Leivoin aiemmin lähes aina suurperheelle näitä peltipiirakoita, yleensä piirasvuoan ohjeen kaksinkertaistaminen riittää uunipellille tehtävään piirakkaan, mutta uunien koko vaihtelee, oli uunin leveys sitten 50 tai 60 cm, niin uunipeltien koossa on isojakin eroja. Kolminkertainen ohje voi tuoda liian paksun peltipiirakan, niin 2 - 2,5 x piirakkavuoan ohje on usein toimivin tapa suurentaa piirasvuokaohje uunipellille.
Minulla on täällä linkissä vanha murupiirakan ohje, jossa on valittavana kolme pohjataikinaa - 2 sekoitettua pikataikinaa ja 1 munavaahtotaikina (vrt. sokerikakkupohja, pehmeä lopputulos) ja 3 erilaista muruseosta. Suosittelen näitä ohjeita. Ohje on vuosikymmeniä työssänikin mukana seurannut, sitä ovat oppilaat vielä koulusta lähtemisen jälkeenkin kyselleet, voin siis suositella marjoilla tai raparperilla tai omenoilla tehtäväksi.
Tänään tein peltipiirakan murotaikinalla, jossa on runsaasti kananmunaa, tämän rakennetta voit verrata mehevään kuivakakkuun.
Raparperipiiras kauratoskalla
Pohja
300 g margariinia
2 dl sokeria
5 munaa
1 1/4 dl maitoa
7,5 dl vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Täyte
1 kg raparperia
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Kauratoska
150 g margariinia
2 dl fariinisokeria
6 dl kaurahiutaleita
3 tl vanilliinisokeria
Lämmitä kiertoilmauuni 175 asteeseen, tasalämpöuunissa lämpötila voi olla 20 astetta korkeampi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla tai kahdella, niin että pellin reunat peittyvät.
Pese ja pilko raparperit, sekoita sokerit joukkoon, Voit halutessasi pehmittää raparpereja mikrossa, mutta se ei ole välttämätöntä. Kaada nesteestä suurin osa pois, se vetistää pohjaa, joten sitä ei kannata käyttää piirakkaan.
Valmista muruseos, sulata kattilassa rasva ja sokeri, lisää kaurahiutaleita sen verran, että saa seoksesta muruisen. Jäähdytä.
Vaahdota margariini ja sokeri, lisää yksitellen munat vatkaten ja sekoita varovasti tukevalla lastalla muut aineet taikinaan. Levitä taikina lastalla leivinpaperin päälle uunipellille ja sen päälle kilo raparperia pilkottuna ja sokeroituna. Päällimmäiseksi ripotellaan muruseos ja piirasta paistetaan uunissa 175 asteessa kunnes pohja on vaalean ruskea - tarvittaessa voit lopussa kohottaa lämpöä, että toska saa vähn ruskeita huippuja ja rapeutta.
Nauti vaniljakastikkeen tai itse tehdyn jäätelön kera , ohjeita täällä:
Sitruuna-lakujäätelö ja vadelma-kinuskijäätelö
Kevytjäätelöt jogurtilla (vähän kovempia leikatessa)
Lakritsi-vadelmajäätelö, suklaa-kirsikkajäätelö, kookos-passionjäätelö
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: