Siirry pääsisältöön

Hapanjuurileipää Tallinnasta - leipurin matkassa


Kiinnostuksen kohteet eivät katoa matkallakaan mielestä. Macaronien vuoksi olemme kulkeneet pitkiä matkoja ja etsitty ja maisteltu - aina ei onnista 😁😁 Thaimaassa oli leivontakoulu kiinni, vaikka piti olla avoinna, Miamissa leivontatarvikeliike oli muuttanut - soitin omistajalle, kun pitkän matkan takaa etsimme, olimme oikeassa osoitteessa ja paikallisetkin sanoivat, että kyllä se tässä oli vielä äsken 😁. Sama tapahtui vuosia sitten Helsingin Hakaniemessä. 

Hapanjuurileipää olen käynyt ostamassa ja maistelemassa mm. Pietarissa Nevskin toisessa päässä olevassa luostarissa, jossa nunnat leipovat myyntiin leipiä, niitä on ostettu paitsi Pietarissa ja Tallinnassa, niin myös Espanjassa. Pitserioiden suhteen tarkistan aina, saisiko pitseriassa hapanjuuri pohjalla pitsaa.

Eestiläisten hapanjuurileipureiden leivontaa olen seurannut netissä pitkään ja hapanjuurileipää sai Tallinnassa ravintolassa varmaan jo ennen kuin Suomessa tiesin sitä olevan tarjolla. Kyselin eestiläisiltä ja jäin siihen käsitykseen, että juurileivonta on paitsi vanha perinne, niin kun se uudelleen nousi esille 2000-luvun alussa, niin juuren käyttö leivonnassa yleistyi . 

Moni suomalainen otti Kodin Kuvalehden ohjeilla juuren valmistukseen ja kokeiluun 2000- luvun alussa, mutta moni sanoo heittäneensä sen sitten pois. On kuitenkin leipureita, jotka ovat  tehneet vaaleaa leipää hapanjuurella Suomessa jo lähes 20 vuotta. Suurin osa hapanjuurileipureita on aloittanut viime vuosina ja nyt monella paikkakunnalla saa ostettua vaaleaa hapanjuurileipää - kannattaa tarkistaa, onko leipään lisätty hiivaa, jos tahtoo aitoa hapanjuurileipää. Ruisleipää hän Suomessa on iät ja ajat leivottu ruisjuurella.

Nyt on Tallinnassa tullut suosituksi hapanjuurella leivottu tietty musta leipä
 "must leib", jonka tekijänä on nuori mies leipomo Aarde pagarista. Näitä leipiä kysytään niin paljon, että vain tilaamalla etukäteen niitä voi ostaa osoitteesta Telliskivi 60a1. Sain itse puolen päivän aikaan viimeiset 3 leipää, kun kaksi olin niistä tilannut. Leivän hinta on 8 e/ kpl. Leipuri kertoi, että keväällä tilaan avautuu leipäravintola. Aarde Pagari sijaitsee F- hoone ravintolan vieressä. Samassa rakennuksessa ja alueella on niin paljon tutustuttava, että siellä voi viettää koko päivän.





Aiempia kirjoituksiani löydät blogistani haulla "paivileipoo tallinna". 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...