Pinaattifetapiirakka joulukuusen muotoisena
Kaksi kuusen mallista pohjaa, niihin tarvitaan
600 g lehtitaikinaa, iso levy (voitaikinakin käy)
Täyte
100 g tuoretta pinaattia (pakastettukin käy)
1/2 sipuli ja vähän rypsiöljyä
100-150 g fetajuustoa
1/2 kananmuna
ripaus mustapippuria
ripaus rosmariinia ja basilikaa ( mausteeksi näiden tilalle käy myös minttu )
ripaus valkosipulijauhetta (tai 1/2 valkosipulin kynsi hienonnettuna)
50 g valkosipulituorejuustoa
1/2 kananmuna voiteluun
Koristeluun siemeniä, granaattiomenan siemeniä tai karpaloita tai pikkutomaatteja
Tee kaksi pohjaa
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita pöydälle silikonialusta tai märkä käsipyyhepaperi liukuesteeksi, sen päälle leivinpaperi, vähän jauhoja ja avattu lehtitaikinalevy. Kauli lehtitaikinaa ohuemmaksi niin, että saat siitä leikattua esim. 20cm leveän ja 28 cm korkean kuusen, leikkaa se irti varoen viiltämästä silikonialustaa. Sivulle jäävistä kappaleista saat tehtyä toisen samanlaisen kuusen, nipistele irtopalat yhteen ja tee paloista kootuista osista piirakan pohja. Siirrä ensin leikattu siisti kuusi sivuun odottamaan, siitä tulee piirakan kansi.
Voitele pohjakuusi valkosipulituorejuustolla. ja levitä sudilla kananmunaa tai keltuaista kuusen reunoille "liimaksi" päällikappaleen kiinnitykseen.
Valmista täyte
Kuori ja silppua sipuli, kuullota sitä öljyssä miedolla lämmöllä pehmeäksi. Jos käytät pakastepinaattia, lisää se sipulin kera pannulle ja kuumenna, kunnes neste haihtuu. Tuoreen pinaatin voit pesun jälkeen kiehauttaa pari minuuttia, hienontaa ja lisätät pehmeän sipulin joukkoon. Tuoretta pinaattia voit käyttää myös hienontamalla lehdet ja lisäämällä ne pannulle sipulin joukkoon ja hauduttamalla matalassa lämmössä, kunnes neste haihtuu. KS: *alta lisätietoa.
Hienonna fetajuusto haarukalla, lisää jäähtynyt sipuli-pinaattiseos, kananmunaa ja mausteet. Levitä täyte valkosipulijuuston päälle , jätä tyhjäksi noin 1 cm pohjan reunoista.
Kuusen kokoaminen ja koristelu
Nosta täytteen päälle kuusen kansiosa, tarvittaessa venytä taikinaa ja ensimmäisenä purista kuusen reunat tiiviisti kiinni. Leikkaa sitten saksilla tai terävällä veitsellä kuuseen oksat, jätät keskustan runko leikkaamatta , samoin jätä latvaan kolmio-osa.
Tartu kiinni yhdestä leikatusta oksasta ja kierrä sitä alaspäin kääntäen. Alimpiin oksii sopii kaksi kiertämisliikettä, ylempiin kapeampiin yksi. Työskentele niin, ettet purista täytettä ulos piirakasta, jonkin verran se valuu, käsien pesu kesken työn on tarpeen. Täyte pysyi mielestäni erittäin hyvin piirakan sisällä paistonkin aikana. Voitele kuusi kananmunalla. Leikkaa ylijäämätaikinasta kierrenauhat tai tähtiä kuusen koristeeksi, pinnalle voi ripotella myös siemeniä. Koristeet kiinnittyvät voitelukananmunaan , eikä koristeita tarvitse voidella. Koristelun voit tehdä myös leikkaamalla esim pienellä tähtimuotilla runkoon koloja, joista näkyy täyte - irrotetut palat voi kiinnittää vaikka latvaan. Leikkaa puulle jalka lehtitaikinasta, voitele ja koristele se.
Käyttäessäsi garanaattiomenan siemeniä tai punaisia marjoja koristeena, ota huomioon, että paistettaessa tai pitkään säilytettäessä piirasta, niistä voi valua värjäävää punaista mehua. Granaattiomenan siemenien mehu voi imeyttää talouspyyhkeeseen ja lisätä siemenet piirakan pintaan vasta paiston jälkeen. Puolikkaat pikkutomaatit voi samoin laittaa koristeeksi joko ennen paistoa tai paiston jälkeen, jos niitä tahtoo käyttää. Lopuksi voi lisätä myös esim. tuoreen rosmariinin oksia piiraan päälle koristeeksi.
Paista piiras kunnolla ruskeaksi, ei kuitenkaan tummaksi. Jos otat lehtitaikinaleivonnaisen tai voitaikinaleivonnaisen liian aikaisin uunista, se läsähtää matalaksi. Sillloin laita leivonnainen uuniin takaisin ja anna sen paistua vielä hetken. Lehtitaikinan lehtevyys koostuu rasva ja vesi+jauhokerroksista - taikinakerrosten on kypsyttävä tukeakseen lehtevää rakennetta. liian aikaisin uunista otettu lehtitaikinaleivonnainen maistuu tasaiselta "mössöltä", riittävästi paistetussa on rapea pinta ja kerroksittainen rakenne. Täytteen aineethan ovat kypsiä, mutta niistäkin haihtuu kosteutta uunissa paistettaessa.
Pinaatista lisaätietoa. Pinaatti sisältää oksaalihappoa, kuten raparperikin. Oksaalihappo sitoo kalsiumia elimistössä ja heikentää näin esim. luustoa. Tätä voi estää tarjoamalla pinaatin kanssa samalla aterialla maitotuotteita. Pinaatti kerää myös nitraatteja, jotka ovat suurina määrinä nautittuina haitallisia etenkin lapsille ja vanhuksille. Pinaattia voi huoletta nauttia raakana noin 150 grammaa päivässä. Nitraattipitoisuus vaihtelee viljelyolosuhteista riippuen. Suomessa viljelty pinaatti on vahvempaa kuin salaattipinaatiksi kaupassa myyty tuore tuote. Pakastepinaatti on yleensä esikypsennetty, joten se ei tarvitse muuta kuin sulatuksen.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: