Siirry pääsisältöön

Parsakaalifetapiiras



Parsakaalifetapiiras on meillä vuosien varrella usein leivottu herkku. Tässä ohjeessa piiraspohja on rukiinen karhea. Täyteen aineksia voi vähän vaihdella omien makumieltymysten mukaan -itse jätin sipulin ja Aurajuuston pois tällä kertaa. Laitoin ohjeessa sulkuihin näitä muuntelumahdollisuuksia, jotka voi jättää pois tai sisällyttää ohjeeseen. 

Erilaisia suolaisen piiraan pohjataikinoita löydät täältä.

Parsakaalifetapiiras


Pohja: valmistaikina tai

75 g juustoraastetta
1 dl ruisjauhoja (voi korvata vehnäjauhoilla.) 
2 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa 
1prk kermaviiliä
1 rkl ruokaöljyä

Sulata valmistaikina pakkauksen ohjeen mukaan tai sekoita taikinan ainekset ohjeen listan mukaan. 
Voitele ja jauhota piirasvuoan ja painele jauhojen avulla taikina vuoan pohjalle ja halutessasi myös reunoille. Reunat kannattaa painaa ohuiksi, ettei ne paistu liian koviksi.

Täyte

(1 pilkottu ja öljyssä pehmeäksi kuullotettu sipuli)
2 pussia eli noin 400 g pakasteparsakaalia tai mieluummin 1/2 tuore parsakaali
100 g fetajuustokuutioita
(4 rkl Aurajuustoa muruina tai 1 dl Emmentalraastetta)
(1valkosipulinkynsi murskattuna)
2 kananmunaa
2dl ruokakermaa ja maidon seosta tai kermaviiliä
3 rkl pakastepersiljaa tai  vähän timjamia  (punaisia pikkutomaatteja) 
Ripaus mustapippuria ja valkopippuria
Ripaus suolaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Keitä parsakaali nuput ja suikaloitu varsi kypsiksi, paloittele. Levitä pohjan päälle ( sipuli,) parsakaali, fetajuusto ja mausteet. 

Sekoita kermaviili tai kermamaito ja munat -tarvittaessa tee 1 1/2 -kertainen annos munamaitoa. Kaada munamaito ainesten päälle ja paista uunissa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt. Tarvittaessa suojaa piiras leivinpaperilla tai foliolla, jos parsakaalit pinnalta uhkaavat tummia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...