Siirry pääsisältöön

Pinaattifetapiirakka joulunkuusen muotoisena




Pinaattifetapiirakka joulukuusen muotoisena

Kaksi kuusen mallista pohjaa, niihin tarvitaan 
600 g lehtitaikinaa, iso levy (voitaikinakin käy)

Täyte 
100 g tuoretta pinaattia (pakastettukin käy)
1/2 sipuli ja vähän rypsiöljyä
100-150 g fetajuustoa
1/2 kananmuna
ripaus mustapippuria
ripaus rosmariinia ja basilikaa ( mausteeksi näiden tilalle käy myös minttu )
ripaus valkosipulijauhetta (tai 1/2 valkosipulin kynsi hienonnettuna)
50 g valkosipulituorejuustoa

1/2 kananmuna voiteluun
Koristeluun siemeniä, granaattiomenan siemeniä tai karpaloita tai pikkutomaatteja

Tee kaksi pohjaa 
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita pöydälle silikonialusta tai märkä käsipyyhepaperi liukuesteeksi, sen päälle leivinpaperi, vähän jauhoja ja avattu lehtitaikinalevy. Kauli lehtitaikinaa ohuemmaksi niin, että saat siitä leikattua esim. 20cm leveän ja  28 cm korkean kuusen, leikkaa se irti varoen viiltämästä silikonialustaa. Sivulle jäävistä kappaleista saat tehtyä toisen samanlaisen kuusen, nipistele irtopalat yhteen ja tee paloista kootuista osista piirakan pohja. Siirrä ensin leikattu siisti kuusi sivuun odottamaan, siitä tulee piirakan kansi.

Voitele pohjakuusi valkosipulituorejuustolla. ja levitä sudilla kananmunaa tai keltuaista kuusen reunoille "liimaksi" päällikappaleen kiinnitykseen.

Valmista täyte
Kuori ja silppua sipuli, kuullota sitä öljyssä miedolla lämmöllä pehmeäksi. Jos käytät pakastepinaattia, lisää se sipulin kera pannulle ja kuumenna, kunnes neste haihtuu. Tuoreen pinaatin voit pesun jälkeen kiehauttaa pari minuuttia, hienontaa ja lisätät pehmeän sipulin joukkoon. Tuoretta pinaattia voit käyttää myös hienontamalla lehdet ja lisäämällä ne pannulle  sipulin joukkoon ja hauduttamalla matalassa lämmössä, kunnes neste haihtuu. KS: *alta lisätietoa.

Hienonna fetajuusto haarukalla, lisää jäähtynyt sipuli-pinaattiseos, kananmunaa ja mausteet. Levitä täyte valkosipulijuuston päälle , jätä tyhjäksi noin 1 cm pohjan reunoista. 

Kuusen kokoaminen ja koristelu
Nosta täytteen päälle kuusen kansiosa, tarvittaessa venytä taikinaa ja ensimmäisenä purista kuusen reunat tiiviisti kiinni. Leikkaa sitten saksilla tai terävällä veitsellä kuuseen oksat, jätät keskustan runko leikkaamatta , samoin jätä latvaan kolmio-osa. 


Tartu kiinni yhdestä leikatusta oksasta ja kierrä sitä alaspäin kääntäen. Alimpiin oksii sopii kaksi kiertämisliikettä, ylempiin kapeampiin yksi. Työskentele niin, ettet purista täytettä ulos piirakasta, jonkin verran se valuu, käsien pesu kesken työn on tarpeen. Täyte pysyi mielestäni erittäin hyvin piirakan sisällä paistonkin aikana. Voitele kuusi kananmunalla. Leikkaa ylijäämätaikinasta kierrenauhat tai tähtiä kuusen koristeeksi, pinnalle voi ripotella myös siemeniä. Koristeet kiinnittyvät voitelukananmunaan , eikä koristeita tarvitse voidella. Koristelun voit tehdä myös leikkaamalla esim pienellä tähtimuotilla runkoon koloja, joista näkyy täyte - irrotetut palat voi kiinnittää vaikka latvaan. Leikkaa puulle jalka lehtitaikinasta, voitele ja koristele se. 

Käyttäessäsi garanaattiomenan siemeniä tai punaisia marjoja koristeena, ota huomioon, että paistettaessa tai pitkään säilytettäessä piirasta, niistä voi valua värjäävää punaista mehua. Granaattiomenan siemenien mehu voi imeyttää talouspyyhkeeseen ja lisätä siemenet piirakan pintaan vasta paiston jälkeen. Puolikkaat pikkutomaatit voi samoin laittaa koristeeksi joko ennen paistoa tai paiston jälkeen, jos niitä tahtoo käyttää.  Lopuksi voi lisätä myös esim. tuoreen rosmariinin oksia piiraan päälle koristeeksi.

Paista piiras kunnolla ruskeaksi, ei kuitenkaan tummaksi. Jos otat lehtitaikinaleivonnaisen tai voitaikinaleivonnaisen liian aikaisin uunista, se läsähtää matalaksi. Sillloin laita leivonnainen uuniin takaisin ja anna sen paistua vielä hetken. Lehtitaikinan lehtevyys koostuu rasva ja vesi+jauhokerroksista - taikinakerrosten on kypsyttävä tukeakseen lehtevää rakennetta. liian aikaisin uunista otettu lehtitaikinaleivonnainen maistuu tasaiselta "mössöltä", riittävästi paistetussa on rapea pinta ja kerroksittainen rakenne. Täytteen aineethan ovat kypsiä, mutta niistäkin haihtuu kosteutta uunissa paistettaessa.

Pinaatista lisaätietoa. Pinaatti sisältää oksaalihappoa, kuten raparperikin. Oksaalihappo sitoo kalsiumia elimistössä ja heikentää näin esim. luustoa. Tätä voi estää tarjoamalla pinaatin kanssa samalla aterialla maitotuotteita. Pinaatti kerää myös nitraatteja, jotka ovat suurina määrinä nautittuina haitallisia etenkin lapsille ja vanhuksille. Pinaattia voi huoletta nauttia raakana noin 150 grammaa päivässä. Nitraattipitoisuus vaihtelee  viljelyolosuhteista riippuen. Suomessa viljelty pinaatti on vahvempaa kuin salaattipinaatiksi kaupassa myyty tuore tuote. Pakastepinaatti on yleensä esikypsennetty, joten se ei tarvitse muuta kuin sulatuksen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja