Siirry pääsisältöön

Aura- paprikapiiras

 


Tämä piirasohje on ollut vuosikymmeniä suosittu perheessäni, mutta nyt en olekaan pitkään aikaan tehnyt - laitanpa ohjeen tänne muistiin. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä. Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman  leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin. 

Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä.

Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehtynä. Ohjeessa on valkosipulia, tänään en laittanut sitä, enkä kirveliä, vaan käytin mustapippurirouhetta ja paprikajauhetta. Piirasohjetta voi siis muunnella!

Alla oleva ohje kannattaa tehdä matalana, ohuena - mielestäni se maistuu paremmalta niin :). Tein alla olevan ohjeen 28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.


Aura-paprikapiiras


Pohja


100 g margariinia
1 1/2 dl juustoraastetta
1 1/2 vehnäjauhoa

(1/2 tl leivinjauhetta) 

Täyte 

100 g sinihomejuustoa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
(1 valkosipulinkynsi )
(hienonnettua persiljaa)

Pinnalle paprikarenkaita

Pese paprikat, poista siemenet ja valkoiset osat, pese uudelleen ja leikkaa sitten renkaiksi. Silppua persiljaa saksilla juomalasissa.

Sekoita monitoimikoneessa pohjan ainekset. Ilman leivinjauhetta valmistuu perinteinen piiras taikina, leivinjauhe pehmittää ja kohottaa pohjan rakennetta. Jos taikina jää liian kuivaksi, lisää 1-2 rkl vettä. 

Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla tai seesaminsiemenillä. Painele taikina käsin  jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille.

Ripottele juustot joko raa'an tai noin 10 Min. esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kermaviili ja munat ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle. Laita paprikarenkaat pohjan päälle. Paista 170-200 asteessa uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...