Siirry pääsisältöön

Kasvispiirakka


Kasvispiirakka 

yhteen suureen 28 cm:n vuokaan tai kahteen pienempään

POHJA
125 g maitorahkaa tai rahkajogurttia tai kermaviiliä
125 g margariinia
1 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja, 1/2-1 dl tästä voi korvata kauranleseillä tai hiutaleilla

TÄYTE
noin 2 dl Cheddarjuustoraastetta
2 1/2 dl kolmen sipulin kermaa
1/2 dl ruokakermaa tai maitoa tai kermaviiliä
2 kananmunaa tai 4 keltuaista
ripaus suolaa
1/4 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria

2 rkl rypsiöljyä
2 porkkanaa 
noin 100 g parsakaalia
pieni pala noin 5 cm kesäkurpitsaa
1/2 punasipuli
2 kiekkoa ananasta
1/2 makea paprika
1/4 tl provencen yrttiseosta

Voitele vuoka. Pitkän mallisissa piirasvuoissa taita leivinpaperin pohjan päälle ja sprayaa vuokaspraylla reunat. Laita taikinan ainekset monitoimikoneeseen leikkuuterän kanssa ja sekoita pikaisesti taikinaksi. Taputtele taikina jauhojen kanssa vuoan pohjalle ja reunoille. 

Pese, kuori ja paloittele kasvikset, porkkanat ohuen ohuiksi kiekoiksi, parsakaalit pieniksi kukinnoiksi. Kuullota öljyssä miedolla lämmöllä porkkanaviipalaeita lastalla sekoitellen ja osan aikaa kannen alla, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää sitten muut kasvikset (ei ananasta) pannulle ja jatka kuullottamista, kunnes kaikki ovat sopivan napsakan kypsiä. Mausta halutessasi Provencen yrttiseoksella. Samaan aikaan voit tehdä seuraavaa:

Ripottele pohjan päälle juustoraaste. Sekoita vispilällä kermat ja kananmunat, suola ja pippuri. Kaada seos juustoraasteen päälle. Lisää päälle ananaspalat ja  kasvikset.

Paista kiertoilmauunissa 175 asteessa, tasalämmöllä 200 asteessa, kunnes munamaito on kunnolla hyytynyt (20-30 minuuttia). Jos pinta saa liikaa väriä, laita päälle leivinpaperi. Valmiin piiraan voit koristella esim. pikkutomaateilla ja basilikalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...