Siirry pääsisältöön

Pannacottapiiras






Käytin korkealaitaista irtopohjavuokaa pohjan halkaisija 20 cm. Vuoka voi olla myös 24 cm. Vuorasin vuoan ilman pohjaa tuorekelmulla, sitten päälle pohja ja pohjan suuruinen kakkupahvi. Kun piiras on hyytynyt, on helppo nostaa kakkupahvin päällä piiras tarjolle, irrottaa vain reunoista tuorekelmun. Tuorekelmun tilalla voisi käyttää pelkkää vuokasprayta kakkuvuoan reunoilla ja esim. leivinpaperia kakkuvuoan pohjalla. Jos vuoka ei ole irtopohjainen, on leivinpaperiin tehtävä riittävät nostokahvat tai -reunat.




Pannacottapiiras


POHJA

200 g kaurakeksejä
100 g sulatettua margariinia

Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä tasaiseksi massaksi. Painele juomalasin pohjalla muruseos vehnäjauhojen avulla irtopohjavuoan pohjalle tai sen päällä olevalle kakkualustalle ja reunoille. Voit laittaa pohjan hetkeksi pakastimeen, mutta se ei ole pakollista, nopeuttaa vaan piiraan hyytymistä. 


TÄYTE

3 liivatelehteä Meira
100 g valkosuklaata
3 1/2 dl vispikermaa
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
2 tl vaniljasokeria 
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl Sirosokeria tai tomusokeria

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Rouhi suklaa tavallisia paloja pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma höyryäväksi, älä kuitenkaan keitä. Lisää  liivate ilman vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää veitsellä murskattu valkosuklaa, anna seoksen olla kannen alla muutaman minuutin, sitten sekoita seos tasaiseksi. Jäähdytä seos haaleaksi esim. Laittamalla kattila kylmään veteen. Lisää sokerit ja jogurtti, tarkista maku - tarvittaessa voit lisätä sokeria, sitruunanmehua tai vaniljan makua. Pieni hipsu suolaa tasoittaa liikaa makeutta tarvittaessa.

Tarkista tässä vaiheessa, että seos on tasaista, sekoituksen voi tehdä  pikaisesti sähkövatkaimella, vältä vaahdottamista. Pannacotan tulisi olla samettisen sileää. , Huomioithan, että vatkaamalla siihen muodostuu ilmakuplia, jolloin rakenne kuohkeutuu.... Valinta on sinun. 

Kaada seos varovasti piiras pohjan päälle. 

Anna piiraan hyytyä yön yli jääkaapissa ja koristele se marjoilla ja syötävillä kukkasilla kesäpöytään tarjolle.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...