Siirry pääsisältöön

Parsakaalifetapiiras



Parsakaalifetapiiras on meillä vuosien varrella usein leivottu herkku. Tässä ohjeessa piiraspohja on rukiinen karhea. Täyteen aineksia voi vähän vaihdella omien makumieltymysten mukaan -itse jätin sipulin ja Aurajuuston pois tällä kertaa. Laitoin ohjeessa sulkuihin näitä muuntelumahdollisuuksia, jotka voi jättää pois tai sisällyttää ohjeeseen. 

Erilaisia suolaisen piiraan pohjataikinoita löydät täältä. 

Parsakaalifetapiiras


Pohja: valmistaikina tai

75 g juustoraastetta
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa 
1prk kermaviiliä
1 rkl ruokaöljyä

Sulata valmistaikina pakkauksen ohjeen mukaan tai sekoita taikinan ainekset ohjeen listan mukaan. 
Voitele ja jauhota piirasvuoan ja painele jauhojen avulla taikina vuoan pohjalle ja halutessasi myös reunoille. Reunat kannattaa painaa ohuiksi, ettei ne paistu liian koviksi.

Täyte

(1 pilkottu ja öljyssä pehmeäksi kuullotettu sipuli)
2 pussia eli noin 400 g pakasteparsakaalia tai mieluummin 1 parsakaali
100-200 g fetajuustokuutioita
(4 rkl Aurajuustoa muruina)
(1valkosipulinkynsi murskattuna)
2 kananmunaa
2dl ruokakermaa ja maidon seosta tai kermaviiliä
3 rkl pakastepersiljaa
Ripaus mustapippuria ja valkopippuria
Ripaus suolaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Keitä parsakaalit kypsiksi, paloittele. Levitä pohjan päälle sipuli, parsakaali, fetajuusto ja mausteet. Sekoita kermamaitoa ja munat -tarvittaessa tee 1 1/2 -kertainen annos munamaitoa. Kaada munamaito ainesten päälle ja paista uunissa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt. Tarvittaessa suojaa piiras leivinpaperilla tai foliolla, jos parsakaalit pinnalta uhkaavat tummia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja