Siirry pääsisältöön

Pannacottapiiras






Käytin korkealaitaista irtopohjavuokaa pohjan halkaisija 20 cm. Vuoka voi olla myös 24 cm. Vuorasin vuoan ilman pohjaa tuorekelmulla, sitten päälle pohja ja pohjan suuruinen kakkupahvi. Kun piiras on hyytynyt, on helppo nostaa kakkupahvin päällä piiras tarjolle, irrottaa vain reunoista tuorekelmun. Tuorekelmun tilalla voisi käyttää pelkkää vuokasprayta kakkuvuoan reunoilla ja esim. leivinpaperia kakkuvuoan pohjalla. Jos vuoka ei ole irtopohjainen, on leivinpaperiin tehtävä riittävät nostokahvat tai -reunat.




Pannacottapiiras


POHJA

200 g kaurakeksejä
100 g sulatettua margariinia

Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä tasaiseksi massaksi. Painele juomalasin pohjalla muruseos vehnäjauhojen avulla irtopohjavuoan pohjalle tai sen päällä olevalle kakkualustalle ja reunoille. Voit laittaa pohjan hetkeksi pakastimeen, mutta se ei ole pakollista, nopeuttaa vaan piiraan hyytymistä. 


TÄYTE

3 liivatelehteä Meira
100 g valkosuklaata
3 1/2 dl vispikermaa
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
2 tl vaniljasokeria 
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl Sirosokeria tai tomusokeria

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Rouhi suklaa tavallisia paloja pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma höyryäväksi, älä kuitenkaan keitä. Lisää  liivate ilman vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää veitsellä murskattu valkosuklaa, anna seoksen olla kannen alla muutaman minuutin, sitten sekoita seos tasaiseksi. Jäähdytä seos haaleaksi esim. Laittamalla kattila kylmään veteen. Lisää sokerit ja jogurtti, tarkista maku - tarvittaessa voit lisätä sokeria, sitruunanmehua tai vaniljan makua. Pieni hipsu suolaa tasoittaa liikaa makeutta tarvittaessa.

Tarkista tässä vaiheessa, että seos on tasaista, sekoituksen voi tehdä  pikaisesti sähkövatkaimella, vältä vaahdottamista. Pannacotan tulisi olla samettisen sileää. , Huomioithan, että vatkaamalla siihen muodostuu ilmakuplia, jolloin rakenne kuohkeutuu.... Valinta on sinun. 

Kaada seos varovasti piiras pohjan päälle. 

Anna piiraan hyytyä yön yli jääkaapissa ja koristele se marjoilla ja syötävillä kukkasilla kesäpöytään tarjolle.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja