Erityisesti silloin, kun töissä on menossa kansainvälisten ruokien jakso, on kotonakin saatava pöytään intialaisia makuja ja muitakin. Meillä intialainen ruoka merkitsee usein kasviscurrya, eilen teimme tikkakanaa, sen seurana maustettua riisiä, eilen se oli kookosmaidossa keitettyä jasmiiniriisiä. Pääruoan tulisuutta intialaiset tasoittavat raidan avulla, me maustamme kurkkuraastetta sisältävän jogurttiraidan joko jeeralla tai mintulla. Ja pääruoan lisäksi on pöydästä löydyttävä mnaanleipää, jolloin intialainen makuelämys on taattu. Blogissani on hiivalla tehdyn naanleivän ohje, nykyään teen leivät kuitenkin hapanjuurella.
Intialainen naanleipähän on oikeastaan ruokailuväline. Pyöreällä isolla thalilla eli metallitarjottimella on ruoat. Intialaiseen ruokavalioon kuuluu olennaisesti riisi, linssit, leipä ja jugurtti ja kasvis- tai liharuoka. Jokainen ottaa ruokaa thalilta joko oikealla kädellä tai lusikalla tai leipäpalan avulla. Vasen käsi varataan likaisempiin töihin, mutta juomalasia voi silläkin nostaa.
Tandooriuuni - savesta valettu tynnyrimäinen uuni, joka lämmitetään hiilillä tai lantakakuilla maaseudulla, on tavallinen ruoanlaitossa. Naanleipien taikina lätkitään uunin kuumille reunoilla, liha ja broileri kypsennetään vartaissa tandooriuunissa. Naanleipää ostetaan kuuman pitkin päivää uunien käyttäjiltä. Kotona teemme naanleivän useinmiten kiertoilmauunissa, mutta muurikalla tai grillissä tulee kesäaikaan todella hyvää myös.
Uusin hankinta on pitsauuni ja se kyllä päihittää nuo aiemmat paistotavat😁
Naanleivät hapanjuurella noin 10 kpl
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl vettä
100 g kahdesti ruokittua, aktiivista vaaleaa hapanjuurta
1 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
noin 340 g Jalon Myllyn vehnäjauhoa
2 rkl öljyä taitteluun
Voiteluun : voita tai margariinia, seesaminsiemeniä tai jeeraa eli juustokuminaa
Lämmitä nesteet haaleaksi ( huom jogurtinkin voi korvata maidolla tai vedellä, koska hapanjuuri tuo jo happamuutta taikinaan). Sekoita taikinan ainekset keskenään lastalla, tee taikinasta paksu puuro, joka alkaa irrota kulhon reunoista, lisää jauhoja sopiva määrä - eri vehnäjauhot turpoavat eri tavalla. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan ja taittele taikinaa 2-3 kertaa puolen tunnin välein kirjekuoren tavoin taikinaa "neljältä reunalta" keskelle nostaen. TAI sekoita taikina yleiskoneella ilman suolaa ja hunajaa, anna sen levätä puoli tuntia ja lisää suola, öljy ja hunaja ja sekoita koneella noin 15 min. Anna sen jälkeen kohota kaksinkertaiseksi - noin 2-3 tuntia tai vähän viileämmässä esim. 8 tuntia.
Laita pitsakivi kylmään uuniin ja uuni 250 asteeseen juuri ennen kuin alat leipomaan leipiä - kivi saa kuumeta tunnin verran uunissa. Voit paistaa leivät myös leivinpaperin päällä uunipellillä. Jos käytät pitsauunia, lämmitä sekin kunnolla kuumaksi jo ennen paistoa.
Kun taikina on selkeästi noin kaksinkertaiseksi kohonnut, ota isolla lusikalla taikinapaloja leivinpaperin päälle ja taputtele ne kevyesti kyyneleen mallisiksi ohuiksi leiviksi. Anna niiden kohota leivinliinan ja muovin alla (eivät kuiva näin) 1-2 tuntia. Vedä sitten leivinpaperilla leivät kiven päälle paistumaan tai työnnä uunipelti leipineen kuumaan uuniin. Paista nopeasti kuumassa lämmössä sen aikaa, että leipiin tulee ruskeita pilkkuja. Ota leivät uunista ja voitele sulatetulla voilla tai margariinilla ja ripottele päälle joko seesaminsiemeniä tai hienonnettua jeeraa - hyvä tuoksuu täyttää keittiösi! Leivät pysyvät pehmeinä ja lämpiminä esim foliolla suojattuna.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: