Siirry pääsisältöön

Kakun päällysteeksi



Ilman kosteus ja kesän lämpö tuovat usein haasteita leivontaan,  kerman vatkautuvuus voi olla ongelma ja macaronit eivät kuivu jne. Osaamista ja taitoa on haasteiden huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa. Kesällä kakun päällysteenä hellepäivinä ehdoton ykkönen on italialainen marenkivoikreemi. Kirjoitan myös vinkkejä nykyään suosittuun kerma päälliseen. 

Kakun päällystämiseen tarvitset pyörivän kakkualustan. Aseta alustan päälle pieni pala liukuestemuovia, sitten kakku tukevan kakkualustan päällä. Kakku on kiinnitetty kakkualustaan joko marenkivoikreemillä tai voilla tai margariinilla - pieni kohta keskellä pohjassa riittää. Kuorruta kakku päivää ennen tarjoilua, viime hetken koristeita voi lisätä kakkuun tarjoilupäivänäkin. 

ITALIALAINEN MARENKIKREEMI KAKUN PÄÄLLYSTEENÄ

Blogissani on ihana kevennetyn marenkikreemin ohje kakun päällystykseen, käytän sitä lähes aina kakkujen päällysteenä. Kevennetty kreemi on kovin pehmeää levittää, se sileytyy helposti ja kovettuu sopivasti jääkaapissa. Levitä ensin ohut kerros murusuojaksi ja laita kakku hetkeksi  jääkaappiin tai pakastimeen esim. 5-10 minuutiksi. Levitä kreemiä sitten toinen kerros kakun pintaan lastalla tai pursottamalla ja siloita pinta ensin lastalla päältä, sitten reunoilta raapalla. Tarvittaessa siirrä kakku taas kylmään hetkeksi ja viimeistele pinta. 

Nopeampi työtapa, joka sopii tähän kevennettyyn marenkikreemiin hyvin, on pursottaa vaakaviivalla kiertäen reunat alhaalta aloittaen ja viimeksi spiraalin tavoin päällinen reunoilta keskustaan edeten. Pinta tasoitetaan ensin lastalla, sitten reunat raapalla - riittää siis yksi kuorrutuskerros, koska esim pyöreällä tai nauhatyllalla saadaan kerralla paksumpi kuorrute pinta. Tarvittaessa pintaa voi tasoittaa myös kuumaan veteen kastetulla ja kuivatulla lastalla. 

Harkitse kuitenkin etukäteen, kuinka kovaa kreemiä kakku vaatii, esim. jos laitat kakun reunaan painavia koristeita, on ehkä tukevampi kreemi tarpeen, silloin lisäät rasvan määrää ohjeeseen.

Kreemin kovuutta voit testata laittamalla sitä vähän kulhoon ja jääkaappiin pariksi tunniksi tai pakastimeen vähäksi aikaa - älä kuitenkaan jäähdytä. Kova marenkikreemi ( 1:2:3)  halkeilee helposti ja vaatii kakulle tukevan alustan, kevennetty marenkikreemi on joustavampi kakun pinnassa. Jos halkeilua tapahtuu, korjaa pinta palettiveitsellä tasoittaen. 

VISPIKERMA KAKUN PÄÄLLYSTEENÄ

Jos tahdot tehdä kakkuun kermakuorrutteen, on kesällä erityisen tarkasti huolehdittava kylmäketjun katkeamattomuudesta valmistuksen aikana. Kesäilman kosteus ja kesän lämpö lisäävät haasteita. 


Kakkua päällystettäessä kermalla voi vatkauskulhon laittaa jääkaappiin tai pakastimeen ja kerman pitää olla kunnolla kylmää - tarkista myös jääkaappisi lämpötila alle +6 asteen, mielellään +2- +4. Vatkattaessa voit käyttää apuna kylmäkalleja tai viilennettyjä, kosteita pyyhkeitä kulhon ympärillä. Kun päällystät kakkua tai pursotat, huolehdi siitä, että kakku on hyvin viilennettynä, voit laittaa sen myös pakastimeen 10-15 minuutiksi. Älä pidä kakkua kauaa huoneen lämmössä päällystysvaiheessakaan. 

OPI LISÄÄ KAKKULEIPURI VERKKOKURSSILLA


#täytekakku #italianmeringuebuttercream #marenkivoikreemi #paivileipoo #päivileipoo #kakkuleipuri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja