Nämä jouluiset kääretortut - vai pitäisikö sanoa kakut? ihastuttavat nyt - ne ovat nopeita valmistaa, hyvän makuisia ja aivan ihania koristella jouluisin koristein.
Tein tämän tortun täytteen vähän toisin ja kumosin tortun uunista oton jälkeen pyyhkeen päälle, jolloin sokeria tai korppujauhoa ei tarvita lainkaan - se on minulle mieluinen toimintatapa! Kiitos lukijalleni hyvästä vinkistä <3
Käytin tällä kertaa leivinjauhetta ja lisäsin sokerin määrää, jolloin pohjasta tuli paksumpi kuin edellisessä ohjeessani. Leivinjauhe ei ole välttämätön kääretorttutaikinassa ja sokeria voi olla 4 munan taikinassa 1 1/2 tai 2 dl .
Suklaakääretorttu
(gluteeniton, jos käytät myös gluteenittomia koristeita)
4 munan pohja riittää 60 cm leveän uunin uunipellille
Pohja
1 dl perunajauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 L- koon kananmunaa
2 dl sokeria
Täyte
100 g Philadelphia tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vispikermaa
1 prk Cappuccino rahkaa tai luumu-kanelirahkaa tai vaniljarahkaa
1-2 dl luumumarmelaadia(75 g tummaa suklaarouhetta
Päälle koristeluun valkoinen kermavaahto
1 1/2 - 2 dl Bravo kasvirasvaseosta (CM) tai Valion Odly on vastaavaa, käy myös vispikerma, se on keltaisempaa väriltään100 g tuorejuustoa Philadelphia 1 rkl tomusokeria1 tl vanilliinisokeria(1-2 tl vaniljakreemijauhetta)
POHJA
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Jos vaahdotat kananmunat pitkään yleiskoneella tai sähkövatkaimella, saat valkoisen suuren vaahdon, johon sitoutunut ilma kohottaa kääretortun, eikä leivinjauhetta tarvita, mutta sitä voi myös lisätä jauhoseokseen. Leivinjauhe varmistaa kohoamisen.
Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi - se ei kestä kopautusta, eikä odottelua, eikä voimakasta sekoitusta - silloin vatkattu ilma poistuu taikinasta ja taikina laskehtii. Lisää jauhoseos ilmavasti siivilän läpi nuolijalla nostellen - tarkista, että taikinan pohjalle ei jää jauhoa, vaan seos on läpeensä tasalaatuista.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 8 minuuttia, kokeile tikulla levyn kypsyys tarvittaessa - jos taikinaa tarttuu tikkuun, pohja on vielä raaka.
Ota puhdas puuvillainen leivinliina silikonialustan päälle pöydälle. Kun torttupohja on kypsä, tartu uunipeltiin kahden patalapun avulla niin, että sormesi ovat pellin reunan päällä, peukut alla. Kumoa kääretorttulevy pyyhkeen päälle ja irrota paistoalustana ollut leivinpaperi varovasti vetäen.
Jos kääretorttutaikinassa on perunajauhoa tai kaakaota, se rullautuu hyvin kylmänäkin. Jos taikinassa on pelkkää vehnää, torttu repeilee kylmänä rullattaessa. Kermatäytteen kanssa pohja on jäähdytettävä, ettei kerma sula.
TÄYTE
Levitä pohjan päälle luumusosetta.
Vatkaa tuorejuusto ja kerma sekaisin - lisää ensin vähäinen määrä kermaa juustoon, vatkaa tasaiseksi ja lisää sitten loput kermat, mausta ja vatkaa, kunnes vaahto on tiivis ja vatkaimen koukeriokuviot näkyvät siiinä. Ota täytteestä eroon koristelua varten noin 2d pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla valmiina.
Sekoita rahkan joukkoon 2-3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta, se on laktoositonta ja gluteenitonta ja hyydyttää maitotuotetta - valmisrahkat ovat liiankin pehmeitä täytteeksi. Sekoita rahka tasaisesti jäljellä olevaan kermavaahtoon, tarkista maku. Jos täytevaahdosta tulee liian tukevaa, lorauta vähän kermaa joukkoon.
Levitä täyte hillokerroksen päälle varoen niiden sekoittumista. Rullaa torttu silikonialustan päällä pyyhkeen avulla torttua itseesi päin vetäen, tee mahdollisimman tiukka alku sormin auttaen, ettei kääretortun keskusta jää "auki". Käännä kääretortun sauma tortun alle ja leivinpaperi ja pyyhe tai folio tortun ympärille. Laita torttu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen hetkeksi, jotta täyte jähmettyy ja torttu saa muotonsa.
KORISTELU
Leikkaa päät irti tortusta, jotta saat siistin leikkauspinnan. Nosta torttu tarjolle. Koristele täytteellä tai kermavaahdolla pursottaen ja esim. joulusuklailla, joulukarkeilla, pipareilla tai macaroneilla. Rosmariini tai mintun oksat sopivat talviseen koristeluun.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: