Siirry pääsisältöön

Sitruuna-mansikkajuustokakku



Sitruuna-mansikka juustokakku


Kakkupohja

150 g Digestivekeksejä tai muita keksejä
60 g margariinia tai voita

Sulata rasva, sekoita keksit ja rasva tasaiskesi muruseokseksi esim. monitoimikoneen leikkuuterällä. Nosta irtopohjavuoan reuna tai irtoreuna tarjoilualustalle ja vuoraa se reunakalvolla ja / tai sprayaa vuokaspraylla. Painele muruseos tasaisesti vuoan pohjalle, puhdista reunat muruista.

Mansikkamousse

2 dl eli 200 g mansikkasosetta
2 dl vispikermaa
200 g eli 1 prk vaniljarahkaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 rkl kuivattua mansikkajauhetta
5 liivatetta 
1 rkl mansikkasiirappia tai mansikkamehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita vaniljarahka ja makuaineet sähkövatkaimella. 

Kuumenna kiehuvaksi mansikkasiirappi tai mehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos rahkan joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella seosta pari minuuttia. Sekoita sitten huolella nuolijalla tai pikaisesti sähkövatkaimella kerma rahkaseokseen ja kaada kakkuvuokaan. Laita kylmään, kunnes moussen pinta on hyytynyt.

Sitruunamousse

3dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
100 g lemon curdia esim Mac Kays
3 liivatetta
1 rkl sitruunanmehua
tarvittaessa sokeria maun mukaan

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuustot ja lemon curd makuaineet sähkövatkaimella. 

Kuumenna kiehuvaksi sitruunanmehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos tuorejuustoseoksen joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella seosta pari minuuttia. Sekoita sitten huolella nuolijalla tai pikaisesti sähkövatkaimella kerma juustoseokseen. Maista - lisää tarvittaessa sokeria tai pieni hipsu suolaa taittaa liikaa makeutta. Kaada seos kakkuvuokaan mansikkamoussen päälle. . Laita kylmään hyytymään yön ajaksi. Valmista kinuskikiille vasta seuraavana päivänä, 

Kinuskipäällinen 

2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria (puolet tästä voi olla tavallista sokeria, jolloin väri on vaaleampi)
2 liivatetta

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kuohukerma ja sokeri kiehuvaksi, ja keitä noin 2 -4 minuuttia sekoitellen. Lisää liivatteet ja anna niiden sulaa täysin kinuskin joukkoon. Anna kiilteen jäähtyä  ja kaada se sitten varovasti kakkuvuokaan, hyydytä. Irrota kakkureuna ja reunakalvo, tasoita reunaa tarvittaessa kuumalla veitsellä. Koristele.

Jos tahdot tehdä valumia liivateseoksesta, on juustokakun päältä nostettava pois kakkureuna, irroitettava reunakalvo ja siirrettävä kakku esim. 15 minuutiksi pakastimeen. Tavallinen kinuski sulaisi liivatemoussen päällä sokeripitoisuutensa vuoksi, mutta kun tehdään liivatteella kinuskipäällinen, sitä voi valuttaa sopivan paksuisena  (vrt. kananmunan valkuaisen paksuus - kokeile valuttamista ensin esim. jääkaapissa olleen juomalasin päälle. 

Valuta kinuskihyydykettä lusikalla tai pursotinpussista juustokakun reunoille, tee samalla rinki juustokakun ulkoreunoille päältä katsoen. Kaada kinuskia varovasti kakun päälle ja siirrä kakku hetkeksi pakastimeen, niin kinuski hyytyy. sen jälkeen kakku jääkaappiin.

Koristele esim. kermavaahdolla, jossa on 1 1/2 dl vispikermaa, 100 g tuorejuustoa ja 1 rkl sokeria, 2 tl vanilliinisokeria ja 1 tl vaniljakreemijauhetta. Vaahdota kerma ja tuorejuusto, lisää loppuvaiheessa maustavat ainesosat. Maista. Pursota koristeeksi kakun päälle ja nostele päälle esim. marjoja, suklaaseen dipattuja marenkeja, suklaapaloja, syötäviä kukkia.


Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja