Siirry pääsisältöön

Kasvispiirakka


Kasvispiirakka 

yhteen suureen 28 cm:n vuokaan tai kahteen pienempään

POHJA
125 g maitorahkaa tai rahkajogurttia tai kermaviiliä
125 g margariinia
1 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja, 1/2-1 dl tästä voi korvata kauranleseillä tai hiutaleilla

TÄYTE
noin 2 dl Cheddarjuustoraastetta
2 1/2 dl kolmen sipulin kermaa
1/2 dl ruokakermaa tai maitoa tai kermaviiliä
2 kananmunaa tai 4 keltuaista
ripaus suolaa
1/4 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria

2 rkl rypsiöljyä
2 porkkanaa 
noin 100 g parsakaalia
pieni pala noin 5 cm kesäkurpitsaa
1/2 punasipuli
2 kiekkoa ananasta
1/2 makea paprika
1/4 tl provencen yrttiseosta

Voitele vuoka. Pitkän mallisissa piirasvuoissa taita leivinpaperin pohjan päälle ja sprayaa vuokaspraylla reunat. Laita taikinan ainekset monitoimikoneeseen leikkuuterän kanssa ja sekoita pikaisesti taikinaksi. Taputtele taikina jauhojen kanssa vuoan pohjalle ja reunoille. 

Pese, kuori ja paloittele kasvikset, porkkanat ohuen ohuiksi kiekoiksi, parsakaalit pieniksi kukinnoiksi. Kuullota öljyssä miedolla lämmöllä porkkanaviipalaeita lastalla sekoitellen ja osan aikaa kannen alla, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää sitten muut kasvikset (ei ananasta) pannulle ja jatka kuullottamista, kunnes kaikki ovat sopivan napsakan kypsiä. Mausta halutessasi Provencen yrttiseoksella. Samaan aikaan voit tehdä seuraavaa:

Ripottele pohjan päälle juustoraaste. Sekoita vispilällä kermat ja kananmunat, suola ja pippuri. Kaada seos juustoraasteen päälle. Lisää päälle ananaspalat ja  kasvikset.

Paista kiertoilmauunissa 175 asteessa, tasalämmöllä 200 asteessa, kunnes munamaito on kunnolla hyytynyt (20-30 minuuttia). Jos pinta saa liikaa väriä, laita päälle leivinpaperi. Valmiin piiraan voit koristella esim. pikkutomaateilla ja basilikalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja