Hei, onko sulla sellaista leivonnaista, jota moni muu on tehnyt, mutta itselläsi se on jäänyt kokeilematta? Niin on usein jokin tuote meillä leipureilla, jotka olemme pitkään leiponeet ja monipuolisesti monenlaista. Minä olen kerran maistanut banaanileipää ja todennut sen herkulliseksi, mutta vasta nyt leivoin itse sitä - eikä jää viimeiseksi kerraksi! - uudet ohjekokeilut jo tulivat mieleeni.
Kaikki alkoi siitä, koska PISTAASI... oli eksynyt amerikkalaiseen banaanileivän ohjeeseen ja mietin, että tuota on tehtävä. Mutta kun hapanjuuritaikina oli keittiössäni tehoruokinnassa pitkän lomailun jälkeen, piti sitäkin saada kokeilla banaanileivän ohjeeseen. Hapanjuuri oli siis ruokittu aktiiviseksi, moussemaiseksi jo n oin 3-4 kertaa peräkkäin eli sen maku oli mieto, ei hapan. Tutkin erilaisia ohjeita ja tein niistä yhdistellen ohjeen, jonka annosmäärää arvelin uuteen Iloleipuri-vuokaani sopivaksi - ja tästä tuli täydellisen hyvää, annoskokokin oikein. Vuoan koko on 1,5 litraa ja sisämitat 23 x 13 cm, syvyys 7,5 cm. Maistakaapa tätä banaanileipää, mitä mieltä olette!
Banaanileipä on oikeastaan makea kuivakakku kahvipöytään. Ohjeita on paljon erilaisia, yhteistä niille on, että ne ovat sekoitettavaia pikataikinoita ja niissä on banaania, perinteisesti on käytetty ylikypsiä banaaneja. Mieheni ei syö banaaneja, minusta tässä kakussa ei banaanit maistuneetkaan, mutta mies sanoi kyllä maistavansa banaani maun ja kehui kuitenkin kovasti kakun makua. Minulle pistaasi on lempimaku ja se sopi erinomaisesti banaanin mietoon vivahteeseen. Näin yhdistin makujutut:
Banaanipistaasileipä eli banaanipistaasikakku
2 keskikokoista banaania
100 - 150 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna L-koko
70 g aktiivista vaaleaa hapanjuurta
200 g vehnäjauhoa
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
50 g *hienonnettua tai murskattua pistaasipähkinää
85 g rypsiöljyä
40 g maitoa tai kauramaitoa tai maustamatonta jogurttia
(puoliksi leikattuja pistaasipähkinöitä
voi lisätä taikinaan tai kakun päälle paistoa ennen tai sen jälkeen)
Pistaasitäyte
30-40 g karkeasti rouhittua pistaasipähkinää (osa saa jäädä suuriksi paloiksi)
25 g fariinisokeria
25 g sulatettua voita tai margariinia
(tippa pistaasiesanssia tai 1-2 tl pistaasitahnaa, vaniljasokeria)
1. Valmista ensi *pistaasijauhe tai pistaasimurske hienontamalla kuoritut pistaasit monitoimikoneella tai sauvasekoittimen leikkuuterällisessä kulhossa - päätä tahdotko siitä tasaisen hienoa, vai voiko kakussasi olla pistaasin paloja.
2. Valmista sitten pistaasitäyte odottamaan. Rouhi pähkinöitä monitoimikoneella, mutta jätä palasia. Lisää seokseen fariinisokeria ja pehmeää huoneen lämpöistä margariinia, voit lisätä vaniljasokeria tai pistaasi makuaineita.
3. Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai sprayaa vuokaspraylla. Kakku on mukava nostaa vuoasta paperin avulla, kun vuoassa on leivinpaperi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
4. Taikina.
Soseuta pehmeät banaanit haarukalla tai sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella taikinakulhossa. Lisää kananmuna ja sokeri tai vatkaa tasaiseksi seokseksi.
Lisää taikinan päälle kuivat aineet ja kosteat aineet rtesptin mukaisessa järjestyksessä ja sekoita lastalla. Pikataikinassa vältä liikaa sekoittamistta, ettei taikinaan tule sitkeyttä. Jos korvaat maidon kiinteämmällä maitotuotteella, voi vähentää vähän jauhojen määrää, myös juuren vahvuus vaikuttaa jauhojen määrään. Tee taikinasta pehmeä, lähes valuva. Kaada se pitkän malliseen leipävuokaan.
5. Ripottele päälle pistaasitäyte, voit halutessasi laittaa ensin banaaniviipaleita kakun päälle.
5. Paista noin 50-60 minuuttia uunissa - voit laittaa alussa 10 minuutiksi uuniin vesihöyryä esim. kuumaa vettä teräskupissa uunin pohjalle. Hapanjuuri on kuitenkin tässä taikinassa ennen kaikkea maun vuoksi, joten vesihöyryn hapanjuuren toimintaa edistävällä vaikutuksella ei ole juuri merkitystä.
Kokeile kypsyys painamalla puutikku kakun paksuimpaan kohtaan - jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis.
Kun kakku tulee uunista, voit lämpimänä lisätä sen pintaan puolitettuja pähkinöitä koristeeksi.
Jäähdytä kakku hyvin ennen kuin irrotat sen vuoasta. Kakku säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa.
Kakun päälle voi tehdä myös tuorejuustokuorrutteen ja ripotella sen päälle pistaasipähkinöitä.
Tuorejuustokuorrute
50 g voita tai margariinia
150 g maustamatonta Philadephia tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 tl vanilliinisokeria
(pistaasipähkinöitä)
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi, vatkaa sitten tomusokeri ja vanilliinisokeri mukaan. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: