Siirry pääsisältöön

Lohiriisipiirakka






Lohiriisipiirakka

8 henkilölle

Ohjeen ainesmäärät ova

 muunneltavissa silmämääräisesti katsoen 😁

600 g lehtitaikinalevyä tai voitaikinalevy
Noin 4 dl keitettyä riisiä, mittaa 1,5 dl - 2dl pitkäjyväistä riisiä
Noin 300 g suikaloitua lohta tai vajaa lautanen kypsää lohta
Noin 100 g esim ruohosipulituorejuustoa tai pippuritj. tai kylmäsavulohi tj. Tai chilitj. 

Tuoretta tilliä
Mustapippuria tai sitruunapippuria tai pippurisekoitusta
2 keitettyä kananmunaa 
Noin 3-4 cocktailkurkkua
( pieni pala purjoa, herkkusieniä) 

Talvi-illan nopeaksi herkuksi tai pakkaspäivän pääruoaksi sopii hyvin isoon lehtitaikinalevyyn (600 g) tehty lohipiiras. Taikina voi olla myös hiivataikina tai sekoitettu voitaikina ks. Suolaisten piiraiden taikinat linkki  


Kauli lehtitaikinaa lähes uunipellin kokoiseksi, mitä vähemmän kaulit, sen lehtevämpi levy. Levitä levyn toiselle puoliskolle kypsää pitkäjyväistä riisiä noin 4 dl, sekoita ensin riisiin noin 100 g ruohosipulituorejuustoa tai mustapippurituorejuustoa tai kylmäsavulohituorejuustoa. Laita riisin päälle ripaus suolaa, ehkä tuoretta tilliä,  uunissa kypsennettyä lohta  (raaka lohisuikale esim. 300 g, käy myös, se kypsyy uunissa).

Kalan päälle laita 2 kananmunaa keitettynä ja hienonnettuna, suolaa, pippurisekoitusta ja tuoretta tilliä silputtuna. Voit lisätä cocktaikurkun ohuita viipaleita tai öljyssä kuullotettu purjoa tai herkkusieniä.

Käännä taikina kanneksi, liimaa taikinan reunat kananmunalla ja taita pohjan reunat kannen päälle. Kiinnitä taite veitsen kärjellä tai haarukalla kuvioiden. Pistele kanteen reikiä, voitele munalla ja paista 200 asteessa, kunnes piiras on kauniin kullanruskea. Tarjoa värikkään sitruunaisen salaatin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja