Syyskuussa 2023 pääsin lopulta Pariisiin! Moni teistä on käynyt varmasti useamminkin ja monelle ranskalaiset leivonnaiset ovat tutumpia, kommentoikaa ihmeessä jutun loppuun!
Ranskan
ruokakulttuurista
Ranskan
ruokakulttuuri on vaikuttanut kaikkiin eurooppalaisiin ja venäläisiin
ruokakulttuureihin. Kuninkaiden palatseista ja kuninkaiden leipureilta taidot
kulkeutuivat vuosisatojen kuluessa ammattiopintoihin ja kotileipureiden
tietoon. Ranskalaiset klassikkoruoat ja
leivonnaiset ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Ruokakulttuurin arvo tuli entistä
näkyvämmäksi vuonna 2010, kun ranskalainen keittiö pääsi Unescon
"aineettoman kulttuuriperinnön" luetteloon.
Pariisista
löytyy sata vuotta vanhoja kahviloita, joissa tunnetut henkilöt mm. Salvador
Dali, Hemingway Ja Oscar Wilde Tai Picasso ovat istuneen usein tai käyneet.
Tällaisia ovat mm. hintatasoltaan kalliit Caf'e de Flore ja Les Deux Magots St.
- Germain kadulla. Historiallisissa kahviloissa on joissain säilytetty vanha
sisustus ja ne ovat yhä suosittuja. Toisaalta on myös uusia ajan henkeen
perustettuja esim. Pink Bloom, jossa sisustus ja tarjottavat ovat
vaaleanpunaisia.
Pariisissa
on leipomoita, kahviloita ja ruokapaikkoja pilvin pimein, vielä lokakuun alussa
eri puolella kaupunkia katukahvilat olivat täynnä ihmisiä. Pariisilaisille ja turisteille
tärkeitä tapaamis- ja lepopaikkoja ovat myös kaupungit monet maineikkaat ja
historiallisesti arvokkaat puistoalueet. Puistoissa on huomattavan paljon
penkkejä ja siirreltäviä irtotuoleja, niiden lisäksi nurmikkoalueet olivat
täynnä piknikillä olevia tai muuten aikaa viettäviä seurueita.
Kuninkaalliset,
huippusuunnittelijoiden luomat upeat puistoalueet toimivat nyt kaupunkilaisten
olohuoneena. 25 hehtaarin kokoinen Palais de Luxemburgin ympärillä oleva puisto
kannattaa käydä katsomassa, jos St-Germainin alueella tai Latinalaiskorttelissa
liikkuu. Molemmilla näillä alueilla on hyvin kahviloita ja ruokapaikkoja. Ihmispaljoudesta
huolimatta roskia ei kaupungilla näkynyt.
Ranskalaisia leivonnaisia
Macaronit
Paitsi Pariisin historia, leipuria sinne houkuttelee macaronit ja monet muut herkkuleivonnaiset. Macaronit ovat todennäköisesti kotoisin Venetsian luostareista, joissa pieniä mantelileivonnaisia valmistettiin jo 700- luvulla ilman täytettä. Toisen tarinan mukaan arabivalloittajat olisivat tuoneet mantelileivonnaiset Sisiliaan 800- luvulla. Reseptin arvellaan päätyneen Ranskaan, kun Katariina de' Medice avioitui kuningas Henrik II :n kanssa 1500- luvulla.
1700 - luvulla mantelileivonnaisia
tiedetään tehdyn ranskalaisessa luostarissa. Kun luostarilaitos 1792
lopetettiin kaksi nunnaa pakeni Nancyn kaupunkiin resepti mukanaan. Sisaret
alkoivat myydä yksiosaisia mantelileivonnaisia, joille tuli nimeksi Nancy
macarons. Näitä valmistetaan alueella tänäkin päivänä alkuperäisellä
reseptillä. Macaronin kuoria oli nytkin myynnissä Pariisissa:
Täytetyt kaksiosaiset macaronit syntyivät Pariisissa 1830- luvulla ja niitä kutsuttiin nimellä Macaron Parisien. Aluksi täytteenä oli hilloa tai maustetahnoja, nykyään usein voikreemiä tai suklaaganachea. Perinteisiä täytemakuja ovat suklaa, pistaasi, vadelma ja vanilja. Nykyään täytemakuja ja erilaisia täytteitä on paljon ja macaronit tunnetaan ympäri maailman.
1980-
luvulla leipuri Pierre Herme alkoi kokeilla uskaliaita täytteitä, esim. ruusun
ja ketsupin makuisia macaroneja. 1990- luvulla perinteinen Ladur'ee kahvila
alkoi valmistaa macaron makuja eri sesongeille ja mainosti macaroneja
sellaisissa lehdissä kuin Vogue tai Elle.
Syyskuussa
Pariisissa macaroneissa näkyi syksyn sävyjä, täytemakuja oli lukemattoman
paljon. Laduree macaronit maksoivat noin 3 senttimetrin kuorilla 3 e kpl,
Herme macaronit 2,80 e kpl ja halvimmat, joita näin myynnissä olivat 1,40 e
kpl. Halvimmissa macaroneissa oli mukana joitain vinoja kuoria ja kuorien ja
täytteen asettelu ei ollut yhtä tarkkaa kuin kalliimmissa, tarkka silmä
havaitsi sen. Suuremmat macaron
leivokset maksoivat 6-8 e kpl. Macaroneja myytiin suurissa kauniissa
laatikoissa, joiden hinnat ulottuivat 90 euroon saakka. Kysyntää niillä täytyy
riittää, koska macaronien säilytysaika on rajallinen.
Sekä Ladur'eella että Pierre Hermellä on konditoriat Pariisin tunnetuimmalla kadulla, Champs-Elysees avenuella. Laduree on numerossa 75, Herme numerossa 133. Ladur'ee kahvilaa remontoitiin syksyllä 2023 ja sen tilalla oli kadun varrella myymälä.
Molempien
tunnetuimpien macaronleipomoiden tuotteita saa monesta myymälästä kaupungilla
ja lisäksi on paljon muita maraconleipomoita. Leivontakursseja tarjotaan turisteillekin.
Luin kansainvälisestä macaron ryhmästä, ettei ranskalaiset käytä voikreemiä macaronien täytteenä, vaan täyte on ganachea tai curdia. Ganache usein jäähdytetään ja vatkataan ja tavoitteena on välttää liikaa makeutta macaronien täytteissä.
Pariisin tunnetuimman kadun, Champs-Elyseesin
päässä on yksi Pariisin huippunähtävyyksistä, Napoleonin sotavoittojensa
kunniaksi rakennuttama riemukaari. Se on Eiffel-tornin kera kaupungin
tunnusmerkki läpi maailman.
Suklaa
Pariisista löytyy joitain
maailman parhaita suklaan valmistajia ja löytyy myös suklaamuseo. Suklaan historia Pariisissa
alkoi 1700- luvulla, kun siirtolaiset toivat Etelä- Amerikasta palatessaan
mukanaan kaakaon papuja.
Maailman
kaakao- ja suklaapäivää varten 1.10. Sortir Pariisi julkaisi Pariisin parhaat suklaa
osoitteet.
Osoitteet ohjaavat maistelemaan paitsi suklaata sellaisenaan, myös
suklaaleivonnaisia, suklaa kaakaota ja suklaakahvia. Pariisissa voit osallistua
myös kahden ja puolen tunnin opastettuun suklaa ja
leivonnaiskiertueeseen noin 70 eurolla, tai voit opetella aamiasleivonnaisia mestarikondiittorin johdolla . Tai miltä kuullostaisi macaronkurssi Pariisissa?
Parhaat tunnustusta saaneet
suklaamyymälät on listattu tänne Sortir Pariisin toimesta. Parhaat suklaakondiittorit ja
macaronleipurit ovat Pariisissa hyvin arvostettuja.
Christelle Brua avasi huhtikuussa 2023
Pariisiin suklaaputiikin nimeltä Madame Cacao. Hän on ollut
Elysée-palatsin johtava kondiittori vuoteen 2022 asti. Christelle Brua on
peräti kolme kertaa valittu vuoden parhaaksi kondiittoriksi.
Le Bonheur osoitteessa 148 Rue Saint-Honoré on praliineihin erikoistunut
suklaapuoti, jonka on luonut lahjakas kondiittoreiksi ja suklaan tekijä Laurent
Morano. Hänen praliinejaan on saatavana useissa eri mauissa.
Tartaletit
Ranskan
sana tarte tarkoittaa piirasta. Suomessa tartaletit myydään usein leivoksen
nimellä. Bebe - leivos on meille tuttu
jo 1900- luvun alkupuolelta, sekin on tarteletti. Nykyään tartaleteissa
suositaan suoraa ulkoreunaa. Tartalettien pohjataikina on joko murotaikina- tai
voitaikinatyyppinen ja piiras itsessään voi olla avoin tai umpinainen. Usein
tartaleteissa on kerroksittain erilaisia makuja ja erilaista suurtuntumaa.
Yksinkertaisin täyte on perinteinen vaniljakreemin ja sen päällä tuoreita
marjoja. Tartaletin koko vaihtelee, ja täyte voi olla suolainen tai makea.
Ulkonäöltään tartaletti on kuitenkin ulkoasultaan koristeltu, huoliteltu,
houkutteleva.
Tarte
Tatin on
karamellisoiduista hedelmistä, usein omenoista valmistettu piirakka, tai sitä
voisi sanoa myös kuuluisaksi keikauskakuksi.
Clafoulis on kirsikkapiirakka tai
pannukakku.
Flan
Patissier on
piiras, jonka täytteenä on vaniljakastiketta. Sitä oli tarjolla monessa
paikassa, maultaan se muistuttaa portugalilaista Pasteis de antaa.
Quiche
Lorraine on
kuuluisin ranskalainen kinkkupiirakka, se voidaan tehdä pekonistakin. Piirakka
on nimensä mukaan kotoisin Pohjois-Ranskasta Lorrainen vuoristoseudulta.
Galette tarkoittaa pellillä
paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan
osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö
röpelöinen. Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla
liian kostea. Munamaitoa ei käytetä, vaan vähän kosteutta täytteeseen tuo
juustot tai tuorejuustot.
Tuulihattuleivonnaiset eli
Choux pastry
Tuulihattujen
alkuperäisnimi "petit choix" tarkoittaa pieniä kaali päitä ja
kertoo toki tuulihattujen ulkonäöstä. Suomalainen nimi on lienee peräisin
Saksasta, sillä Helsingissä oli 1800- luvulla saksalaisia leipureita. Toisaalta
suomalaiset leipurit hakivat jo 1800- luvulla oppia Euroopasta.
Choux - taikinassa eli
Pate aux Choux eli tuulihattutaikinassa on voita, vettä, vehnäjauhoa ja
munia. Tuulihattuja tarjotaan makealla tai suolaisella täytteellä, myös rinkilän
tai pitkin mallisena tai pieninä cocktailpaloina. Tuulihatuista on tehty
monenlaisia muunnoksia aikojen saatossa.
Eclair on tuulihattutaikinasta
tehty pitkän mallinen leivos, jossa on tavallisesti makea. Éclairin
täytteenä on pastry cream, vaniljakreemi ja päällä usein suklaata.
Vaniljakreemiä voidaan maustaa eri tavoilla, se voi olla esim. suklaakreemi.
Täyte pursotetaan usein alta koiran luun mallisen leivonnaisen sisään, mutta
éclair voi myös olla leikattu vaakasuunnassa kahtia ja täytteet ovat
päällä.
Parhaista
eclairmyymälöistä löytyy listoja netistä esim tämä. Éclair kahviloissa
loistavat leivonnaisten kauniit pintavärit ja pinnassa olevat pienet
koristeet. Hieno kokoelma éclairleivonnaisia löytyy esim. Galeries
Lafayette de Gourmet myymälästä osoitteessa 35 Bulevard Haussmann. Éclair
leipurit kilpailevat Ranskassa taidoillaan.
Paris-Brest leivonnainen on luotu
alunperin Pariisin Brest pyöräilykierrokselle 1910- messuilla. Se on choux-
taikinasta tehty polkupyörän renkaan mallinen leivonnainen, jossa on täytteenä
praliininmakuista ( karamellia, suklaata ja pähkinää) kermaa ja päällä
mantelilastuja. Näitä on tarjolla monissa kahviloissa.
Petit Choux Craquelin on pieni pallon muotoinen täytetty tuulihattu, jossa on uunissa röpelöisen rapeaksi paistunut murotaikinapäällinen. Craguelinit koristellaan usein vielä päältä.
Muita leivonnaisia
Mille
Feuille eli tuhatlehtinen, Napoleonin leivos, on yksi ranskalaisen keittiön leivonnaisklassikko, resepti
löytyy keittokirjasta jo vuodelta 1651. Sanotaan ettei sillä ole mitään
tekemistä Napoleonin kanssa. Tavallisesti siinä on kolme voitaikina kerrosta ja
kaksi kerma täyte kerrosta. Leivonnaisen nimikin viittaa moneen lehtevään
kerrokseen. Ranskalaiset voivat laittaa leivonnaisen pinnalle
suklaata, suomalaiset esimerkiksi vaaleanpunaisen pomadakuorrutteen.
Madeleine leivos on tunnettu
leivonnainen myös. Se on simpukan muotoinen pieni leivonnainen, joka voi olla
sitruunalla maustettu.
Jouluhalko, kääretortun tavoin tehtävä
haarainen leivonnainen on tunnettu jouluherkku.
Mansikkakakut
ovat näyttävästi esillä Pariisin konditorioissa. Fraisier eli
ranskalainen mansikkakakku voi olla kakku tai leivos, mansikat kiertävät
näyttävästi kakun reunoja ja pohjan päällä on vaniljainen täytemousse. Täytteen
päälle tulee vielä kakkulevy ja sen päälle mousse. Kakun pinta
koristellaan.
Fraisier
on klassikkoleivonnainen noin 100 vuoden takaa, mutta sen nykyinen muoto on
viime vuosikymmenien tulosta ja voidaan sanoa, että se on muotileivonnainen
tällä hetkellä.
Aamiaiseksi
Ranskassa nautitaan tavallisesti maitokahvi ja patonkia tai Croissantit tai
Pain au chocolat, voitaikina leivonnainen suklaa täytteellä tai suklaa
huipuilla. Aamupalana voi olla myös rusinainen kierrepulla. Nämä käyvät myös
välipalana.
Patongit
syödään sellaisenaan tai niiden täytteenä on salaattia, leikkeleitä tai
kanaa tai tonnikalaa ja majoneesia. Patongit valmistetaan joko vaaleasta tai
täysjyväjauhoa sisältävästä vehnätaikinasta, jossa on hapatetta ja oluthiiva
mukana. Kullankeltaiseen, rapeaan kuoreen on leikattu viiltoja ennen paistoa.
Patonki on aamupala, aterian alkupala tai lisäke tai välipala. Ranskalainen
keittiö onkin erityisen tunnettu patongeistaan, juustoista ja viineistä.
Monenlaisia
muitakin leipiä on tarjolla. Leipomoiden myymälöissä kysytään otatko palan vai koko
leivän ja tahdotko, että se viipaloidaan valmiiksi. Poilane leipomon
myymälästä, 8 Rue de Cherche- Midi, saa leipureiden kuninkaan, edesmenneen
Lionel Poilane reseptillä roomalaiseen tapaan leivottua leipää, jota sanotaan
Ranskan parhaaksi. Leipä paistetaan puulämmitteisessä uunissa.
Croissantit
eli puolikuun malliset voisarvet tehdään lehtevästä voitaikinasta kaulimalla
voi ja taikina ohuiksi kerroksiksi. Voisarvia syödään ilman täytteitä
sellaisenaan tai voin tai jonkin makean hillon kera. Voisarvet
voivat olla makeita, suklaalla tai mantelilla maustettuja ja niitä myydään myös
suolaisilla täytteillä, esimerkiksi tomaattia, salaattia, juustoa tai
leikkeleitä välissä. Uskotaan, että croissanttien ohje tuli Ranskaan 1774 Unkarista
tai Itävallasta kuningas Ludwig XVI:n puolison, Marie-Antoinetten mukana.
Kuitenkin kirjalliset maininnat croissanteista ovat vasta 1840-1850- luvuilta,
jolloin leivonnaista pidettiin ulkomaalaisena erikoisuutena.
Briossi on tehty hiivataikinasta,
jossa on runsaasti voita ja kananmunaa.
Kaisa Leinon ja Terhi
Toivosen kirjassa La Patissiere opastetaan ranskalaisten leivonnaisten tekemiseen.
Kirjoittajat ovat opiskelleet kondiittoreiksi Ranskassa.
Pariisista
löytyy löytyy joitain leivontatarvikekauppoja - lähellä keskustaa Mora- nimisestä
kaupasta, 13 Rue Montmartre, löytyi mm. paljon suklaamuotteja ja
tartalettien ja piiraiden paisto renkaita, silikonimuotteja jne.
Pariisissa on helppo kulkea RERjunilla, metroilla ja busseilla, kun hankkii metrokartan ja käyttää apuna Google mappia, joka ilmoittaa julkisten kulkvälineiden saapumisajat ja matkan keston sekä neuvoo tarkasti kulkuvälineestä toiseen vaihdot. Charles De Gaullen lentokentältä pääsee RerB3 junalla. Heti lentokentältä kannattaa hankkia Navigo - kortti, joka on voimassa maanantaista sunnuntaihin viikon kerrallaan. Se maksaa noin 30-40 euroa ja sitä varten tarvitaan passi ja yksi valokuva - kuvan voi kyllä ottaa asemallakin. Navigo-kortilla pääsee matkustamaan rajattomasti Pariisin julkisissa kulkuvälineissä viikon ajan. Mobilis-kortti sen sijaan on voimassa vain vuorokauden. Paris Visite kortilla pääsee kulkemaan julkisissa liikennevälineissä ja sillä pääsee myös sisään nähtävyyksiin, mutta päivämaksu on lähelle 30 e. Lisää tietoa matkakorteista on esim. Pienessä matkaoppaassa ja Hellotickets sivulla.
Orly
lentokentältä matkataan ensin bussilla tai Bolt- taksilla, sen jälkeen voi
jatkaa Pariisiin Antoinen asemalta RERjunalla.
Pariisissa
on paljon tapahtumia ja nähtävää, museoita ym. Pääkaupunki on hintatasoltaan
Helsingin tapainen, mutta etenkin sivummalla olevat kahvilat ovat edullisempia.
Museoihin on pääsymaksut. Kannattaa tarkistaa Pariisin viikko-ohjelmaa
esim. Sortiraparis-sivuilta,
sinne on listattu myös maksuttomia tapahtumia.
Koska
Pariisi on suurkaupunki kannattaa varautua siihen, että yhdessä päivässä ei
ehdi moneen paikkaan, etäisyydet ovat pitkiä. Hyvä keino löytää nähtävyyksiä on
varata lippu Hop on Hop off autoihin, jotka ajavat tärkeimpien nähtävyyksien
kautta kiertoreittiä ja bussista saa joissain kohden hypätä pois ja jatkaa
matkaa sitten seuraavilla busseilla. Batobusseiksi kutsutaan Seinellä nähtävyyksien
varrella ajavia jokilaivoja, niilläkin voi matkaa tehdä tai sitten ostaa lipun,
johon kuuluu sekä risteily että bussikierros. Näitä järjestää esim. BigBus ja
Toot Bus.
Pariisi
on maailmankuulujen messujen tapahtumapaikka. Ruokamessut ovat Pariisissa lokakuussa
joka toinen vuosi, Sial Paris 2024 järjestetään 19.-23. lokakuuta. Tammikuussa
on ammattilaille suunnattu Sisustusmessutapahtuma Maison & Object, Pariisin
muotiviikkojen tapahtumia on jaettu eri vuodenaikoihin.
Pariisin Chinatownissa, 13.
kaupunginosassa, on syys-lokakuun vaihteessa kiinalaisen kalenterin mukaan kuun
juhla, Moon festival. Se on kiinalaisten toiseksi tärkein juhla. Tarkoitus on
tutustuttaa festivaalivieraita kiinalaiseen kulttuuriin. Kuun
juhlatapahtumaan liittyy Fete de la Lune katuruokatapahtuma Auguste
Blanquin markkinoilla. Chilifaneille on luvassa Hot Sauce kilpailu.
Täysikuu
symbolisoi kiinalaisille perheen yhteenkuuluvuutta ja yhtenäisyyttä. Kuun
juhlan markkinoilla voi tutustua useiden ravintoloitsijoiden erikoisuuksiin,
tarjolla on myös maksuttomia maistiaisia. Kuufestivaalin keskeinen
perinne onkin kuukakkujen maistelu. Kotona kuukakkuja tarjotaan jälkiruokana.
Ne ovat koristeellisia leivonnaisia, joissa on ohut kuori ja täytteenä voi olla
esim. seesamtahnaa, paputahnaa, kananmunaa tai lootuksensiementahnaa. Kuukakut
myydään koristeellisissa pahvipakkauksissa.
Värikkäitä kuukakkuja
Kuukakku, täytteenä seesamtahnaa ja sydämenä munan keltuaista
Matchalla maustettu makea leivos
Pariisissa riittää nähtävää ja koettavaa olet sitten kiinnostunut urheilusta, musiikista, historiasta, taiteesta, design'sta, arkkitehtuurista tai mistä vaan. Yksi nähtävyys kuitenkin on mainittava - Notre Damen tuomiokirkko. Sen kohtalo tyrmistytti ranskalaiset 2019, ja kosketti ihmisiä läpi maailman - arvokkaita historiallisia muistoja ei voi korvata mikään.
Notre Dame paloi suurelta osin 2019, mutta se on tarkoitus saada korjatuksi vuonna 2024.
Louvressa on tällä hetkellä säilytyksessä ja näyttelyssä Notre Damen arvokkaita tulipalosta pelastettuja patsaita, taidetta ja rakennuksen osia.
Kuten kuvataiteilija on todennut "kun katsoin rakennustelineiden nousemista poltetun katedraalin sisällä, nousi toivo ja mietin minkä työn ovat katedraalin rakentajat aikanaan tehneet ja tiesin, että rakennus on saatava kunnostettua". Näin tehdään! , ehkä sinä näet sen kunnostettuna matkallasi Pariisiin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: