Tämä piirasohje on ollut vuosikymmeniä suosittu perheessäni, mutta nyt en olekaan pitkään aikaan tehnyt - laitanpa ohjeen tänne muistiin. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä. Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin.
Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä.
Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehtynä. Ohjeessa on valkosipulia, tänään en laittanut sitä, enkä kirveliä, vaan käytin mustapippurirouhetta ja paprikajauhetta. Piirasohjetta voi siis muunnella!
Alla oleva ohje kannattaa tehdä matalana, ohuena - mielestäni se maistuu paremmalta niin :). Tein alla olevan ohjeen 28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.
Aura-paprikapiiras
Pohja
100 g margariinia
1 1/2 dl juustoraastetta
1 1/2 vehnäjauhoa
(1/2 tl leivinjauhetta)
Täyte
100 g sinihomejuustoa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
(1 valkosipulinkynsi )
(hienonnettua persiljaa)
Pinnalle paprikarenkaita
Pese paprikat, poista siemenet ja valkoiset osat, pese uudelleen ja leikkaa sitten renkaiksi. Silppua persiljaa saksilla juomalasissa.
Sekoita monitoimikoneessa pohjan ainekset. Ilman leivinjauhetta valmistuu perinteinen piiras taikina, leivinjauhe pehmittää ja kohottaa pohjan rakennetta.
Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla tai seesaminsiemenillä. Painele taikina käsin jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille.
Paista pohjaa halutessasi ensin muutaman minuutin, korkeintaan 10 minuuttia 200 asteessa.
Ripottele juustot joko raa'an tai esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kermaviili ja munat ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle. Laita paprikarenkaat pohjan päälle. Paista 170-200 asteessa uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: