Ihana punajuuriaika alkaa taas - ja myös muut syksyn juurekset herkuteltavana!
Voit tehdä piiraan joko vuohenjuustolla tai fetajuustolla. Laitan mieluummin piiraan ainekset munamaidon pinnalle näkyviin, mutta siinä on vaaransa, täytyy tarkkaan valvoa, etteivät ne pala pinnasta. Kuva ei ole nyt kaunein, piiras oli uunissa liian kauan. Vuohenjuusto tai fetajuusto kannattaa lisäsätä pintaan vasta paistamisen puolivälissä, jos ne laittaa munamaidon eli kerma-kananmunaseoksen päälle.
Punajuuri-vuohenjuustopiiras
150 g margariinia
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoa
1 kananmuna
2 rkl vettä
Täyte
noin 2 dl Emmental-juustoraastetta
3 kananmunaa
3 dl ruokakermaa tai kermaviiliä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
vajaa rkl silputtua tuoretta persiljaa tai ripaus kuivattua
Vajaa rkl silputtua tuoretta basilikaa tai 1 tl silputtua tuoretta rosmariinia
75 g vuohenjuustoa tai fetakuutioita
400-500 g punajuuria
(½ dl auringonkukan siemeniä)
Paahda punajuuria kuorineen uunivuoassa uunissa 175 asteessa yli tunti, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä haarukalla kokeillen. Voit nopeuttaa prosessia pitämällä niitä talouspaperiin käärittynä -tai vuoassa talouspaperi tiiviisti peitteenä - mikrossa täydellä teholla esim. 5 minuuttia ja siirtämällä ne sitten uuniin . Jäähdytä ja kuori, viipaloi.
VUOKA. TAIKINA. Voitele ja jauhota 26-28 senttinen piirasvuoka. Sekoita taikinan ainekset monitoimikoneella - vain vesi lisätään viimeksi. Jos taikina tuntuu liian löysältä, voit lisätä jauhoja - sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Anna sen seistä jääkaapissa sen aikaa, kun teet täytteen. Ripottele taikinapohjan päälle juustoraaste. Silppua tuoreet yrtit juomalasissa saksilla.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voit esipaistaa piirakkapohjaa 10 minuuttia, mutta se ei ole tarpeen - esipaiston aikana piiraan reunat pitäisi tukea foliolla tai paiston jälkeen nostella reunoja ylös haarukalla - minä harvoin käytän pohjan esipaistamista - kyllä se kypsyy täytteen kerakin.
TÄYTE. Sekoita kananmunat, kerma ja mausteet vispilällä. Viipaloi vuohenjuusto. Kuori ja viipaloi punajuuret - helpompaa, jos käytät suojakäsineitä. Kaada munamaitoseos juustoraasteen päälle. Lado punajuuriviipaleet kerroksittain pohjataikinan päälle ja laita piiras paistumaan uunin alaosaan ritilän päälle.
Kun munamaito on alkanut hyytymään, laita päälle juustoviipaleet tai fetakuutiot ja halutessasi auringonkukansiemeniä. Jos pinta alkaa saada liikaa väriä, laske lämpötilaa ja suojaa piiraan pinta leivinpaperilla - jos rutistelet sen ensin palloksi , saat helpommin muotoiltua mikrokuvun mallisen suojan piiraan päälle. Paista kunnes munamaito on hyytynyt keskeltä ja piiraassa on kaunis vaalea väri pinnassa. Paistoaika noin puoli tuntia tai pitempäänkin :) Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: