Siirry pääsisältöön

Päärynä-fetapiiras




Keräsin vuodenvaihteeseen Todo listan leivonnaisia 😁. Tänään mukailin K-Ruoka ohjetta 12/24 ja tein päärynä-feta piiraan.

Piiraaseen en halua käyttää valmista kaulittua lehtitaikinaa, vaan valitsin suolaisen piiraan pohjista sekoitetun voitaikinan kylmä vesi nesteenä ja lisäsi punaleimaista juustoraastetta pohjaan. Voitaikinahan valmistuu yhdellä napin painalluksella monitoimikoneessa leikkuuterän sekoittaessa taikinan.

Painelin taikinan voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan ja kaadoin päälle 2 dl ranskankermaa, johon on sekoitettu noin 150 g feta murua ja sopivasti mustapippurirouhetta. Päälle tuli päärynäviipaleita ja noin 50 g fetajuustoa muruina. Laitoin lisäksi lehtikaalisuikaleita.

Piirasta paistetaan puolisen tuntia 180 - 200 asteessa ja sitten päälle tulee pekaanipähkinämurua ja hunajaa - eikö kuullostakin herkulliselt?

Teen usein pitsaa valkoisella kastikkeella eli ranskankermaa tai pehmeää Koskenlaskijaa tai Philadelphia tuorejuustoa tomaattikastikkeen tilalle ja päälle esim persimonia tai päärynää viipaleina ja /tai fetaa ja sinihomejuustoa... Ja tietysti yrttejä paiston jälkeen. Niin olen varma, että piiraaksikin tämä on hieno makuyhdistelmä.




Päärynäfetapiiras

Pohjataikina 

3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja

    (1 tl leivinjauhetta - ilman sitä tulee kovempi pohja)

    100 g margariinia       

    ¾ dl kylmää vettä tai rahkaa, perunaa, kermaviili

dl 1/2 dl punaleimaista Emmentalia raastettuna


 Täyte

    1 prk ranskankermaa

 150 g + 50 g salaattijuustoa

    1/2-1 tl mustapippurirouhetta

   2 päärynää

   1 lehtikaali lehti

   hunajaa

   Pekaanipähkinöitä karkeasti rouhittuna

   (sinihomejuustoa)



   Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään esim.  monitoimikoneella tai nypi käsin jauhot jarasva, lisää muut aineet, sekoita.


   Painele taikina voideltuun ja vehnäjauhoilla jauhotettuun noin 24 cm halkaisijaltaan vuokaan reunoille ja päälle.  


urMurenna 150 g salaattijuustoa, sekoita ranskankerma joukkoon ja mausta mustapippurilla. Kaada seos vuokaan. 


   Pese ja kuori päärynät, poista siemenkodat ja päät. Viipaloi noin 2 millin paksuiseksi. Jos tahdot päärynät pehmeämpinä piiraaseen, voit pehmittää niitä hetken mikroaaltouunissa. Levitä päärynät ranskankermaseoksen päälle. Lisää 50 g salaattijuustoa murennettuna ja lehtikaalisuikaleita ( poista ensin kaalin ruoto). Sinihomejuustomurukin .sopii pintaan. 


   Paista piiras 180-200 asteessa uunin alaosassa puolisen tuntia. Jos juusto tai pinta saa liikaa väriä, suojaa se leivinpaperilla paiston aikana. Jäähdytä valmista piiraista hetki ja valuta päälle vähän hunajaa ja pähkinärouhetta. 




 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...