Tiedättehän, perunapitsa ja punajuuripitsa ovat suosikkejani ja nyt löytyi Saaranlautasella blogista uusi suosikki ! Rakastan parsaa ja meillä on tähän aikaan menossa parsaviikot niin kotona kuin mökillä, joten tähän ohjeeseen tarrauduin heti ja tietysti vähän sävelsin vivahteita siihen lisää. ALOITA TAIKINAN VALMISTUS EDELLISENÄ ILTANA.
PARSAPIZZA
Pohja:
350 g = noin 5 dl durumvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja (ehdottoman hyviä pitsapohjassa ) TAI Myllyn paras pitsajauhoa
pieni nokare hiivaa esim. 1/8 pala tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 1/4 - 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä (vähemmän nestettä < kovempi pohja)
(1 rkl vaaleaa hapanjuurta)
Mittaa tarkasti niin saat juuri sopivan paksuisen taikinan! TAI lisää jauhoja sen verran, että saat taikinasta pehmeän pallon, joka vielä vähän tarttuu kulhon reunoihin kiinni
Laita jauhot, murennettu hiiva ja suola kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita yleiskoneella ainakin 5 minuuttia tai käsin mielellään 10 minuuttia – näin syntyy hyvä sitko eikä taikina repeile kaulittaessa.
Kohota puolisen tuntia lämpimässä, leivinliinan alla. Laita sitten taikina jääkaappiin muovilla suojattuna. Seuraavana päivänä kun otat taikina jääkaapista, voit antaa sen vielä hetken kohota huoneen lämmössä - minä laitoin eilen taikina jääkaappiin suoraan, kohottamatta sitä yhtään ja tänään kohotin sitten jääkaapista otettuani kai kaksi tuntia.
Lisään pitsataikinaan noin ruokalusikallisen hapanjuurta, mutta sekään ei ole välttämätöntä tai sitten hiivan voi jättää pois ja tehdä taikinan vain hapanjuurileivonnan periaatteita noudattaen - se on sitten ihan oman tapansa. Mutta yön yli jääkaapissa kohotettu taikina on sitten seuraavana päivän esim. töistä tullessa todella hyvää.
Kaada taikina leivinpaperin päälle - silikoonialusta alla estää sen luisumisen taikinaa kaulittaessa. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan. Jauhoja taikinan päälle ja kauli taikina ohueksi pitsapohjaksi. Levitä päälle ohuelti vaalea pitsakastike
Pitsakastike:
1 dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
3-4 rkl artisokkapyrettä (Lidl, Citymarket)
noin 10 kpl basilikanlehtiä hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä puserrettuna
Sekoita kastikkeen aineet keskenään. ja levitä se pitsalevylle.
Pizza täytteet:
200g raastettua mozzarellajuustoa
½ nippua vihreitä tankoparsoja
3-4 siivua Serranon kinkkua
4-6 isoa herkkusientä
2 punasipulia viipaleina, 1 rkl oliiviöljyä, 2 tl sokeria, ripaus mustapippuria
1 pallo tuoretta mozzarellaa
pitsamaustetta tai tuoretta basilikaa ja timjamia kypsän pitsan päälle
parmesanjuustoa tai -lastuja kypsän pitsan päälle
Lämmitä kieroilmauuni 230 asteeseen, laita pitsakivi ritilän päälle kylmään uunnin, niin se lämpiää halkeamatta. Pese parsat, leikkaa kovat päät pois. Vvedä kuorimaveitsellä lastuja parsan varsista, jätä kukinnot kokonaisiksi. Kuori ja viipaloi punasipulit, karamellisoi ne oliiviljyssä pannulla, lisää sokeria ja mustapippuria kuullottaessasi sipuleita - älä ruskista.
Pese ja viipaloi herkkusienet. Laita kinkku uunipellille 200 asteeseen hetkeksi, että se rapeutuu, varo polttamasta. . ja punasipuli. Revi kinkku pieniksi paloiksi.
Kun pitsakastike on pohjan päällä, lisää juustoraaste.
Ripottele sinne tänne parsalastuja, herkkusienen sekä sipulin viipaleita ja pitkät parsan kukinto-osat.
Leikkaa mozzarellapallosta pieniä paloja kunkin pizzan päälle
Valuta parsojen päälle vähän hyvää oliiviöljyä.
Vedä pitsa kiven päälle uunipellin ja leivinpaperin avulla. Paista pizzoja kunnes pitsan reunat saavat vaaleanruskeaa väriä. Ennen tätä vedä leivinpaperi pois ja anna paistamisen lopussa pitsan olla suoraan kiven päällä. L
Laita pitsan päälle kinkkusiivut ja tuoreita basilikanlehtiä ja timjamia sekä oreganoa tai kuivaa pitsamaustetta ja parmesanjuustoraastetta tai lastuja.
Kaada artisokkasoseen päälle oliiviöljyä kerros, niin se säilyy paremmin jääkaapissa.
MIKÄ MAKU; NAM!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: