Siirry pääsisältöön

Sitruunamarenkijuustokakku, sitruunajuustokakku marengilla tai sefiirillä päällystettynä




Juustokakkuja on sekä uunissa paistettuja että liivatteella tai jollain muulla hyytelöivällä aineella hyydytettyjä, tai sitten kakku pysyy koossa runsaan tuorejuustomäärän varassa. Vegaanisissa kakuissa käytetään hyytelöivänä aineena joko agar-agaria tai Vegegeliä, joita myydään marketeissa leivontatarvikkeiden joukossa - pakkauksessa on käyttöohje, jota kannattaa noudattaa.

Sitruunajuustokakun marenkipäällysteellä voi tehdä sekä hyydytettynä että uunijuustokakkuna. Nämä molemmat ovat jälleen nousseet esille eri blogien nettiohjeissa, niinpä minäkin tein tietysti oman ohjeeni. Kyllä täytyy sanoa, että tämä kakku vie kielen mennessään, on vaikea olla ottamatta seuraavaa palaa - näin siis jos pidät lemon curdista. Lemon curdin voit valmistaa helposti itsekin, minä käytän usein valmista lemon curdia ja pidän sen mausta. 


Juustokakuissa liivatteen määrän voit säätää makusi mukaan - jos liivatetta on enemmän, kakun leikkuupinta on kaunis ja kakku pysyy hyvin koossa- Jos liivatetta on vähän, on kakku suussa sulavan pehmeä, mutta ei pysy koossa yhtä hyvin - tästä on haettava keskitietä. Liivatteen merkki ja painokin vaikuttaa liivatelehden hyydytysmäärään, katso pakkauksesta ohjetta. Usein yksi liivatelehti hyydyttää desin nestettä, mutta leikattavaan hyytelöön suositellaan 1 1/2 liivatetta desille nestettä. Lasken nesteeksi kerman ja mehun, en tuorejuustoa. Minä käytän tällä hetkellä Ewalds merkkistä saksalaista liivatetta, joka on vähän tehokkaampi kuin kaupan pienet liivatteet. 

Sitruunamarenkijuustokakku


Pohja 20 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

100 g kaurakeksejä tai digestivekeksejä tai muuta vaaleaa keksiä
40 g margariinia

Sprayaa irtopohjakakkuvuoan reuna ja aseta se vuokaa suuremmalle tarjoilualustalle. Hienonna monitoimikoneessa keksit. Sulata margariini ja sekoita se keksimuruun. Painele seos kakkureunan sisään pohjalle.


Täyte 

4 -5 isoa liivatetta EWALD tai  5-6 pientä liivatetta
1/4 dl  sitruunamehua
4 1/2 dl vispikermaa
300 g vaniljatuorejuustoa Rainbow
1 1/2  dl ranskankermaa tai kreikkalaista jogurttia
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
4 rkl Lemon curdia tai maun mukaan

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi.

Sekoita sähkövatkaimella kreikkalainen jogurtti, lemon curd, tuorejuusto ja sokerit. 

Purista vesi pois liivatteista ja liota liivatteet hyvin kiehuvan kuumaan sitruunatilkkaan.  Kaada seos juustoseokseen samalla sähkövatkaimella vatkaten. 

Lisää varovasti nostellen kermavaahto liivatejuustoseokseen. Maista ja tarvittaessa mausta. Kaada seos vuoanreunan sisälle, tasoita ja laita vuoka hetkeksi pakastimeen hyytymään tai mielellään yön yli jääkaappiin. Valmista kakun hyydyttyä italialainen marenki.

Italialainen marenki kakun päälle 
(tai sefiir, katso täältä)

3 valkuaista = noin 100 g
 2 1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä 

Huom. Päälliseen riittää kahden valkuaisen annos - minä paistoin lopun marenkimassan uunissa irtomarengeiksi. Pursotin ja paistoin ensin yli tunnin 85 asteessa kiertoilmassa sitten 70 asteessa, kunnes marengit kuivuivat.

Keitä sokeria ja vettä sekoittamatta siirapiksi keskilämmöllä, kunnes  sokeri on hieman paksuuntunut ja lämpö nousee 121 asteeseen, ei yli sen.  Itse tein tippatestin silloin, kun ei minulla ollut lämpömittaria – kun siirappia pudotetaan kylmään veteen, se jähmettyy pisaraksi. Sokeriliemi on tällöin 120-125 asteista, ns. Kovan pallon vaiheessa. Voit kokeilla myös lusikalla kuumuutta - tiputa ohuena nauhana sokerilientä, jos se tippuu parin sentin "lankana", se on valmista. Jos kuumennat liikaa, tulee marengista tahmeaa.


Kun sokeri on kiehunut noin 110-115 asteeseen ala vatkaamaan kananmunan valkuaisia sähkövatkaimella tai yleiskoneella teräskulhossa. On tärkeää, että valkuaisia vatkataan riittävän kauan ja samaan aikaan, kun ne ovat partavaahdon näköistä kuplivaa vaahtoa, pitäisi sokerisiirapin olla valmista eli 121 asteessa. Jatka vatkaamista ja valuta sokerisiirappi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon – jatka vatkaamista taas noin 5- 10 minuuttia, kunnes kova, ilmava vaahto on valmista ja jäähtynyttä. Mausta vaahto vanilliinisokerilla tai sitruunanmehulla vatkaamisen aikana.  

Irrota rengas hyytyneestä kakusta, pursota marenki kakun päälle ja kuumenna marenkia toholla niin, että saat väriä marenkiin. Koristele halutessasi lisää ja laita kakku tarjolle. Herkullista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja