Siirry pääsisältöön

Naanleivät hapanjuurella


Erityisesti silloin, kun töissä on menossa kansainvälisten ruokien jakso, on kotonakin saatava pöytään intialaisia makuja ja muitakin. Meillä intialainen ruoka merkitsee usein kasviscurrya, eilen teimme tikkakanaa, sen seurana maustettua riisiä, eilen se oli kookosmaidossa keitettyä jasmiiniriisiä. Pääruoan tulisuutta intialaiset tasoittavat raidan avulla, me maustamme kurkkuraastetta sisältävän jogurttiraidan joko jeeralla tai mintulla. Ja pääruoan lisäksi on pöydästä löydyttävä mnaanleipää, jolloin intialainen makuelämys on taattu. Blogissani on hiivalla tehdyn naanleivän ohje, nykyään teen leivät kuitenkin hapanjuurella.

Intialainen naanleipähän on oikeastaan ruokailuväline. Pyöreällä isolla thalilla eli metallitarjottimella on ruoat. Intialaiseen ruokavalioon kuuluu olennaisesti riisi,  linssit, leipä ja jugurtti ja kasvis- tai liharuoka. Jokainen ottaa ruokaa thalilta joko oikealla kädellä tai  lusikalla tai leipäpalan avulla. Vasen käsi varataan likaisempiin töihin, mutta juomalasia voi silläkin nostaa.

Tandooriuuni - savesta valettu tynnyrimäinen uuni, joka lämmitetään hiilillä tai lantakakuilla maaseudulla, on tavallinen ruoanlaitossa. Naanleipien taikina lätkitään uunin kuumille reunoilla, liha ja broileri kypsennetään vartaissa tandooriuunissa. Naanleipää ostetaan kuuman pitkin päivää uunien käyttäjiltä. Kotona teemme naanleivän useinmiten kiertoilmauunissa, mutta muurikalla tai grillissä tulee kesäaikaan todella hyvää myös.
Uusin hankinta on pitsauuni ja se kyllä päihittää nuo aiemmat paistotavat😁



Naanleivät hapanjuurella noin 10 kpl

2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl vettä 
100 g kahdesti ruokittua, aktiivista vaaleaa hapanjuurta
1 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
noin 340 g Jalon Myllyn vehnäjauhoa
2 rkl öljyä taitteluun

Voiteluun : voita tai margariinia, seesaminsiemeniä tai jeeraa eli juustokuminaa

Lämmitä nesteet haaleaksi ( huom jogurtinkin voi korvata maidolla tai vedellä, koska hapanjuuri tuo jo happamuutta taikinaan). Sekoita taikinan ainekset keskenään lastalla, tee taikinasta paksu puuro, joka alkaa irrota kulhon reunoista, lisää jauhoja sopiva määrä - eri vehnäjauhot turpoavat eri tavalla. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan ja taittele taikinaa 2-3 kertaa puolen tunnin välein kirjekuoren tavoin taikinaa "neljältä reunalta" keskelle nostaen. TAI  sekoita taikina yleiskoneella ilman suolaa ja hunajaa, anna sen levätä puoli tuntia ja lisää suola, öljy ja hunaja ja sekoita koneella noin 15 min. Anna sen jälkeen kohota kaksinkertaiseksi - noin 2-3 tuntia tai vähän viileämmässä  esim. 8 tuntia. 

Laita pitsakivi kylmään uuniin ja uuni 250 asteeseen juuri ennen kuin alat leipomaan leipiä - kivi saa kuumeta tunnin verran uunissa. Voit paistaa leivät myös leivinpaperin päällä uunipellillä. Jos käytät pitsauunia, lämmitä sekin kunnolla kuumaksi jo ennen paistoa. 

Kun taikina on selkeästi noin kaksinkertaiseksi kohonnut, ota isolla lusikalla taikinapaloja leivinpaperin päälle ja taputtele ne kevyesti kyyneleen mallisiksi ohuiksi leiviksi. Anna niiden kohota leivinliinan ja muovin alla (eivät kuiva näin) 1-2 tuntia. Vedä sitten leivinpaperilla leivät kiven päälle paistumaan tai työnnä uunipelti leipineen kuumaan uuniin. Paista nopeasti kuumassa lämmössä sen aikaa, että leipiin tulee ruskeita pilkkuja. Ota leivät uunista ja voitele sulatetulla voilla tai margariinilla ja ripottele päälle joko seesaminsiemeniä tai hienonnettua jeeraa - hyvä tuoksuu täyttää keittiösi! Leivät pysyvät pehmeinä ja lämpiminä esim foliolla suojattuna.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja