Siirry pääsisältöön

Suklaakääretorttu joulukoristein



Suklaakääretorttu 

(gluteeniton, jos käytät myös gluteenittomia koristeita)
4 munan pohja riittää 60 cm leveän uunin uunipellille


Pohja


1 dl perunajauhoja 
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
(1 tl leivinjauhetta)
4 L- koon kananmunaa
1  1/2 dl sokeria

 Täyte 

1-2 dl hilloa
(75 g suklaarouhetta)

265 g Philadelphia tuorejuustoa ja 1 dl valmista kinuskikastiketta
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vispikermaa


MUUNNOKSIA

*TAI tuorejuuston voit korvata 200 grammalla maustettua rahkaa ja 2-3 rkl vaniljakreemijauhetta, sekoita nämä yhteen .
*Jos käytät makutuorejuustoa esim. kinuskituorejuustoa tai appelsiinia appelsiinia tai sitruunaa, voit jättää kinuskikastikkeen pois. 
*tortun väliin voi lisätä suklaarouhetta tai karkkia 
*kinuskin mausta saa salted caramel maun lisäämällä hipsun suolaa. Maista maku
*joulutortun pohjataikinaan tai täytteeseen sopii myös piparkakkumauste




POHJA 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Jos vaahdotat kananmunat pitkään yleiskoneella tai sähkövatkaimella, saat valkoisen suuren vaahdon, johon sitoutunut ilma kohottaa kääretortun, eikä leivinjauhetta tarvita, mutta sitä voi myös lisätä jauhoseokseen.  

Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi - se ei kestä kopautusta, eikä odottelua, eikä voimakasta sekoitusta - silloin vatkattu ilma poistuu taikinasta ja taikina laskehtii. Lisää jauhoseos ilmavasti siivilän läpi nuolijalla nostellen - tarkista, että taikinan pohjalle ei jää jauhoa, vaan seos on läpeensä tasalaatuista. 

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 8-10 minuuttia, kokeile tikulla levyn kypsyys tarvittaessa - jos taikinaa tarttuu tikkuun, pohja on vielä raaka.

Ota puhdas leivinpaperi pöydälle silikonialustan päälle ja ripottele paperille joko sokeria, korppujauhoja tai kauranleseitä - näistä jää erilainen pinta torttuun. Kun torttupohja on kypsä, tartu uunipeltiin kahden patalapun avulla niin, että sormesi ovat pellin reunan päällä, peukut alla. Kumoa kääretorttulevy leivinpaperin päälle  ja irrota paistoalustana ollut leivinpaperi varovasti vetäen - tarvittaessa voit sivellä sitä ensin kylmällä vedellä talouspaperin avulla, jos se ei tahdo vetämällä irrota.

Opin uutta, en ole ainakaan kokeillut tätä lukijani neuvoa: Jos kumoat torttupohjan leivinliinapyyhkeen päälle ja rullaat siinä, ei tarvita sokeria tai korppujauhoja, torttu ei tartu kiinni - tämän kokeilen! 

Jos kääretorttutaikinassa  on perunajauhoa tai kaakaota, se rullautuu hyvin kylmänäkin. Jos taikinassa on pelkkää vehnää, torttu repeilee kylmänä rullattaessa. Kerma täytteen kanssa pohja on jäähdytettävä, ettei kerma sula. 


TÄYTE

Levitä pohjan päälle kirpakkaa punaista hilloa tai appelsiinitorttuun appelsiinimarmeladia tai joulutorttuun luumusosetta.

Vatkaa tuorejuusto ja kerma sekaisin, mausta. Tee täytteestä sopivan paksua, ettei se valu tortun sisältä pois, tarvittaessa voit lisätä 1-3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta, se on laktoositonta ja gluteenitonta ja hyydyttää maitotuotetta. Jos täytevaahdosta tulee liian tukevaa, lorauta vähän kermaa joukkoon. Ota noin 2 dl vaahdosta pursotinpussiin kääretortun koristelua varten, laita ensin esim. 6- sakarainen tähtitylla pursotinpussiin.

Levitä täyte hillokerroksen päälle varoen niiden sekoittumista (katso video alla).  rullaa torttu silikonialustan päällä leivinpaperilla itseesi päin torttua vetäen, tee tiukka alku sormin auttaen, ettei kääretortun keskusta jää "auki".  Käännä kääretortun sauma tortun alle ja leivinpaperi tortun ympärille. Laita torttu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen hetkeksi, jotta täyte jähmettyy ja torttu saa muotonsa.

KORISTELU

Leikkaa päät irti tortusta, jotta saat siistin leikkauspinnan. Nosta torttu tarjolle. Koristele kermavaahdolla pursottaen ja esim. joulusuklailla, joulukarkeilla, pipareilla tai macaroneilla. Rosmariini tai mintun oksat sopivat talviseen koristeluun.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja