti raaoissa marjoissa, niitä kun laittaa mukaan hillon keittämiseen, niin tuote hyytyy tehokkaammin. Pektiiniä ei ole kaikissa marjoissa, tutki täältä lisätietoa


Pese omenat, halutessasi kuori ja lohko kattilaan paloina, poista siemenet ja siemenkalvot. Minä jätin kuoret lohkoihin ja soseutin omenoita sitten sekä monitoimikoneella että sauvasekoittimella, jotta sain kuoret hienontumaan - kuituahan ne vain tuovat hilloon, väriäkin. 

Lisää kattilan pohjalle tilkka vettä ja limemehua ja kuumenna omenoita matalalla teholla välillä sekoitellen, kunnes ne pehmenevät, se tapahtuu 5-10 minuutissa.  Soseuta omenat monitoimikoneen leikkuuterällä, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Lisää sokerit ja keitä muutama minuutti, katso keittoaika sokerin pakkauksesta. Käytä lieden keskitehoa ja sekoittele välillä ettei sose pala kattilan pohjaan. Keittäminen vaatii kuitenkin pientä pulputtelua pinnassa. Liian kuumana sose voi pulpahdella vaarallisesti ylöspäin. 

Maista sokerin määrä, tarvittaessa lisää limemehua ja jotain sokeria marmeladin, kuumenna lisäyksen jälkeen. Minä en lisännyt mitään, sain tuolla reseptillä aivan ihanan limoncellon maun marmeladiin, sopivan makeaa, sopivan kirpakkaa! 

Purkita hillo pestyihin ja uunissa 100 asteessa kuumennettuihin lasipurkkeihin. Täytä piripintaan ja sulje 
metallikansilla. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...