Siirry pääsisältöön

Vaniljamustikkapullat ja toscapullat



Pullapäivä :) piti leipoa ihan vähän vaan, mutta lisäilin aineksia niin, että lopulta tein litran nestemäärällä taikinan, josta riitti pullia jaettavaksikin. Kaupallinen yhteistyö @Mauste-Sallinen Oy:n kanssa jatkuu. Sain elokuussa Sallisen tuotteita kokeiltavaksi ja leivontareseptien kehittelyyn. Käytin pullissa vaniljakreemijauhetta - huomaathan, että eri valmistajien tuotteissa vaniljakreemijauheen annostelussa on eroa, valitse siis reseptissä mainittu tuote. 

Pullataikina hiivalla 

½ l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
900g eli noin 14 dl  vehnäjauhoja 
150 –200 g voita tai leivontamargariinia 

Jos teet taikinan käsin, sekoita se lastalla, käsiä ei tarvitse laittaa taikinaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva murustellen se maitoon ja kananmuna ja sokeri, sekoita hyvin vispilällä. Lisää mausteet ja yli puolet jauhoista, sekoita tukevalla lastalla. Sekoita joukkoon sulatettu tai pehmeä margariini ja loput jauhot vähän kerrallaan - älä mittaa jauhoja tarkasti, vaan tee pehmeä taikina, joka irtoaa kulhon reunoista.  Huomaa, että taikina paksunee vielä vähän kohotessaan.  

Jos teet taikina yleiskoneella, laita kaikki ainekset kulhoon (lähes kaikki jauhot – koska eri jauhot turpoavat ja muodostavat sitkoverkostoa eri tavalla -  tarkista lopussa jauhojen määrä niin, että saat pehmeän taikinan, joka muodostaa pallon taikinakoukun ympärille) ja sekoita taikinakoukulla matalalla teholla, kunnes taikina nousee taikinakoukun yläosaan ja muodostaa pallon. Vehnän pitkä vaivaamisaika, siis jauhojen lisääminen kerralla, muodostaa vahvan sitkon, mutta jos et ole täysin varma jauhojen sopivasta määrästä, jätä pieni määrä lopussa lisättäväksi.  Jatka taikinan vaivaamista yhteensä 15-20 minuuttia. Vahvassa sitkoverkostossa eli vehnän proteiiniverkossa hiiva pääsee kohoamaan eli muodostamaan hiilidioksidia ja alkoholia sokeria käyttäen. Alkoholi häviää taikinasta paistettaessa. Hyvä sitkoverkosto pitää taikinan rakennetta yllä ja tukee kohoamista, vaikka taikina olisi pehmeä. Hyvä sitko siis estää taikinaa lässähtämästä - tosin reilusti liian pitkä kohotusaika voi saada sen aikaan. 

 

Kohota taikinaa lyhyen aikaa, kymmenen minuuttiakin riittää ja kohota leivonnaisia pitempään - kunnes ne ovat kaksinkertaiset kooltaan ja sormella painaessa taikinaa, painauma nousee pian ylös. Heti vaivauksen jälkeen sitkoverkosto on tiukka – kun kaulit taikinaa, se palaa takaisin –  lyhyen levon jälkeen taikinaa on helpompi käsitellä. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, leveyttä rullaussuuntaan noin 30 cm, levitä täyte ja rullaa.




Laita kiekot leikkuupinta ylöspäin kohoamaan ja paina vielä vähän litteäksi ja pyöreäksi pullia. Voit laittaa pullat myös paperivuokiin, etenkin mustikkapullille se on hyvä toimintatapa, niin mustikka ei valu uunipellille. Kohota pullat lähes kaksinkertaisiksi, voitele kananmunalla, ripottele päälle raesokeria tai toskapullissa pannulla kuivina paahdettuja mantelilastuja ja paista pullat kauniin vaalean ruskeiksi 180-200 asteessa - kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpö. Voitelu kannattaa tehdä juuri ennen paistamista, muutoin se estää kohoamista.



Vaniljamustikkatäyte


3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta
2 rkl maitoa
200 g (1 prk) vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
1-2 dl mustikoita tai pensasmustikoita pisteitttäin taikinalevyn päälle
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä kaulitun pullataikinan päälle. Rullaa taikinalevy, paloittele ja käännä kohoamaan leikkuupinta ylöspäin. Paina vielä vähän litteämmäksi pullia ennen kohotusta. Voitelun jälkeen koristele pullat raesokerilla tai väriraesokerilla.

Toskatäyte

(Ohje Kinnusen Myllyn , tein muutamia mittamuutoksia) 75 -100 g sulatettua voita tai margariinia
1 -1,5 dl fariinisokeria
100 g mantelilastuja
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa tai vastaavaa kasvirasvatuotetta
Paahda sokeria ja mantelilastuja kuumassa rasvassa noin 2 minuuttia. Lisää maito ja jauhot, kiehauta, anna jäähtyä. Levitä täyte kaulitun pullataikinan päälle. Rullaa taikinalevy, paloittele ja käännä kohoamaan leikkuupinta ylöspäin. Paina vielä vähän litteämmäksi pullia ennen kohotusta. Näihin pulliin sopii koristeluksi voitelun jälkeen paahdetut mantelilastut.






Leivoin lopusta taikinasta korvapuusteja. Pullalevylle tuli margariinia, kanelia ja vanilliinisokeria. Leikkasin rullatun taikinan  suoraan neliöiksi, nostin ne leivinpaperin päälle niin, että taikinarullan pää jäi alle ja painoin pullaa keskeltä (kuvassa raesokerin kohdalta) aivan alas peltiin saakka sormin, niin että "korvat" pullasta aukesivat molemmin puolin ka keskelle syntyi läpi pullan menevä taiteviiva.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja