Kesällä voi tehdä ihania astialöytöjä kirpputoreilta, siitä tämäkin käsin maalattu posliinitarjotin on esimerkkinä.
Helpot ja nopeat marengit
1 kananmunan valkuainen L - koko n. 35g
1/2 tl sitruunanmehua
(pieni hipsu suolaa, voi jättää poiskin)
0,6 dl Siro sokeria (=noin 1,6 x valk. grammamäärä)
1/2 tl vaniljasokeria
Valmista vesihaude, laita teräksistä vatkauskulhoa suurempi kattila kulhon alle, kattilaan vettä noin 3 cm pohjalle - vesi ei saa ulottua kattilan päällä olevan kulhon pohjaan kiehuessaan. Tarkista myös, että kattilan ja kulhon välillä on pieni rako - olen joskus saanut kaksi liian saman kokoista teräskattilaa tarttumaan pysyvästi toisiinsa kuumuuden vaikutuksesta vesihaudetta käyttäessäni.
Erota valkuainen tarkasti keltuaisesta. Jotta valkuaisen vaahtoutuminen onnistuu, kaikkien välineiden täytyy olla puhtaat ja kuivat, eikä rasvaa saa olla välineissä - siksi teräskulho on paras, toki kattilakin käy, jos siinä pystyt käyttämään sähkövatkainta.
Vatkaa valkuaisia, sitruunanmehua ja suolaa sähkövatkaimella kulhossa poreilevan, hiljakseen kiehuvan veden päällä. Lisää sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa, kunnes massa tulee kiiltäväksi ja paksuksi (lämpötila 60 astetta, mutta ei tarvitse mitata). Nosta vatkauskulho pois kuuman veden päältä ja jatkaa vatkaamista hiljalleen, että massa vähän jäähtyy. Nyt voit lisätä vaniljasokerin tai vanilliinisokerin tai jonkun muun makuaineen ja pastaväriä halutessasi.
Pursota (kärjestään suljetulla) ruusutyllalla ruusukkeita tai tähtiä tms. leivinpaperin päälle pellille. Jos on aikaa, eikä ilmankosteus ole suuri, marengit voivat kuivua pöydälläkin, mutta silloin ne jäävät keskeltä tahmeiksi tai sitkeiksi - minä tahdon täysin kuivan rapeita marenkeja, joten paistoin kiertoilmauunin alaosassa toisella tasolla 80 asteessa ensin, sitten 75 asteessa marenkeja noin 1 1/ tuntia ja jätin ne sitten vielä uuniin jäähtymään muutamaksi tunniksi. Marengit voivat olla yön yli jäähtyvässä uunissa, jos paistat niitä illalla myöhään. Uunin lämpö on säädettävä niin, ettei marenkeihin tule väriä paiston aikana. Jos marengit ottavat esimerkiksi ilmasta kosteutta kesällä tai jäävät muutoin paiston jälkeen tahmeiksi, voit jatkaa niiden kuivatusta uunissa, vaikka ne olisivat jäähtyneet välillä.
Tämä sama marenkimassa sopii myös piirakoiden päälle, esim. marjamarenkipiiraaseen tai sitruunamarenkitorttuun tai Britakakkuun. Tästä voit tehdä pavlovakupit tai rengasmaisella tyllalla pikkukransseja tai marenkitikkareita pahvipillien päälle yms. - tee tarvittaessa suurempi annos.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: