Siirry pääsisältöön

Lohiriisipiirakka






Lohiriisipiirakka

8 henkilölle

Ohjeen ainesmäärät ova

 muunneltavissa silmämääräisesti katsoen 😁

600 g lehtitaikinalevyä tai voitaikinalevy
Noin 4 dl keitettyä riisiä, mittaa 1,5 dl - 2dl pitkäjyväistä riisiä
Noin 300 g suikaloitua lohta tai vajaa lautanen kypsää lohta
Noin 100 g esim ruohosipulituorejuustoa tai pippuritj. tai kylmäsavulohi tj. Tai chilitj. 

Tuoretta tilliä
Mustapippuria tai sitruunapippuria tai pippurisekoitusta
2 keitettyä kananmunaa 
Noin 3-4 cocktailkurkkua
( pieni pala purjoa, herkkusieniä) 

Talvi-illan nopeaksi herkuksi tai pakkaspäivän pääruoaksi sopii hyvin isoon lehtitaikinalevyyn (600 g) tehty lohipiiras. Taikina voi olla myös hiivataikina tai sekoitettu voitaikina ks. Suolaisten piiraiden taikinat linkki  


Kauli lehtitaikinaa lähes uunipellin kokoiseksi, mitä vähemmän kaulit, sen lehtevämpi levy. Levitä levyn toiselle puoliskolle kypsää pitkäjyväistä riisiä noin 4 dl, sekoita ensin riisiin noin 100 g ruohosipulituorejuustoa tai mustapippurituorejuustoa tai kylmäsavulohituorejuustoa. Laita riisin päälle ripaus suolaa, ehkä tuoretta tilliä,  uunissa kypsennettyä lohta  (raaka lohisuikale esim. 300 g, käy myös, se kypsyy uunissa).

Kalan päälle laita 2 kananmunaa keitettynä ja hienonnettuna, suolaa, pippurisekoitusta ja tuoretta tilliä silputtuna. Voit lisätä cocktaikurkun ohuita viipaleita tai öljyssä kuullotettu purjoa tai herkkusieniä.

Käännä taikina kanneksi, liimaa taikinan reunat kananmunalla ja taita pohjan reunat kannen päälle. Kiinnitä taite veitsen kärjellä tai haarukalla kuvioiden. Pistele kanteen reikiä, voitele munalla ja paista 200 asteessa, kunnes piiras on kauniin kullanruskea. Tarjoa värikkään sitruunaisen salaatin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...