Suklaakääretorttu
(gluteeniton, jos käytät myös gluteenittomia koristeita)
4 munan pohja riittää 60 cm leveän uunin uunipellille
Pohja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
(1 tl leivinjauhetta)
4 L- koon kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
Täyte
1-2 dl hilloa
(75 g suklaarouhetta)
265 g Philadelphia tuorejuustoa ja 1 dl valmista kinuskikastiketta
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vispikermaa
MUUNNOKSIA
*TAI tuorejuuston voit korvata 200 grammalla maustettua rahkaa ja 2-3 rkl vaniljakreemijauhetta, sekoita nämä yhteen .
*Jos käytät makutuorejuustoa esim. kinuskituorejuustoa tai appelsiinia appelsiinia tai sitruunaa, voit jättää kinuskikastikkeen pois.
*tortun väliin voi lisätä suklaarouhetta tai karkkia
*kinuskin mausta saa salted caramel maun lisäämällä hipsun suolaa. Maista maku
*joulutortun pohjataikinaan tai täytteeseen sopii myös piparkakkumauste
POHJA
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Jos vaahdotat kananmunat pitkään yleiskoneella tai sähkövatkaimella, saat valkoisen suuren vaahdon, johon sitoutunut ilma kohottaa kääretortun, eikä leivinjauhetta tarvita, mutta sitä voi myös lisätä jauhoseokseen.
Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi - se ei kestä kopautusta, eikä odottelua, eikä voimakasta sekoitusta - silloin vatkattu ilma poistuu taikinasta ja taikina laskehtii. Lisää jauhoseos ilmavasti siivilän läpi nuolijalla nostellen - tarkista, että taikinan pohjalle ei jää jauhoa, vaan seos on läpeensä tasalaatuista.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 8-10 minuuttia, kokeile tikulla levyn kypsyys tarvittaessa - jos taikinaa tarttuu tikkuun, pohja on vielä raaka.
Ota puhdas leivinpaperi pöydälle silikonialustan päälle ja ripottele paperille joko sokeria, korppujauhoja tai kauranleseitä - näistä jää erilainen pinta torttuun. Kun torttupohja on kypsä, tartu uunipeltiin kahden patalapun avulla niin, että sormesi ovat pellin reunan päällä, peukut alla. Kumoa kääretorttulevy leivinpaperin päälle ja irrota paistoalustana ollut leivinpaperi varovasti vetäen - tarvittaessa voit sivellä sitä ensin kylmällä vedellä talouspaperin avulla, jos se ei tahdo vetämällä irrota.
Opin uutta, en ole ainakaan kokeillut tätä lukijani neuvoa: Jos kumoat torttupohjan leivinliinapyyhkeen päälle ja rullaat siinä, ei tarvita sokeria tai korppujauhoja, torttu ei tartu kiinni - tämän kokeilen!
Jos kääretorttutaikinassa on perunajauhoa tai kaakaota, se rullautuu hyvin kylmänäkin. Jos taikinassa on pelkkää vehnää, torttu repeilee kylmänä rullattaessa. Kerma täytteen kanssa pohja on jäähdytettävä, ettei kerma sula.
TÄYTE
Levitä pohjan päälle kirpakkaa punaista hilloa tai appelsiinitorttuun appelsiinimarmeladia tai joulutorttuun luumusosetta.
Vatkaa tuorejuusto ja kerma sekaisin, mausta. Tee täytteestä sopivan paksua, ettei se valu tortun sisältä pois, tarvittaessa voit lisätä 1-3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta, se on laktoositonta ja gluteenitonta ja hyydyttää maitotuotetta. Jos täytevaahdosta tulee liian tukevaa, lorauta vähän kermaa joukkoon. Ota noin 2 dl vaahdosta pursotinpussiin kääretortun koristelua varten, laita ensin esim. 6- sakarainen tähtitylla pursotinpussiin.
Levitä täyte hillokerroksen päälle varoen niiden sekoittumista (katso video alla). rullaa torttu silikonialustan päällä leivinpaperilla itseesi päin torttua vetäen, tee tiukka alku sormin auttaen, ettei kääretortun keskusta jää "auki". Käännä kääretortun sauma tortun alle ja leivinpaperi tortun ympärille. Laita torttu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen hetkeksi, jotta täyte jähmettyy ja torttu saa muotonsa.
KORISTELU
Leikkaa päät irti tortusta, jotta saat siistin leikkauspinnan. Nosta torttu tarjolle. Koristele kermavaahdolla pursottaen ja esim. joulusuklailla, joulukarkeilla, pipareilla tai macaroneilla. Rosmariini tai mintun oksat sopivat talviseen koristeluun.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: