Omena-limemarmeladi
annoksesta tulee 3 keskikokoista hillopurkkia
1200 g pestyjä ja lohkottuja, (kuorittuja) omenoita
1/2-1 dl vettä
1 limen mehu tai 1/2 dl lime täysmehua
1 pkt =330 g hillo-ja marmeladisokeria
50 g minihillosokeria tai 50 g lisää hillo- ja marmeladisokeria
(TAI sokerina voi olla 250 g hillosokeria1/2 pkt = 165 g) hillo-ja marmeladisokeria, jolloin hillosta tulee melko kiinteää, marmeladin oloista. Keitä ensin hillosokerin kanssa, yhteensä noin 10 minuuttia, lisää sitten toinen sokeri ja keitä muutama minuutti.)
Dansukkerilla on vastaava Ohje minihillosokerilla tehtynä, se inspiroi. Hillosokerillakin voi tehdä omenasoseen, mutta tahdoin kiinteämpää esim. hyvin paahtoleivän päälle sopivaa marmeladia. Marmeladihan tehdään perinteisesti suuremmalla määrällä sokeria ja pitkään keittäen. Näillä pektiiniä sisältävillä erikoissokereilla voi säilössä hyydyttää pienemmällä sokerimäärällä.
Minihillosokeripakkauksen ohjeella valmiissa hillosta on sokeria vain 20 %, mutta tuote tulee sitten pehmeämpää kuin hillosokerilla. Käytin nyt purkin pohjan (50 g) tähän, mutta HUOMAA että hillo- ja marmeladisokerilla ( 1 paketti kiloon omenoita tai yllä olevaan ohjeeseen 400-430 g) saat kiinteimmän tuotteen - veden määrä vaikuttaa myös. Hillo- ja marmeladisokerilla lopullisessa marmeladissa on noin 25 % sokeria.
Pektiini on näiden sokereiden hyydytystehon aikaansaava osa. Pektiiniä on luontaisesti raaoissa marjoissa, niitä kun laittaa mukaan hillon keittämiseen, niin tuote hyytyy tehokkaammin. Pektiiniä ei ole kaikissa marjoissa, tutki täältä lisätietoa.
Pese omenat, halutessasi kuori ja lohko kattilaan paloina, poista siemenet ja siemenkalvot. Minä jätin kuoret lohkoihin ja soseutin omenoita sitten sekä monitoimikoneella että sauvasekoittimella, jotta sain kuoret hienontumaan - kuituahan ne vain tuovat hilloon, väriäkin.
Lisää kattilan pohjalle tilkka vettä ja limemehua ja kuumenna omenoita matalalla teholla välillä sekoitellen, kunnes ne pehmenevät, se tapahtuu 5-10 minuutissa. Soseuta omenat monitoimikoneen leikkuuterällä, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Lisää sokerit ja keitä muutama minuutti, katso keittoaika sokerin pakkauksesta. Käytä lieden keskitehoa ja sekoittele välillä ettei sose pala kattilan pohjaan. Keittäminen vaatii kuitenkin pientä pulputtelua pinnassa. Liian kuumana sose voi pulpahdella vaarallisesti ylöspäin.
Maista sokerin määrä, tarvittaessa lisää limemehua ja jotain sokeria marmeladin, kuumenna lisäyksen jälkeen. Minä en lisännyt mitään, sain tuolla reseptillä aivan ihanan limoncellon maun marmeladiin, sopivan makeaa, sopivan kirpakkaa!
Purkita hillo pestyihin ja uunissa 100 asteessa kuumennettuihin lasipurkkeihin. Täytä piripintaan ja sulje
metallikansilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: