Siirry pääsisältöön

Hatsapurit hapanjuurella







Hatsapurit ovat juustopiiraita Georgiasta. Ohjeita on erilaisia, suljettuja tai avonaisia versioita ja joissain tämä paistettu muna mukana. Hiivalla leivotttujen hatsapurien ohjeet löytyvät blogistani täältä.  Ville Haapasalon hatsapuriohjeet ovat Iltalehden artikkelissa

Georgilaiset hatsapurit 2-4kpl


180 g vettä
60 g juurta
200 g vehnäjauhoa
50 g hiivaleipävehnäjauhoa
1/4 tl suolaa
1-3rkl oliiviöljyä

Täyte

1 kpl
(200 g) fetajuustoa
150 g mozzarellajuustoraastetta
1 kpl kananmuna
1 dl kermaviiliä
pieni valkosipulinkynsi murskattuna
3 rkl persiljaa silputtuna
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna

Pinnalle

2-4 kpl kananmunaa


Ruoki juurta 2-4kertaa aktiiviseksi, niin että se on mieto maultaan ja aktiivinen, kun aloitat taikinan. Kuumenna paistokiveä uunissa ainakin puoli tuntia etukäteen 230 .

Sekoita huoneenlämpöinen keitetty vesi , juuri, suola ja jauhot.  Anna taikinan levätä tunnin verran, kaada oliiviöljyä reunoille ja taittele taikinaa sitten nostamalla neljästä reunasta  päälle taikinaa. Anna levätä puoli tuntia ja taittele uudelleen vielä kolme kertaa puolen tunnin välein. Anna sitten taikinan kohota vielä hetken. Kun  taikinan aloittamisesta on kulunut noin 4 tuntia tai taikina on selvästi silmin nähden kohonnut, jaa se kahteen osaan ja taputtele leivinpaperin päälle jauhojen avulla kahdeksi soikeaksi levyksi pitsapohjan tavoin. Anna kohota esim. tunnin ajan.

 Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään ja laita sitä levyjen päälle, taita reunoja ylöspäin ja kierrä yläkulmat kiinni. Paista 230 asteessa vetäen leivonnaiset leivinpaperin päällä kivelle. Kun hatsapurien reunat alkavat saada väriä, vedä paperi pois alta ja paista niitä loppuaika vain kiven päällä. Riko yksi kananmuna kerrallaan pieneen lasikulhoon, valuta valkuaista pois, mutta pidä keltuainen ehjänä. Tee lusikalla kolo hatsapurin täytteeseen ja valuta keltuainen koloon, valkuaista saa valua täytteen päälle. Paista vielä, kunnes keltuainen hyytyy. Jos hatsapurien pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi tai folio. Paistoaika on yhteensä noin 20 minuuttia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...