Siirry pääsisältöön

Aura- paprikapiiras

 


Tämä piirasohje on ollut vuosikymmeniä suosittu perheessäni, mutta nyt en olekaan pitkään aikaan tehnyt - laitanpa ohjeen tänne muistiin. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä. Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman  leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin. 

Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä.

Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehtynä. Ohjeessa on valkosipulia, tänään en laittanut sitä, enkä kirveliä, vaan käytin mustapippurirouhetta ja paprikajauhetta. Piirasohjetta voi siis muunnella!

Alla oleva ohje kannattaa tehdä matalana, ohuena - mielestäni se maistuu paremmalta niin :). Tein alla olevan ohjeen 28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.


Aura-paprikapiiras


Pohja


100 g margariinia
1 1/2 dl juustoraastetta
1 1/2 vehnäjauhoa

(1/2 tl leivinjauhetta) 

Täyte 

100 g sinihomejuustoa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
(1 valkosipulinkynsi )
(hienonnettua persiljaa)

Pinnalle paprikarenkaita

Pese paprikat, poista siemenet ja valkoiset osat, pese uudelleen ja leikkaa sitten renkaiksi. Silppua persiljaa saksilla juomalasissa.

Sekoita monitoimikoneessa pohjan ainekset. Ilman leivinjauhetta valmistuu perinteinen piiras taikina, leivinjauhe pehmittää ja kohottaa pohjan rakennetta. 

Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla tai seesaminsiemenillä. Painele taikina käsin  jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille.
Paista pohjaa halutessasi ensin muutaman minuutin, korkeintaan 10 minuuttia 200 asteessa. 

Ripottele juustot joko raa'an tai esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kermaviili ja munat ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle. Laita paprikarenkaat pohjan päälle. Paista 170-200 asteessa uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja