Siirry pääsisältöön

Kinuski-omenapiirakka, pakastimen tyhjennystä


Kinuski-omenapiirakka

Ohje on tavanomaiseen pyöreään piirasvuokaan, uunipellille tekisin kolminkertaisen annoksen 

Pohja

 100 g margariinia 
1/2 dl sokeria 
1 muna 
2 1/2 dl vehnäjauhoja, joista esim. 1/2 dl voi olla  kauranleseitä tai grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria.
(1-2 rkl maitoa) 

Voitele piirasvuokaan, voit jauhottaa sen vehnäjauhoilla, se ei ole välttämätöntä. Sekoita sähkövatkaimella tai monitoimikoneella pehmeä margariini ja sokeri, lisää joukkoon muna ja vatkaa hetki. Lisää käsin lastalla tai nopeasti koneella sekoittaen jauhot. Jos taikina tuntuu kovalta, voit lisätä vettä tai maitoa. 

Täytteeseen kinuskikreemin kaveriksi käy rahka, kerma, kermaviili, ranskankerma, vaniljatuorejuusto tai vaniljarahka. Käytä mitä kaapista löytyy. Näitä voi sekoittaakin ja ei haittaa, vaikka parasta ennen päivä olisi jo vanha, kunhan tuote silmin havaiten ja maistaen on kunnossa. 

Täytteessä 1 muna hyydyttää 2dl maitotuotetta ja munan voi korvata 2 tl vehnäjauhoa .

Täyte

2 dl  maitotuotetta :  rahkaa tai kermaviiliä tai vaniljarahkaa
1 dl  Valion kinuskreemiä 
1 muna
2 - 4 tl  vehnäjauhoa 
sokeria ja vanilja- tai vanilliinisokeria maun mukaan esim. 1/2 dl ja 2 tl.
pakasteomenaviipaleita tai tuoreita tai raparperia ohuina viipaleina

 Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään esim sähkövatkaimella.  Vaihtoehtoisesti voit käyttää 2 munaa ja jättää vehnäjauhot pois. Maista maku ja lisää sokereita, jos tarpeen.

Jos käytät   2-3 dl pelkkää  kinuski kreemiä, se ei tarvitse kananmunaa tai vehnäjauhoa. 

Painele taikina vehnäjauhojen avulla voideltuun ja vehnäjauhoilla jauhotettuun piirasvuokaan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle hyvin sekoitettu täyte ja asettele päälle omenaviipaleet. Ripottele sokeria omenoiden päälle, se estää niitä tummumista. 

Omena- ja raparperiviipaleita voi pehmittää sokeroituna mikrossa etukäteen, mutta silloin omenat tummuvat. 


Jos taikinaa jää, voit lisätä siihen vähän vehnäjauhoja, jotta saat sen muruisemmaksi ja sen voi ripotella piirakan päälle ennen paistoa. 

Paista uunin alaosassa 175-200  asteessa noin  puoli tuntia , kunnes reunat ovat vaaleanruskeat ja täyte hyytynyt. Jos täytteen pinta saa väriä, voit laittaa päälle kevyesti leivinpaperin paiston aikana.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, mielellään yön yli jääkaapissa.


Muunnos:

Täytteen voit korvata levittämällä pohjan päälle paiston kestävää aprikoosihilloa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...