Siirry pääsisältöön

Pienet mangojuustokakut ja sitruunapiiraat pääsiäiseksi





Tein 14 kpl mangojuustokakkuja "minimallia" ja sitruunapiiraita 7 kpl alla olevasta pohjataikinasta ja täytteistä. Nämä on helppo ja nopea toteuttaa.


Murotaikinapohja

Tein 21 kpl pikkupiiraita muffinivuokaan, jonka syvyys 3 cm ja aukon koko 7 cm päältä mitaten


350 g (5 ½ dl) vehnäjauhoa (tai gluteeniton vaalea jauhoseos)

(ripaus suolaa)

150 g leivontamargariinia tai voita

1 muna

2 keltuaista

90 g sokeria eli 1 dl

0,3 dl kylmää vettä

 

TÄYTE 1

Juustokakkutäyte riittää 14 pikkukakkuun


200 g vaniljatuorejuustoa 

100 g creme fraichea 

1 kananmuna

2 tl sitruunanmehua

50 g (1/2 dl) sokeria

vaniljasokeria tai vanilliinisokeria maun mukaan


Appelsiinimangokiille riittää 14 pikkukakkuun

1 dl appelsiinitäysmehua

1 dl mangososetta 

1/2 dl sokeria


_______________________________

TÄYTE 2

Sitruunatäyte (Valion ohjetta muuntaen)


1 1/4 dl kuohukermaa

200 g  Valion sitruunakreemiä

1 rkl sitruunanmehua


Marenki

1 valkuainen

1 -2 trl sitruunanmehua

1 tl vanilliinisokeria

1 dl tomusokeria


POHJATAIKINA

Valmista murotaikinapohjat sekoittamalla esim. monitoimikoneella ja leikkuuterällä yhteen rasva, sokeri, kananmunat. Lisää jauhot, sekoita vähän ja lisää vettä niin, että saat kiinteän taikina. Laita taikina kylmään. 


Kauli sitten silikonialustan päällä, kahden leivinpaperin välissä kylmä taikina noin 3 paksuksi levyksi ja ota siitä ympyrämuotilla paloja, jotka täyttävät muffinivuokasi pohjan ja reunat. 


Suihkuta muffinivuoan aukot vuokaspraylla. Painele taikinaympyrät vuoan aukkojen pohjalle ja reunoille. Laita kylmään - taikina pysyy paremmin muodossaan uunissa, kun se paistetaan kylmänä.


JUUSTOKAKKUTÄYTE

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Valuta täyte muffinivuokaan taikinan päälle, jätä tyhjää noin sentin verran, koska päälle tulee mangokiille. Paista pienet juustokakut 170 asteessa kiertoilmassa (tasalämmöllä voi olla esim. 180 astetta) noin 20 minuuttia, kunnes taikinareunat saavat vähän väriä. Jäähdytä. 

MANGOKIILLE 

(mikä vain mehu käy, voit lisätä myös marjoja päälle ja sivellä niitä liivatemehulla)

Voit käyttää mangososetta pelkästään, tai osa voi olla muuta keltaista mehua, vähän voi olla mukana passionin mehua. Maista mehua.

Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Kuumenna kiehuvaksi 1/2 dl mehua, pudota liivatteet vähän vettä pois puristaen mehuun ja sekoita, kunnes ne hyvin liukenevat. Lisää loppu mehu ja siirrä kattila kylmään vesialtaaseen tai anna sen muutoin jäähtyä, kunnes mehu on lähes valkuaisen paksuista.  Laita lusikalla mangokiillettä jäähtyneiden minijuustokakkujen päälle, anna hyytyä yön yli tai ainakin 2 tuntia jääkaapissa. Nosta mangokupit pois muffinivuoasta alhaalta päin työntäen, ne irtoavat tosi helposti. Koristele.



SITRUUNAKREEMITÄYTE

Sekoita täytteen ainekset keskenään, tarkista maku. Kaada täyte muffinivuokaan taikina päälle ja paista 170 asteessa kiertoilmassa noin 25 minuuttia, kunnes taikina reunoissa on väriä ja täyte on hyytynyt, Täyte kohoaa, mutta jäähtyessään se menee "kuopalle. Jäähdytä minipiiraat muffinivuoassa.


MARENKI

Käytä puhdasta ja kuivaa teräsastiaa ja sähkövatkainta. Laita kulhoon valkuainen ja sitruunanmehu, vaahdota, kunnes vaahto muistuttaa pumpulimaista pilveä. Lisää sokeria ensin teelusikka kerrallaan , sitten vähän enemmän kerralla. Vaahdota, kunnes seos on kiiltävää ja paksua. Pursota ensin sitruunakreemipiiraan keskustan kuoppa täyteen, sitten päällinen. Kuumenna ja värjää marenkia esim. toholla tai käytä piiraita vielä 225 asteisessa uunissa pikaisesti niin, että marengin huiput saavat väriä.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...