Siirry pääsisältöön

Prinsessasynttärit ja ruusupursotuskakku


Saimme tilaisuuden osallistua 5-vuotis prinsessasynttäreille ja sain leipoa osan tarjoiluista. Varsinaiset synttärikakut leipoi tytön äiti itse, eikä ne ole kuvissani. Korkea  vaaleanpunainen ruusupursotuskakku oli syntymäpäiväkakkuna. 

Ruusupursotukseen osoittautui parhaaksi lämpimänä heinäkuun päivänä kerma, Flora vispi on herkkä lämmön vaihteluille esim kuljetuksen aikana, eikä se vatkautunut. Kermakakku, kermat ja kermavaahto on pidettävä kylmänä koko työskentelyn ajan, aina kun mahdollista siirrä kerma jääkaappiin ja ennen pursotusta voi pussin pitää hetken pakastimessakin.   

Käytin sekä tukun Menukermaa ja osassa pursotuksia Knorr vispi 30%, se on kasvirasvaseos.  Levitä ensin kakun päälle ohut kerros kermaa muruesteeksi ja tarttumapinnaksi. Kakku kylmään ja hetken kuluttua ruusupursotus - aloita alhaalta ja etene päälle keskellä. Pyri siihen, ettei ruusujen väliin jää koloja, mutta voit tarvittaessa täyttää ne painamalla tähtikuvion siihen tyllalla. Tyllana Wiltonin 2 D tai Jem 2D (Tallinnasta) tuo kauneimman kuvion. Voit kokeilla muitakin kuusisakaraisia tyllia, mielellään syvät sakarakolot ja suljettu malli. 

Ruusupursotus vaatii vähän harjoittelua, haulla löytyy videoita. Vaahdon paksuuden pitää olla juuri sopivaa, niin että vatkaimen kierteet näkyvät vaahdossa. Jos kerma vatkautuu liikaa, sekoita joukkoon vähän nestemäistä kermaa. Pursotussuunta joko oikealle tai vasemmalle - paina alkuun, nosta tyllaa saadaksesi ilmavan ruusun ja kierrä kuvio.  



Kannattaa harjoitella ensin irtopohjalle tai vaikka leivinpaperin tai leikkuulaudan pinnalle. Kermaa kului parikymmentäsenttisen kakun pursottamiseen noin 4 dl, joukossa tuorejuustoa 100 g ja vaniljakreemijauhetta 1 rkl, tomusokeria 1/2 dl ja vanilliinisokeria 1 tl. Korkea kakku voi vaatii enemmänkin kermaa.  Vatkaa ensin tuorejuusto pehmeäksi eri astiassa, ettei se jää kokkareiseksi, lisää se vatkauksen aikana kerman joukkoon ja vatkaamisen loppuvaiheessa sokerit ja pastaväri. 

Kuppikakkujen pohja suklaa-banaanimuffinien ohjeella - on muuten hyvää! ja kuorrutuksessa 2 dl kermaa, 50 g Philadelphia tuorejuustoa ja 2 tl vaniljakreemijauhetta, tomusokeria ja vaniljasokeria maun mukaan. Tomaatti-feta-basilikapiiraan ohje täällä.

Kuppikakkujen ruusukepursotukseen käytin tätä Russian tyllaa edestakaisin pyörittävällä liikkeellä, oikealle, vasemmalle, oikealle jne. Asia selviää Confetin videosta.

Numeroilmapalloja ja monia teemailmapalloja saa Kotkasta täytettynä, katso instasivu Ilmapallot Kotka

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...