Siirry pääsisältöön

Ihana raparperipiiras kauratoskalla ja monta muuta murupiiras ohjetta


Leivoin aiemmin lähes aina suurperheelle näitä peltipiirakoita, yleensä piirasvuoan ohjeen kaksinkertaistaminen riittää uunipellille tehtävään piirakkaan, mutta uunien koko vaihtelee, oli uunin leveys sitten 50 tai 60 cm, niin uunipeltien koossa on isojakin eroja. Kolminkertainen ohje voi tuoda liian paksun peltipiirakan, niin 2 - 2,5 x piirakkavuoan ohje on usein toimivin tapa suurentaa piirasvuokaohje uunipellille.

Minulla on täällä linkissä vanha murupiirakan ohje, jossa on valittavana kolme pohjataikinaa - 2 sekoitettua pikataikinaa ja 1 munavaahtotaikina (vrt. sokerikakkupohja, pehmeä lopputulos) ja 3 erilaista muruseosta. Suosittelen näitä ohjeita. Ohje on  vuosikymmeniä työssänikin mukana seurannut, sitä ovat oppilaat vielä koulusta lähtemisen jälkeenkin kyselleet, voin siis suositella marjoilla tai raparperilla  tai omenoilla tehtäväksi.

Tänään tein peltipiirakan murotaikinalla, jossa on runsaasti kananmunaa, tämän rakennetta voit verrata mehevään kuivakakkuun.

Raparperipiiras kauratoskalla


Pohja 

300 g margariinia
2 dl sokeria
5 munaa
1 1/4  dl maitoa
7,5 dl vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria


Täyte

 1 kg raparperia
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Kauratoska 

150 g margariinia
2 dl fariinisokeria
6 dl kaurahiutaleita
3 tl vanilliinisokeria 


Lämmitä kiertoilmauuni 175 asteeseen, tasalämpöuunissa lämpötila voi olla 20 astetta korkeampi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla tai kahdella, niin että pellin reunat peittyvät.

Pese ja pilko raparperit, sekoita sokerit joukkoon, Voit halutessasi pehmittää raparpereja mikrossa, mutta se ei ole välttämätöntä. Kaada nesteestä suurin osa pois, se vetistää pohjaa, joten sitä ei kannata käyttää piirakkaan. 

Valmista muruseos, sulata kattilassa rasva ja sokeri, lisää kaurahiutaleita sen verran, että saa seoksesta muruisen. Jäähdytä.

Vaahdota margariini ja sokeri, lisää yksitellen munat vatkaten ja sekoita varovasti tukevalla lastalla muut aineet taikinaan. Levitä taikina lastalla leivinpaperin päälle uunipellille ja sen päälle kilo raparperia pilkottuna ja sokeroituna. Päällimmäiseksi ripotellaan muruseos ja piirasta paistetaan uunissa 175 asteessa kunnes pohja on vaalean ruskea - tarvittaessa voit lopussa kohottaa lämpöä, että toska saa vähn ruskeita huippuja ja rapeutta.

Nauti vaniljakastikkeen tai itse tehdyn jäätelön kera , ohjeita täällä: 

Sitruuna-lakujäätelö ja vadelma-kinuskijäätelö

Kevytjäätelöt jogurtilla (vähän kovempia leikatessa)

Lakritsi-vadelmajäätelö, suklaa-kirsikkajäätelö, kookos-passionjäätelö



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja