Pullataikina hiivalla
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
900g eli noin 14 dl vehnäjauhoja
150 –200 g voita tai leivontamargariinia
Jos teet taikinan käsin, sekoita se lastalla, käsiä ei tarvitse laittaa taikinaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva murustellen se maitoon ja kananmuna ja sokeri, sekoita hyvin vispilällä. Lisää mausteet ja yli puolet jauhoista, sekoita tukevalla lastalla. Sekoita joukkoon sulatettu tai pehmeä margariini ja loput jauhot vähän kerrallaan - älä mittaa jauhoja tarkasti, vaan tee pehmeä taikina, joka irtoaa kulhon reunoista. Huomaa, että taikina paksunee vielä vähän kohotessaan.
Jos teet taikina yleiskoneella, laita kaikki ainekset kulhoon (lähes kaikki jauhot – koska eri jauhot turpoavat ja muodostavat sitkoverkostoa eri tavalla - tarkista lopussa jauhojen määrä niin, että saat pehmeän taikinan, joka muodostaa pallon taikinakoukun ympärille) ja sekoita taikinakoukulla matalalla teholla, kunnes taikina nousee taikinakoukun yläosaan ja muodostaa pallon. Vehnän pitkä vaivaamisaika, siis jauhojen lisääminen kerralla, muodostaa vahvan sitkon, mutta jos et ole täysin varma jauhojen sopivasta määrästä, jätä pieni määrä lopussa lisättäväksi. Jatka taikinan vaivaamista yhteensä 15-20 minuuttia. Vahvassa sitkoverkostossa eli vehnän proteiiniverkossa hiiva pääsee kohoamaan eli muodostamaan hiilidioksidia ja alkoholia sokeria käyttäen. Alkoholi häviää taikinasta paistettaessa. Hyvä sitkoverkosto pitää taikinan rakennetta yllä ja tukee kohoamista, vaikka taikina olisi pehmeä. Hyvä sitko siis estää taikinaa lässähtämästä - tosin reilusti liian pitkä kohotusaika voi saada sen aikaan.
Kohota taikinaa lyhyen aikaa, kymmenen minuuttiakin riittää ja kohota leivonnaisia pitempään - kunnes ne ovat kaksinkertaiset kooltaan ja sormella painaessa taikinaa, painauma nousee pian ylös. Heti vaivauksen jälkeen sitkoverkosto on tiukka – kun kaulit taikinaa, se palaa takaisin – lyhyen levon jälkeen taikinaa on helpompi käsitellä. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, leveyttä rullaussuuntaan noin 30 cm, levitä täyte ja rullaa.
Laita kiekot leikkuupinta ylöspäin kohoamaan ja paina vielä vähän litteäksi ja pyöreäksi pullia. Voit laittaa pullat myös paperivuokiin, etenkin mustikkapullille se on hyvä toimintatapa, niin mustikka ei valu uunipellille. Kohota pullat lähes kaksinkertaisiksi, voitele kananmunalla, ripottele päälle raesokeria tai toskapullissa pannulla kuivina paahdettuja mantelilastuja ja paista pullat kauniin vaalean ruskeiksi 180-200 asteessa - kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpö. Voitelu kannattaa tehdä juuri ennen paistamista, muutoin se estää kohoamista.
Vaniljamustikkatäyte
3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta
2 rkl maitoa
200 g (1 prk) vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
1-2 dl mustikoita tai pensasmustikoita pisteitttäin taikinalevyn päälle
Toskatäyte
(Ohje Kinnusen Myllyn , tein muutamia mittamuutoksia) 75 -100 g sulatettua voita tai margariinia1 -1,5 dl fariinisokeria
100 g mantelilastuja
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa tai vastaavaa kasvirasvatuotetta
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: